Sticks is een Zwollenaar

‘Zwolle zit in mijn hart’

  • Leestijd 4
  • 2187 x Bekeken

Sticks (Junte Uiterwijk) tourt momenteel met zijn album Alles Over Hoop door Nederland en België. Ook is hij vanaf 28 mei een van de deelnemende kunstenaars aan de Hanzejaar-expositie ENERGY in de Koelwaterhal van Ronald Westerhuis. “Wat een prachtige locatie is dat zeg…Een rauwe, sfeervolle en dynamische plek in een schitterend landschap. Dit voegt echt weer iets toe aan Zwolle”, vindt de geboren en getogen Zwollenaar.

Foto's: Robin de Puy

“Zwolle is op veel fronten gegroeid. Pas kreeg ik een rondleiding door het Dublin House. Een van de medewerkers nam me mee naar de Peacock Bar op de eerste verdieping. Ik viel nog net niet om van verbazing. En datzelfde gevoel kreeg ik bij Het Refter aan de overkant. Dat soort ontwikkelingen zijn als jonge vader die weinig uitgaat een beetje langs me heen gegaan. Dat soort zaken had je echt niet in Zwolle toen ik jong was. Zwolle is ook veel meer in trek dan vroeger. Onze nieuwe buren komen bijvoorbeeld uit Haarlem: die vallen voor de prachtige binnenstad én de ruimte die je hier nog hebt.

Omgeving verrast

Vorig jaar fietste ik met veertig wielrenners uit Amsterdam door Zwolle en omgeving. Ik ben ambassadeur van het fietskledingmerk Rapha en die gasten wilden hier wel eens komen fietsen. Speciaal voor hen stippelde ik een route uit vanaf de Thorbeckegracht naar Ommen, Vilsteren, Deventer en via de IJsseldijk terug naar Zwolle. Ze wisten niet wat ze meemaakten…Zo zie je maar weer dat deze omgeving altijd verrast, vertel ik dan met gepaste trots. En het mooie: ze vonden deze regio zo mooi dat ze dit jaar weer komen…

Prachtige uitvalsbasis

Zelf fiets en wandel ik ook veel. En dan is Zwolle echt een prachtige uitvalsbasis. Vaak fiets ik naar Heerenveen en dan ga ik via het Tjeukemeer en Blokzijl terug. Of ik doe een rondje Apeldoorn of het Vechtdal. Dat zijn allemaal schitterende routes. Elke dag wandel ik ook anderhalf uur door Zwolle. Door de binnenstad of door de wijken. Soms met een podcast op, maar vaak denk ik na en borrelen er ideeën op. Zwolle inspireert nog steeds. Na veertig jaar ben ik niet op de stad uitgekeken. Zwolle zit in mijn hart.

Creatieve uitbarsting

Foto: Robin de Puy
Foto: Robin de Puy

Dat hoor je terug in mijn teksten en ervaar je denk ik ook op mijn doeken. Niet dat ik de Peperbus of de IJsselbrug schilder, maar Zwolle zit in mij en dat zie je terug in mijn doeken. Wat dat betreft ben ik een trechter: alles wat ik meemaak, voel of vind gaat er in een creatieve uitbarsting doorheen. Dat resulteert in poëzie voor mijn muziek en steeds vaker in schilderijen.

Daarmee ben ik jaren terug begonnen, nooit met het idee om ze te laten zien. Tot Ralph Keuning mij vroeg voor een expositie in De Fundatie.

Expositie Koelwaterhal

En nu verkeer ik bij de expositie ENERGY in de Koelwaterhal in het gezelschap van achttien Europese kunstenaars. Dat is best bijzonder natuurlijk. Met mijn doeken breng ik vooral gevoelens in beeld die je niet in woorden kunt vangen. Thema’s variëren van killen van je eigen ego tot het scheppen van de wereld van je dromen. Ondanks dat het abstract werk is, herkennen mensen zich er denk ik in. Ook omdat ik flarden van zinnen gebruik die tijdens het schilderen in mij opkomen. Door het schilderen is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Ik blijf de trechter waar alles door heen moet, maar hoe het eruit komt verschilt nu. Dat geeft me nog meer creatieve vrijheid.

Thuisstad Zwolle

Zwolle is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor fietstochten. Ook voor mijn ambities en werk zit ik hier goed. Natuurlijk reis ik veel naar de Randstad en België, maar juist door dat hectische leven heb je een plek nodig waar je helemaal thuis bent en waar je tot rust komt. Een stad vol fijne plekken en vaste adressen. En een stad die blijft verrassen door alle nieuwe ontwikkelingen.”

De top 3 van Sticks

  • “De Koelwaterhal is niet alleen de plek voor de expositie ENERGY, maar de komende jaren ook voor concerten, theater en performances. Op de plek waar jarenlang stroom is opgewekt, voel je nu een ander soort energie. Daar ga ik vaak komen.”
  • “Uiteten doe ik heel graag bij Senang: daar kun je geweldig oriëntaals eten. De zaak kreeg onlangs voor het eerst een Bib Gourmand. Ook bij La Cucaracha eet ik regelmatig.”
  • “Een mooie aanwinst voor Zwolle vind ik De Basis. Dat is een nieuwe hostel met het geweldig restaurant Bennies.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle