Ruud Raaijmakers is een Zwollenaar

‘De ambitie van Zwolle maakt dat jezelf ook groter droomt’

  • Leestijd 5
  • 2354 x Bekeken

Oprichter Ruud Raaijmakers van weflycheap en online marketingbureau Blue Flamingos zag de mooiste plekken op aarde. Toch beschouwt hij Zwolle als de perfecte thuisbasis. Regelmatig ontvangt hij via Couchsurfing gasten uit alle windhoeken van de wereld. “Ik vind het prachtig om die mensen mijn stad te laten zien. Dan merk ik zelf ook weer hoeveel waardering ik voor Zwolle heb”, vertelt de ondernemer. Een betoog over de ambities van de Hartstad en zijn eigen grote dromen.

“Met vriend en compagnon Eelko en mijn vrouw heb ik veel gereisd. Nu we wat meer gesetteld zijn, missen we soms dat gevoel van vrijheid dat je op vakantie hebt. Dat lossen we op via Couchsurfing.com. Via dat platform regel je gratis overnachtingen bij particulieren. Regelmatig bieden we gasten een slaapplek in onze woning. Zo logeerden hier mensen uit Zuid-Korea, Colombia, Rusland en Duitsland. Vaak laten we die dan de stad zien: we pakken een terrasje, eten een ijsje bij Salute of bezoeken een concert in Hedon. Op die manier hebben we een vakantiegevoel in onze eigen stad.

Gezellig en gemoedelijk

Die gasten zijn superenthousiast over Zwolle. Ze vinden het een gezellige en gemoedelijke stad met alle voorzieningen op loopafstand. Ook zijn ze vaak gek op de historie. Gek genoeg ben ik de geschiedenis en de sfeer in de binnenstad zelf pas later gaan waarderen. Ik ben opgegroeid in Ittersum. Dat was zeker vroeger nog een beetje een dorp op zich, waardoor ik relatief weinig in het centrum kwam. Nu zie ik wél hoe mooi Zwolle is. Zeker als je de tijd neemt om rustig naar de gevels of bijvoorbeeld de muurschilderingen bij Van der Velden in de Broeren te kijken.

Bewust in de binnenstad

Ondertussen woon ik aan de rand van de binnenstad. Vanuit mijn woning wandel ik in 25 minuten naar de IJssel. Dat vind ik een magische plek. Maar als ik ’s ochtends de gordijnen open, zie ik ook de Peperbus. Dat blijft elke dag genieten.

omschrijving
omschrijving

Met ons bedrijf Blue Flamingos kiezen we bewust voor een locatie in de binnenstad. Een plek op een industrieterrein is veel goedkoper, maar de investering verdien je absoluut terug. De binnenstad maakt ons alleen al veel aantrekkelijker voor medewerkers die we aan ons willen binden. Tijdens de lunchpauze lopen we samen een rondje over de gracht of we scoren een broodje. En we zitten dichtbij de beste plekken voor een vrijdagmiddagborrel.

De ambities van Zwolle

Ruud Raaijmakers
Ruud Raaijmakers

Zwolle barst van de ambities. Je ziet dat de stad aan alle kanten in ontwikkeling is. Zwolle renoveert de oude wijken en investeert voortdurend in nieuwe voorzieningen. Dat karakter werkt ook door in de ondernemers van de stad. Dat merk ik ook aan mezelf en de vijftien medewerkers van Blue Flamingos. Op de een of andere manier durf je groter te dromen en kom je makkelijker in contact met grotere opdrachtgevers dan je voor mogelijk had gehouden. Net als Zwolle willen wij met Blue Flamingos groeien en meer dromen waarmaken.

Goedkoop reizen

Dat dromen begon tijdens mijn studententijd in Groningen. Net als Eelko had ik geen cent op de bank, maar wilde ik uitvliegen en de wereld ontdekken. Samen speurden we het internet af op zoek naar goedkope vliegreizen. Op die manier konden we toch naar Azië of New York. ‘Hoe doe je dat met een studieschuld?’, vroegen steeds meer vrienden. ‘We zijn goed in Googlen’, zeiden we dan. Vrij snel zagen we toen kansen voor een bedrijfje: weflycheap dus. Toen de coronapandemie het reizen plat legde, startten we met onze kennis en ervaring Blue Flamingos. Daarmee vergroten we de online zichtbaarheid voor bedrijven.

De perfecte thuisbasis

Na mijn studie in Groningen dacht ik dat het voor mijn loopbaan goed zou zijn om naar de Randstad te verkassen. Naast een aantal sollicitaties in het westen, verstuurde ik ook een brief naar Wehkamp. Een groot internationaal bedrijf in Zwolle. En uitgerekend daar kon ik beginnen. Zo keerde ik dus toch terug in Zwolle en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Bij Wehkamp leerde ik veel, ik woonde weer dicht bij mijn vrienden en herontdekte dat deze stad een heerlijke thuisbasis is. Zwolle heeft alles wat ik wil en nodig heb.”

De Top-3 van Ruud Raaijmakers

  • “Bij Van der Velden in de Broeren, dat tot voor kort Waanders heette, mag ik graag tussen de schappen doorlopen. Dat vind ik een mooie en inspirerende plek. Ik kom er echt tot rust. Mooi vind ik ook dat je aan de titels van de boeken kunt zien wat er leeft in de maatschappij.”
  • “Sporten doe ik bij CityFit aan de Assendorperstraat. De atmosfeer van de sportschool past bij de straat. Een beetje kneuterig, maar heel gezellig. Perfecte imperfectie. Je kunt er helemaal jezelf zijn.”
  • Os en Peper vind ik een geweldig restaurant. Je eet daar wat de chef die dag bedenkt. Dat maakt een bezoek elke keer weer heel verrassend. Bij elke gang krijg je een interessante uitleg. Het uitzicht op de Peperbus zorgt voor een bijzondere sfeer.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle