Ruben Raidt is een Zwollenaar

‘Als Zwolle in je hart zit, krijg je de stad er ook niet meer uit’

  • Leestijd 5
  • 4235 x Bekeken

“Zwolle is in veel opzichten een rijke stad”, zegt Ruben Raidt in zijn ‘onwijs luxe werkomgeving’. Hij verzorgt onder andere de marketing-communicatie van het Academiehuis en dus werkt hij vanuit de 15e eeuwse Grote Kerk. Letterlijk en steeds vaker ook figuurlijk het centrale hart van Zwolle. En vanaf 23 juni dankzij Panorama Hanze nog meer een van de hoogtepunten van de stad. “Ik ben vooral trots op de samenwerkingen die hier heel makkelijk ontstaan. Dat is voor mij de ziel van Zwolle. Dit is een hele prettige stad om te werken én te wonen.”

Foto: Max de Krijger
“Ik ben geboren aan de rand van Park de Wezenlanden en opgegroeid in de Aa-landen. Nadat ik het ouderlijk huis verliet, woonde ik in Assendorp en de binnenstad en nu in Dieze. Soms spookt een verhuizing naar een andere stad wel eens door mijn hoofd, maar nooit lang. Zwolle heeft alles wat ik zoek. Cultuur, natuur en een hele compacte binnenstad. Bovendien heb ik hier mijn netwerk. Ik sta kortom met beide voeten op de Zwolse grond. En door de centrale ligging ben je ook heel snel ergens anders. Binnen een uur ben je in Groningen of Amsterdam. Je kunt hier dus ook alle kanten op.

Eigenzinnige stad

Zelf hou ik van cultuur en dan zit je in Zwolle ook steeds beter. Hedon is heel ambitieus, Museum Anno is met prachtige dingen bezig en het wemelt van de gave festivals. Zwolle is dus een bruisende cultuurstad. Alleen de grote internationale namen komen eerder in de Randstad. Maar daardoor behoudt Zwolle wel zijn eigenheid. De stad is eigenzinnig. Dat zie je ook aan de ontwikkelingen in de Spoorzone en bij de Koelwaterhal in de oude elektriciteitscentrale. Daarmee krijgt Zwolle nog meer een eigen gezicht.

Foto: Max de Krijger
Foto: Max de Krijger

Hart van Zwolle

Met het Academiehuis dragen we daar ook aan bij. Na de grote restauratie van de kerk groeien we langzaam uit tot het grootste overdekte plein van Zwolle. Onder het toezicht van het monumentale Schnitger-orgel gebeurt hier van alles. Bewoners en bezoekers kunnen genieten van een kopje koffie met wat lekkers, studenten en ondernemers slaan hun laptop open, we organiseren lezingen en concerten en we bieden onderdak aan een markt voor tweedehandsboeken. En natuurlijk bewonderen toeristen deze eeuwenoude plek.

Panorama Hanze

Zwolle herbergt sowieso veel historie. Dat boeiende verleden beleef je op een unieke manier tijdens Panorama Hanze. Bezoekers ontdekken in het Academiehuis straks de geschiedenis van Zwolle als onderdeel van de Hanze. En daarna klimmen ze via stellages naar een dertig meter hoog plateau op de kerk. Dan zie je de contouren van de stad en de overblijfselen van de Hanze. De eerste keer dat ik zelf naar boven klom, braken de wolken net open en kreeg ik een prachtig wijds uitzicht. Dan kun je alleen maar onder de indruk raken van Zwolle.’

Foto: Max de Krijger
Foto: Max de Krijger

Positieve concurrentie

Ondanks alle historie en de prachtige monumenten ben ik nog het meest onder de indruk van de mentaliteit van onze stad. Samenwerken is hier heel vanzelfsprekend. Bij ondernemers zie ik meer positieve concurrentie dan harde rivaliteit. In Zwolle gaan we ervoor: handen in elkaar en gaan. Het is hier ons kent ons, en ons helpt ons. Dat merkte ik ook toen ik in mijn studententijd een pop-up restaurant voor het goede doel mocht runnen. Ondernemers stimuleerden dat op alle mogelijke manieren. Een bierbrouwer brouwde bijvoorbeeld voor ons tegen een belachelijk lage prijs bier. En ik zie het ook bij het Academiehuis. Dit gebouw staat er alleen dankzij de inzet van 120 actieve vrijwilligers. Zonder die mensen kunnen de deuren meteen op slot. Ook die mentaliteit zegt iets over Zwolle.

Verliefd op Zwolle

Bezoekers van de stad merken dat ook, volgens mij. Onlangs sprak ik hier in het Academiehuis een echtpaar uit Rotterdam. Dat komt elk jaar een week naar Zwolle. ‘Dit is een onwijs warme stad. Zwolle straalt ook als het weer slecht is’, zeiden die mensen. Ze zijn echt verliefd op onze stad. Als ik dan zie hoe Zwolle zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en wat er nog allemaal aan zit te komen, dan denk ik dat we met z’n alleen nog maar verliefder gaan worden.”

De top 3 van Ruben Raidt

  • “Een begrip in Zwolle is Salute. Als je daar één keer bent geweest, weet je dat je voor het lekkerste ijs van Nederland naar Zwolle moet. En dat eet je dan op aan de stadsgracht.”
  • “Als ik wat meer de rust wil opzoeken, ga ik vaak naar de Vecht. Het stuk tussen de Wijde Aa en de Agnietenberg is echt onwijs mooi. En dan te bedenken dat ik dat pas tijdens de lockdowns tijdens de coronapandemie hebt ontdekt…”
  • “Ik hou van plekken waar livemuziek klinkt, vooral van jonge, getalenteerde musici. Dan zit je in Zwolle helemaal goed. Of je nou van popmuziek of van klassieke muziek houdt. Een fijn muziekcafé is De Kuiperij. En bij ons in het Academiehuis organiseren we op zondag ook mooie inloop-concerten. Livemuziek is zoveel mooier dan een lijstje aanklikken op Spotify…”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle