Roy El Kei is een Zwollenaar

‘Echt ongelooflijk wat Zwolle voor mij heeft gedaan’

  • Leestijd 5
  • 3145 x Bekeken

“Zwolle is een hele warme stad van ‘ons kent ons’. Als we iets voor elkaar kunnen betekenen, dan doen we dat”, zegt Leroy Konjanan die zelf ondervond wat dat gevoel van saamhorigheid en verbinding kan opleveren. Zijn stad zamelde in no-time 75.000 euro in en daarmee kon de techno-deejay een stamceltransplantatie in Mexico ondergaan. Roy El Kei over zijn ziekte, zijn stad, zijn toekomstdromen en om te beginnen zijn liefde voor PEC Zwolle.

PEC Zwolle

“Mijn opa en oma woonden in de Roemer Visscherstraat, vlakbij het stadion. Als kind ging ik met opa naar PEC. Die was net zo fanatiek als ik en bracht de liefde voor de club op mij over. Later ging ik met een groepje vrienden. Ik was zo mager dat ik door de hekken rond de Ceintuurbaan kon komen. In die tijd zag ik veel wedstrijden gratis, kan ik nu wel bekennen... Nog steeds ga ik met datzelfde groepje vrienden naar de wedstrijden. Ook daardoor voel ik verbroedering in het stadion. Zelfs in dat afgelopen rotseizoen. PEC zit in mijn hart. Het stadion is een van mijn thuishavens in Zwolle. De andere is Hedon.

Hedon

Mijn eerste keer Hedon was een dancefeestje. Ik was een jaar of 16, 17. ‘Dat is wat ik wil’, dacht ik toen ik die deejays in actie zag. Ik verkocht mijn scooter en schafte van de opbrengst een paar draaitafels aan. Daar oefende ik dagenlang mee. In die tijd voetbalde ik in het tweede van Be Quick ’28. Onderweg naar uitwedstrijden liet ik mijn beats aan teamgenoten horen. ‘Klinkt goed...’, hoorde ik dan. Van Rob Teitsma, die ook bij Be Quick ’28 voetbalde, kreeg ik later een echte kans: ik mocht draaien tijdens de eerste Lipgloss in de Broerenkerk.

DJ Roy El Kei
DJ Roy El Kei

Deejay of the year

“Vanaf toen ging het snel: ik won in 2006 de ‘deejay of the year-contest’ van Slam FM en hopte van optreden naar optreden in steeds grotere zalen in binnen- en buitenland. Ik draaide met Afrojack en Hardwell. In 2009 was ik er ineens helemaal klaar mee. Het gevoel klopte niet meer, die muziek paste niet langer bij mij. Als ik was doorgegaan was ik veel verder gekomen, maar je moet doen wat bij je past. Daar ben ik de afgelopen jaren meer dan ooit achter gekomen. In diezelfde tijd begonnen we met de DEEP, de technofeestjes in Hedon die al jarenlang uitverkocht zijn. Heel mooi dat dit evenement zo succesvol is in mijn eigen stad.

Les aan jongeren

Sinds 2017 huur ik een pand op De Marslanden. Daar geef ik sinds de coronapandemie les aan jongeren die het wat moeilijker hebben gehad in hun leven. We nemen raps op, maken samen beats en we proberen hun muziek op een hoger niveau te krijgen. Dat geeft me veel voldoening en die jongens inspireren me ook. Ze brengen mij op wegen die ik nooit eerder verkende. Het afgelopen jaar investeerde ik sowieso veel in mijn muziek. Die is harder en meer duister geworden. Ik draai veel steviger. Die nieuwe muziek wil ik binnenkort uitbrengen. Een technofestival in Zwolle is een andere ambitie, het liefste rondom een tunnel onder de A28. Zo’n rauwe locatie past heel goed bij onze muziek, maar een vergunning is lastig omdat we daar dichtbij een Natura2000-gebied zitten.

Molukken

Ik zou Zwolle nooit verlaten voor een andere plek in Nederland. Dit is de stad waar ik veel mensen ken en waar mijn familie woont. Mijn opa en oma kwamen vanuit de Molukken uiteindelijk in Holtenbroek terecht. Ik heb veel contact met familie op de Molukken. Misschien ga ik daar ooit wonen. Die mensen kijken op tegen onze rijkdom en zien daardoor wat minder dat zij de echte rijkdom bezitten: vissen op zee, biologische groenten kweken, de jungle die zoveel te bieden heeft. We moeten veel meer terug naar de basis van de mensheid. Dat is belangrijker dan werken voor de hypotheek en de verzekeringen. Dat besef is in de coronatijd sterk gegroeid.

Ziekte

Ook door mijn ziekte kijk ik anders tegen het leven aan. In 2017 stelden artsen MS vast en daarna onderging ik die stamceltransplantatie. Ook gooide ik mijn lifestyle compleet om. Die kun je nu vergelijken met een topsporter en in veel opzichten ga ik zelfs verder. Ik eet alleen ’s middags tussen vier en zes en hou me aan een streng dieet. Dat ontwikkelde ik zelf op basis van de inzichten van een holistische arts uit de Verenigde Staten. Voor het maken van voeding gebruik ik traditionele wekpotten. Ook wat dat betreft ga ik terug naar de basis. En dat voor iemand die verslaafd was aan junkfood...

Hartverwarmende actie

Die stamceltransplantatie was mogelijk door een actie in Zwolle. Typhoon, Rico en Sticks traden op in Hedon en veel andere mensen steunden mij. Dat was bizar en hartverwarmend tegelijk. Het is ongelooflijk wat mijn stad voor mij gedaan heeft. Helaas kreeg ik van de meeste acties heel weinig mee. Ik leefde in die tijd in een soort waas en lag anderhalf jaar op bed. Ondanks dat ik nog stappen moet maken, voel ik me nu goed. Pas kon ik voor het eerst na mijn ziekte en na corona weer draaien op Deep. Dat was fantastisch.”

De Top 3 van Roy el Kei

  • “Ik wandel graag bij de Wijthmenerplas. Staat er een beetje wind, dan pak ik er mijn grote vlieger bij. De Wijthmenerplas is ook een prachtige locatie voor evenementen en festivals.”
  • Het Wezenlandenpark is een fijne plek waar je lekker kunt relaxen. Ik kom er ook vaak bekenden tegen. Bij mooi weer is het park ook een goede plek om even te sporten.”
  • “Ik heb in veel clubs en zalen gedraaid, maar Hedon blijft een speciale plek voor mij. Ik ben daar kind aan huis. Niet alleen voor de concerten. Omdat ik daar door DEEP veel contacten heb, loop ik ook graag even binnen voor een kopje koffie.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle