Raymond Koning is een Zwollenaar

‘Eigenlijk heeft Zwolle alles wat je nodig hebt…’

  • Leestijd 5
  • 1203 x Bekeken

Raymond Koning is voor Wolters Kluwer Manager Communications & Public Affairs in de Benelux, maar bij het grote publiek bekender als sportverslaggever. Als tiener reed hij op zijn brommertje naar alle Zwolse velden en zalen en later begeleidde hij met zijn commentaar de handbaldames naar het wereldkampioenschap en volgde hij voor Eurosport de Olympische Spelen. Ondanks dat hij voor zijn werk stad en land afreist, blijft Zwolle zijn thuishonk. “Zwolle heeft toch alles wat je nodig hebt? Daar mogen we best wat trotser op zijn”, zegt Koning over zijn hart voor de stad.

Holtenbroek

“Ik ben geboren in Holtenbroek. In een deel van de wijk waar vroeger veel Philips-medewerkers woonden. Mijn vader werkte daar ook. Alleen door die band was er al een soort sociale connectie in onze buurt. Holtenbroek voelde als een dorp in de stad. In mijn jeugd was het een wijk met een reputatie. Er ging best wel eens wat fout, maar er ging ook heel veel goed. Ik heb veel fijne herinneringen aan Holtenbroek. Als ik langs de Wavin-vijver rijd, denk ik nog steeds vaak aan de schaatsperiodes met koek- en zopie. Holtenbroek is voor mij nostalgie. Mijn ouders wonen er ook nog steeds met veel plezier.

Zwolle is thuis

Na mijn studie in Groningen ben ik teruggekomen naar Zwolle. Vooral in die tijd ontdekte ik dat dit echt mijn stad is. Ik voel me hier thuis. En niet alleen omdat mijn sociale leven zich hier afspeelt. Zwolle heeft gewoon alles wat ik leuk vind aan een stad. We hebben hier bijna alles wat de grote steden in de Randstad ook hebben, behalve de fileproblematiek. Ik probeer weg te blijven van het cliché dat Zwolle een stad met een dorps karakter is, maar het is natuurlijk wel zo. Mensen zijn hier heel toegankelijk en benaderbaar. Dat geldt trouwens voor de hele regio. Bij de sportverenigingen word ik altijd op een gastvrije manier ontvangen. Dat is elders, zeker in de voetbalwereld, echt wel eens anders.

Op de brommer

Die prettige ontvangst was er al toen ik als puber bij de Overijsselse Ziekenomroep vrijwilligerswerk deed. Op mijn brommertje scheurde ik met mijn opnameapparatuur naar wedstrijden in de stad. En dat waren er toen ook al heel veel. Zwolle is een echte sportstad. De sfeer bij de volleybalduels van Kuipers Zwolle in de WRZV-Hallen was echt waanzinnig. En dan had je net als nu nog veel amateurvoetbal, hockey, basketbal en natuurlijk PEC Zwolle. Daar mogen we trots op zijn, maar in Zwolle leggen we de lat hoog. PEC staat momenteel achtste, ik herhaal achtste, in de Eredivisie en toch hoor je nog gemopper.

Theater van de Sport

Een fantastische locatie in Zwolle is het Theater van de Sport. Als verslaggever kom ik niet vaak in sportaccommodaties met zoveel allure. Deze locatie was een idee van voormalig hockeycoach en toen Landstede-directeur Rob van Kessel. Een visionair man. Hij liet een voormalige opslagloods ombouwen tot een school met een sporttheater. Voor mij een voorbeeld van de mooie ontwikkelingen die in Zwolle de laatste twintig jaar in gang zijn gezet. Kijk alleen al naar de binnenstad. Die was al prachtig, maar leeft nu veel meer dan vroeger.

Horeca en winkels

Je hebt in Zwolle ook heel veel leuke winkelstraten met relatief veel shops die je in andere steden niet ziet. Hopelijk houden we zo’n aantrekkelijke binnenstad. Als ik zie hoe makkelijk mensen tegenwoordig online bestellen, maak ik me daar wel eens zorgen over. Zwolle heeft een uitgebalanceerd aanbod aan horeca. Van leuke zaken waar je even binnenloopt voor een snelle hap tot een van de beste restaurants van de wereld waarvoor je een jaar van tevoren een afspraak moet maken. Liefhebbers stappen in pakweg Rome in het vliegtuig en komen daarvoor speciaal naar Zwolle. Dat is toch heel bijzonder? In Zwolle vinden we het op de een of andere manier vanzelfsprekend wat we hier allemaal hebben.

Zendingswerk

Zwolle is als stad veel bekender dan vroeger. Daar heeft de sport zeker aan bijgedragen. Iedereen in Nederland kent PEC Zwolle. Ook weten steeds meer mensen dat Zwolle een leuke stad is. Ik merk elders in Nederland dat het verhaal van de Hanze sterk leeft. Voor mijn werk kom ik ook bijna elke week in België. Daar moet ik wel vaak uitleggen waar Zwolle ligt. Toch is dit volgens mij echt een stad die Vlamingen appreciëren. Nog genoeg zendingswerk te doen dus…”

De Top-3 van Raymond Koning

  • “Voor ‘mijn’ sporten moet je in Zwolle in het Theater van de Sport zijn. Een fantastische plek voor liefhebbers van zaalsporten. Of je daar nou zelf sport of topsportwedstrijden bekijkt. Een locatie waar Zwolle trots op kan zijn.”
  • “Ik ga op zaterdag graag de stad in. Lekker shoppen en tussendoor lunchen of een kop koffie drinken. Een hele fijne plek voor dat laatste is Jantjes Lief in de Mandjesstraat. En in de zomer is het terras van Het Beugeltje aan de gracht de mooiste plek van Zwolle.”
  • “Ik woon vlakbij het Hooge Laar in de Aa-landen. Dat sportpark ligt prachtig in het groen en je kunt er terecht voor handbal, atletiek, hockey, voetbal en softbal. Als ik ’s zomers in de tuin zit, hoor ik vaak het gejuich na een doelpunt. En je kunt daar in de buurt nog heerlijk wandelen ook.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle