Nathalie Schaap is een Zwollenaar

‘Zwolle heeft zoveel gave plekken’

  • Leestijd 5
  • 2860 x Bekeken

“Dit is een beetje mijn tweede huis…”, glimlacht Nathalie Schaap als ze vanuit de Leeshemel van Van der Velde in de Broeren over de reling naar beneden kijkt. Ze ziet Zwollenaren tussen tienduizenden boeken struinen. Precies wat ze zelf graag doet na een drukke week. De winnares van de Cultuur Talentprijs Overijssel 2022 speelde de afgelopen jaren in de bands van Douwe Bob en Bertolf en maakte muziek met haar eigen Cousin Hatfield en NATHALÍE. Ook organiseerde ze samen met Tibor Elferink het vernieuwende Common Ground Festival. Deze maand presenteert ze in Odeon een nieuwe EP.

Fotograaf: Dirk Schreuders

“Van der Velde in de Broeren was een beetje het kantoor van Common Ground. Ik liep hier een jaar lang bijna elke dag rond. Met het festival wilden we Zwolle laten kennismaken met wereldberoemde muzikanten die nog niet iedereen kent. Uniek is dat je een kaartje koopt, maar vooraf niet weet welke muzikanten je gaat zien. Wel kom je zeker in aanraking met de genres jazz, klassiek en roots. En die optredens maak je mee op bijzondere locaties, zoals tussen de boeken van Van der Velde of de wijn van Henri Bloem. Dat levert een unieke concertbeleving op.

Buiten de mainstream

Bij de organisatie merkte ik dat je in Zwolle met kleinere ondernemers iets heel gaafs van de grond kunt krijgen. Grotere instellingen zoeken eerder naar de veilige weg en nemen liever geen risico’s. Dat is een obstakel voor kunstenaars en muzikanten die buiten de mainstream willen opereren. Dan werk ik liever met meerdere ‘kleintjes’ aan iets groots. Daarom was het supertof dat de eerste editie van Common Ground compleet uitverkocht was. In oktober staat het tweede festival op de kalender.

omschrijving
omschrijving

Dan schuiven we vanaf de Thorbeckegracht iets meer op richting de rest van de binnenstad. Zwolle heeft zoveel gave plekken waar je op een bijzondere manier muziek kunt ervaren: het Beugeltje, Cultuurschip Thor, de Verhalenboot, Atelier 19, noem maar op.

Energie van muziek

Ik ben ontzettend trots op wat we hebben neergezet, maar trek mij nu terug om me meer te kunnen focussen op mijn muzikale carrière. Zo’n festival neerzetten is keihard werken. Zeker als je daarnaast muzikant bent. Ik stond voor dag en dauw al stoelen klaar te zetten aan de Thorbeckegracht en ’s avonds plakte ik posters in de stad. En tussen de organisatie door was ik op tournee met Bertolf, dook de studio in met NATHALÍE en speelde met Douwe. Dat festival was een geweldig avontuur, maar ik ontdekte ook dat ik de meeste energie krijg van muziek maken. Ik ben geboren voor het podium.

Verliefd op de contrabas

Aan het Conservatorium studeerde ik eerst zang, maar na een spontaan lesje contrabas was ik op slag verliefd. Als een van de weinigen blijkbaar, want heel weinig studenten kiezen voor dat instrument. Daardoor gingen deuren soms makkelijk voor me open. Ik werd al gevraagd voor een big band, terwijl ik voor mijn gevoel alleen nog maar Vader Jacob kon spelen. Op het conservatorium heb ik ontzettend veel geleerd van docent Henk de Ligt. Ik kreeg van hem les wanneer ik maar wilde.

Bluefinger met Bertolf

De afgelopen jaren speelde ik onder andere met Tangerine, Douwe Bob en Bertolf. Van die laatste ben ik altijd fan geweest. Toen ik nog op de Van der Capellen zat, gaf hij een keer gastles. Grappig dat je dan later bij hem in de band zit. De tournee die gaat komen heet Bluefinger. Zelf voel ik me ook wel min of meer een Zwollenaar, hoewel ik pas in groep 8 naar Zwolle verhuisde. Daarvoor woonde ik een aantal polderdorpen. Dan is Zwolle echt de grote stad. Ik weet nog goed dat verkeerslichten voor mij als de grote stad voelden.

Culturele hoofdstad

Zwolle is een fijne stad waar cultureel veel mogelijk is. De ambitie is om in 2033 cultureel hoofdstad van Nederland te zijn. Dan moeten er nog meer kansen komen voor jonge en vernieuwende kunstenaars, vind ik. De ontwikkeling van de Spoorzone is wat dat betreft een mooie stap in de goede richting. Daar organiseren we met de Common Ground-organisatie ook concerten. Die plek moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek en broedplaats voor de creatieve sector. Voor de culturele sector én de stad is het belangrijk dat ook mensen die niet commercieel bezig zijn zich hier thuis voelen.

Dromen van een wereldtournee

Tijdens de coronapandemie kriebelde soms het gevoel om te verhuizen. Maar dat kwam vooral omdat ik weinig werk had en alles op slot zat. Uiteindelijk voelt Zwolle toch als mijn thuis. Ook omdat we een heel fijn huis in Zwolle-Zuid hebben. Dichtbij de stad én dichtbij de natuur. Met de huiskamer als oefenruimte. Momenteel bereiden we de presentatie, op 25 maart in Odeon, van de eerste EP van mijn band NATHALÍE voor. Volgend jaar komt er een debuutplaat. Tot die tijd spelen we veel op festivals en podia door heel Nederland. En daarna? Als het aan mij ligt, gaan we dan op wereldtournee, haha…Het is mijn droom om met mijn eigen muziek de wereld over te reizen en daarvan te kunnen leven.”

De top 3 van Nathalie Schaap

  • “Als je houdt van wandelen, zit je helemaal goed in Zwolle. Vanuit mijn woning loop ik regelmatig naar de dijk langs de IJssel. Dat is een prachtige plek. Vooral ’s ochtends als de mist nog boven het land hangt en je de vogels hoort fluiten.”
  • “Ik kan niet om Van der Velde in de Broeren heen. Op zaterdag na een drukke week vind ik het heerlijk om in dat prachtige gebouw tussen alle boeken te struinen. Daar krijg ik echt het weekendgevoel van.”
  • De Spoorzone gaat uitgroeien tot een hele innovatieve en bruisende plek waar mensen elkaar ontmoeten. Of ze nou voor een theatervoorstelling of een mooie horecazaak komen. Zo’n industriële locatie past heel goed bij de ontwikkeling van de stad.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle