Melle Mijnhardt is een Zwollenaar

‘Als je in Zwolle initiatief toont, krijg je alle medewerking’

  • Leestijd 5
  • 3166 x Bekeken

Melle Mijnhardt huurde dit voorjaar twee weken alle reclameborden in Zwolle af. Ze vulde ze met kunst en opende het denkbeeldige Buitenmuseum. Het is een van de opvallende projecten waarmee ze zich als kunstenaar en eigenaresse van FABRIEKFANATIEK manifesteert. “Als je in Zwolle zelf iets initieert, is de gunfactor groot. Dat is een fijn klimaat om in te ondernemen.”

Fotograaf: Kasper Veenstra

Zwolle was even slikken

“Ik kwam in Zwolle terecht voor de opleiding Illustratie aan ArtEZ. Dat was eerlijk gezegd even slikken. Ik studeerde daarvoor aan de Universiteit van Amsterdam en dacht dat ik het leven daar erg zou missen. In Amsterdam kun je elke avond naar een concert of voorstelling. Dat beeld had ik bij Zwolle bepaald niet. De stad kende ik eigenlijk alleen omdat een oom en tante hier woonden en ook lesgaven aan ArtEZ. Toch bouwde ik snel een vriendenkring op. En juist daardoor zou ik Zwolle niet meer zo snel verlaten.

Gelukkig in Assendorp

Maar ik ben de stad Zwolle ook gaan waarderen. Vooral in mijn wijk Assendorp voel ik me heel erg gelukkig. Het lijkt wel alsof iedereen daar met muziek, kunst of cultuur bezig is. De wijk hangt van geknutsel aan elkaar en daar voel ik me erg bij thuis. Ik woon ook prachtig en kijk uit op het Dominicanenklooster. Het mooie vind ik dat Zwolle klein genoeg is om snel even bij vrienden aan te wippen, zonder dat je eerst een afspraak maakt. Wat dat betreft blijf ik blijkbaar toch dat dorpsmeisje.

Poeha of sterallures

Ik ben geboren in Otterlo, bij de ingang van de Hoge Veluwe. Omdat ik daar ben opgegroeid, vind ik natuur misschien zo belangrijk. Ook daarom ben ik blij met Zwolle. Je hoeft niet eerst dertig kilometer te fietsen voordat je in het groen bent. Overal rond de stad vind ik het prachtig, met de IJssel en het Engelse Werk als favorieten. Het vriendelijke en gemoedelijke karakter van de inwoners past ook bij mij. Ze houden hier niet van poeha of sterallures. Bij zakelijke opdrachten spreek je binnen drie minuten over wat er gedaan moet worden. Dat nuchtere vind ik heel lekker.

Rauw en spannend

Aan de andere kant moet dat ook niet doorslaan. Dat gevoel van veiligheid en saamhorigheid is prachtig, maar af en toe moet het ook een beetje rauw en spannend zijn. Als ik het gevoel heb dat er iets mist, probeer ik daar zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt lopen klagen, maar daar kom je niet verder mee. Vroeger organiseerde ik met vrienden feestjes waarvan we vonden dat Zwolle die miste. Ook het Buitenmuseum is op die manier ontstaan.

Van Instagram naar museum

Ik werk veel in opdracht van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor de cultuur en de maatschappij. Daarnaast maak ik autonoom werk. Tijdens de coronapandemie ben ik me daar steeds meer op gaan richten. Vervolgens denk je na over hoe je buiten Instagram kunt treden. Ik zocht een manier van exposeren die bij mij past en die kunst voor iedereen toegankelijk maakt. Dat doet het Buitenmuseum.”

Niches en experimenten

Als jezelf zo’n initiatief neemt, krijg je in Zwolle alle medewerking. Het voelt alsof mensen, ook de gemeente trouwens, blij zijn dat je iets onderneemt. Dat vind ik mooi om te merken. Het is ook goed voor een stad. Ik vind het belangrijk dat kunst en cultuur heel pluriform en divers is. Naast de grote concerten en voorstellingen heb je experimenten nodig en mensen die de niches verkennen. In Zwolle gebeurt wat dat betreft steeds meer. De stad vraagt daar ook om. Dat zag je bijvoorbeeld aan het succes van pop-up restaurant Bennies bij elektriciteitscentrale Harculo. Zulke initiatieven maken een stad rijker.”

Art Flow Zwolle

Mijn werk was in de zomer van 2022 te zien tijdens de kunstroute Art Flow Zwolle. Overal in de stad zag je dan werk van nationale en internationale kunstenaars. Heel fijn dat de gemeente inziet dat het belangrijk is om kunst onder de mensen te brengen. Het leverde ook mooie exposure voor mijn vrije werk op. Tot voor kort werkte ik vooral in opdracht. Het is heel tof om opdrachtgevers te helpen bij hun vraag, maar het is nog toffer om iets te maken wat je graag wilt vertellen en dat anderen waarderen, omdat ze zich erin herkennen.”

De Top 3 van Melle Mijnhardt

  • “Bij Gandhi aan de Oude Vismarkt eet je het lekkerste Indiase eten, al moet ik er bij zeggen dat ik nooit in India ben geweest. Het is een klein restaurantje met hele lieve eigenaren en vriendelijk personeel.”
  • “Ik kom graag in het Perrontheater van Theatergroep de Jonge Honden. Daar zie je bijzondere voorstellingen op een hele originele locatie. Een mooie aanvulling op Zwolse Theaters, waar ik trouwens ook erg graag kom!”
  • “Net als veel andere kunstenaars werk ik met FabriekFanatiek vanuit DOAS. Die voormalige ambachtsschool vind ik misschien wel het mooiste gebouw van Zwolle. Over elke deur en elk raam is nagedacht. Dat je daarin mag zitten…”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle