Judith Ceelen is een Zwollenaar

‘Soms denk ik: ‘het is hier net Parijs…’

  • Leestijd 5
  • 3143 x Bekeken

Judith Ceelen zag als puber haar toekomst al helemaal voor zich: de kunstacademie volgen en daarna een ontwerpbureau beginnen. Toen ze in Zwolle kwam wonen, voegde ze ook meteen een locatie toe aan die toekomstdroom. “’Hier ga ik nooit meer weg’, dacht ik toen ik een paar weken in Zwolle woonde. Ik vind het een hele fijne stad. En een stad waar je als ondernemer kansen krijgt”, zegt Ceelen, die ondertussen zestien jaar eigenaar is van ontwerpbureau Beeldprikkels.

“Ik ben geboren in het Brabantse Uden. Toen mijn vader een baan kreeg in Twente, verhuisden we naar Goor. Daar heb ik tot mijn zeventiende gewoond. Toen koos ik aanvankelijk voor de kunstacademie in Arnhem, eigenlijk omdat ik liever niet naar de opleiding in Kampen wilde. Dat leek me geen leuke stad. Omdat ik me niet thuis voelde op de academie in Arnhem, kwam ik alsnog in Kampen terecht. Daar ben ik nog steeds heel blij om. Ik vond namelijk een kamer aan de Zwolse Diezerkade. Twee jaar later verhuisde de kunstacademie vanuit Kampen naar Zwolle. Toen stond mijn school ineens in mijn straat…

Brand aan de Diezerkade

Ook later speelde de Diezerkade een belangrijke rol in mijn leven. Met Beeldprikkels zaten we een paar jaar in een mooi, statig pand op de hoek van die straat. Dat is in 2017 verwoest door brand. We waren alles kwijt. Ondanks dat drama zag ik ook toen de mooie kanten van Zwolle. Het leek alsof iedereen zich bij ons betrokken voelde. Klanten kwamen helpen, ondernemers vroegen of ze iets konden doen en we kregen van alle kanten steun. Dat typeert voor mij het Zwolle-gevoel. Dit is een hele sociale stad waar mensen een hart voor elkaar hebben.

Social design

Ook zakelijk bouw je snel een netwerk op. Ondernemers helpen elkaar en gunnen collega’s ook wat. Als je een goed concept hebt, krijg je in Zwolle volop kansen. Met Beeldprikkels dragen we daar soms aan bij. Onze klanten komen uit heel Nederland, maar het aandeel bedrijven en organisaties in Regio Zwolle is groot. We werken bijvoorbeeld voor de gemeente, MarketingOost, Cibap, Isala en Travers. Beeldprikkels bouwt intern en extern mee aan merken in de zorg, welzijn, onderwijs, overheden en soms wat meer de commerciële hoek. Veel energie krijg ik van opdrachten die met social design te maken hebben. Dat vind ik ons handelsmerk. We denken graag mee over oplossingen die een meerwaarde zijn voor de samenleving. Hoe krijg je bijvoorbeeld lokaal de energietransitie voor elkaar? Hoe kun je kinderen meer laten bewegen? Hoe verbeter je de kwaliteit van leven van patiënten? Met design thinking en onze creatieve visie kunnen we bijdragen aan oplossingen en de uitwerking daarvan.”

Parijs

Vorig jaar ontwikkelden we voor Zwolle Marketing de campagne ‘Zwolle on demand’. Die baseerden we op de bekende streamingdiensten, met één belangrijk verschil: in plaats van dagenlang op de bank series kijken, ontdekten ze de mooiste plekken van Zwolle. Toen ben ik zelf ook weer anders naar de stad gaan kijken. Je denkt na over goede filmlocaties en parels die mensen echt moeten ontdekken. Toen kwam ik onder meer in de Peacockbar, een hidden cocktailbar, van het Dublin House. Die locatie was zo geweldig dat ik meteen vroeg of we daar met Beeldprikkels ons vijftienjarig bestaan konden vieren. Maar ik keek ook weer met andere ogen naar de binnenstad. ‘Het lijkt verdikkie wel Parijs…’, dacht ik tijdens een wandeling. Zwolle heeft zoveel mooie gebouwen: de Sassenpoort, de Grote Kerk, het Museumkwartier. Soms heb je het gevoel dat je door een openluchtmuseum wandelt.

Toekomst

Maar Zwolle blijft niet hangen in dat prachtige verleden. Zwolle groeit en denkt na over hoe je die ontwikkeling in goede banen kunt leiden. Ook de afgelopen jaren is er al veel veranderd. Ik heb hier echt een geweldige studententijd gehad, maar volgens mij is de stad voor jonge mensen sinds die periode alleen maar leuker geworden. Overal terrasjes, leuke kroegen, fijne restaurants, mooie pleinen…je kunt hier echt een heel leuk feestje bouwen. En wat heel goed is: jongeren blijven na hun studie in Zwolle wonen.

Goed in Zwolle

Dat merk ik ook aan mijn eigen netwerk. Met de opstart van Beeldprikkels zat ik in cultuurwerkplaats R10 aan de Rieteweg. Daar ontmoette ik veel kunstenaars, muzikanten en andere cultuurdragers. Die kom ik nog steeds regelmatig tegen in Zwolle. Niemand voelde blijkbaar de behoefte om te vertrekken. Ze krijgen hier volop kansen en weten dat het elders niet beter is. Sterker nog: ik denk juist dat je nergens zo goed zit als in Zwolle.”

De Top 3 van Judith Ceelen

  • Sam’s Coffee in de Klokkensteeg heeft een mooi concept. En dat terwijl ik helemaal geen koffie drink….maar je kunt er ook terecht voor een goede thee en lekkere hapjes.”
  • “Voor cultuur kun je in Zwolle op heel veel plekken terecht. Zelf komen we veel in Hedon en De Spiegel. Even een concertje pakken of een mooie voorstelling zien.”
  • “Met Beeldprikkels zitten we tegenwoordig aan de Melkmarkt. Wij kijken uit op de Grote Kerk. Het Academiehuis ontwikkelt die tot het grootste overdekte plein van Zwolle. En het is natuurlijk een geweldig gebouw. Een mooier uitzicht krijgen we nooit weer…”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle