Jonathan Mak is een Zwollenaar

‘Het vernieuwende karakter van Zwolle is supertof’

  • Leestijd 5
  • 3274 x Bekeken

“Zwolle voelt jong en dynamisch. De stad is vernieuwend en weet heel goed wat de behoeftes van inwoners en bezoekers zijn. Ik heb het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van die vibe. In Zwolle ben je omringd door ondernemende mensen die er iets van willen maken. Dat werkt aanstekelijk”, zegt filmmaker en docent Jonathan Mak. Zijn brandfilm die hij vorig jaar maakte voor Hanzestad Zwolle ging compleet viral. Binnenkort lanceert hij voor Zwolle Marketing 3 trailers behorende bij een landelijke campagne en daarnaast is hij voor Congresregio Zwolle een brandvideo aan het maken over zakelijke bijeenkomsten in Zwolle.

Mijn Zwolle

“Ik kreeg ongelooflijk veel reacties op die eerste film. Het voelt alsof iedereen hem heeft gezien. Jinek besteedde er aandacht aan en op de social media bekeken meer dan honderdduizend mensen de video. Echt bizar. Het mooie vind ik dat de film ook iets bij Zwollenaren heeft losgemaakt. Ik heb vooral mijn Zwolle laten zien en dat blijkt het Zwolle van veel mensen te zijn. Die verbondenheid is heel tof.

Echte Zwollenaar

Ik ben geboren in Veenendaal en opgegroeid in Almelo. Van Zwolle wist ik eigenlijk niets. Ik kwam puur voor de studie Calo naar de stad. Die stap voelde als een nieuwe start. In Zwolle ontmoette ik vrienden, ging ik sporten en bouwde ik heel snel een wereldje om me heen op. Ik voelde me heel snel thuis. Na vijftien jaar ben ik een echte Zwollenaar. De stad heeft zich in die tijd ook sterk ontwikkeld. Er gebeurt ontzettend veel. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik in Zwolle wil blijven en kan geen enkele reden bedenken waarom ik Zwolle zou verlaten.

Wonen in het centrum

Tijdens mijn studie woonde ik in Holtenbroek. Nadat ik een baan kreeg, kocht ik een appartement aan de Blijmarkt. Daar beleefde ik een geweldige tijd. Je liep zo naar het theater en de horeca en op zaterdag naar de markt. Toen ik samen met mijn vriendin verhuisde naar de Wipstrik dacht ik dat ik de binnenstad heel erg zou missen, maar dat valt ontzettend mee. Wonen in de Wipstrik is ook heerlijk en we komen vaak in het centrum. Het rondje markt is nog steeds vaste prik, alleen moeten we nu eerst even tien minuten fietsen.

Docent en filmer

Na mijn studie ging ik als als docent Sport & Bewegen aan de slag bij Landstede. Toen ontdekte ik dat ik filmen van een salto van een leerling minsten zo leuk vind dan hem helpen bij het maken van die beweging. Bij schoolkampen en andere activiteiten maakte ik ook altijd filmpjes. ‘Daar moet je wat meedoen...’, kreeg ik steeds vaker te horen. Vijf jaar terug schreef ik me in bij de kamer van koophandel en sinds die tijd ontwikkel ik mij op het creatieve vlak. Ondertussen werk ik nog steeds in het onderwijs, maar sta ik niet langer voor de klas. Bij Landstede krijg ik veel vrijheid en kan ik mijn creativiteit ook goed kwijt.

Verhalen vertellen

Ik vertel voor Landstede vooral het verhaal van de school aan nieuwe studenten. Verhalen vertellen is sowieso wat ik het liefste doe. In mijn films staat de persoon altijd centraal. En ik wil mensen graag raken. Er moet op zijn minst een kippenvelmomentje van twee seconden zijn. Ik hou niet van iets in scene zetten, een film moet echt zijn. Daarom was die video over Zwolle ook een succes: ik vertel mijn verhaal over Zwolle en breng echte Zwollenaren in beeld.

Persoonlijke karakter

Ik hou van de nuchterheid en de ondernemersgeest van de Zwollenaar. Dat deze stad een groot dorp is vind ik een cliché, maar ik hou wel van het persoonlijke karakter. Als ik iemand een goede bakker aanbeveel, dan zeg ik dat ze naar ‘Arend’ moeten en niet naar ‘de stadsbakker’. Zo is het bij mij ook: ik ben niet Mak Media, maar Jonathan. Samenwerken vind ik ook typisch Zwols. Je krijgt hier heel makkelijk iets van de grond en daarom werk ik graag samen met andere creatives in Zwolle. De stad beweegt mee met de nieuwste behoeftes.

Een topweek in Zwolle

Zwolle heeft veel te bieden. Kijk alleen al naar de artiesten die in Hedon of in de theaters staan. Volgens mij wordt goed nagedacht of de programmering bij de uitstraling van de stad past. Ook buiten de stad mag ik graag zijn. Een rondje Zwolle fietsen of skeeleren vind ik geweldig. Dan kom je zoveel tegen.... Van strakke design villa’s tot een ooievaarsnest in het buitengebied. Een shortlist maken van wat je in Zwolle beslist gezien moet hebben, is een piece of cake. Mijn schoonouders logeerden afgelopen zomer in ons huis. Toen heb ik ook zo’n lijst gemaakt. Echt, die mensen beleefden een absolute topweek.”

Top 3 van Jonathan Mak

  • “Ik doe elke zaterdag een rondje markt. En daarna haal ik boodschappen bij een aantal vaste speciaalzaken en doe ik een koffie in de stad. Voor mijn vak kom ik ook graag bij Foto Hans Keuzekamp. Bij Hans loop ik altijd weer iets wijzer de deur uit.
  • “Wat het Vondelpark voor Amsterdam is, is het Weezenlandenpark voor Zwolle. Ik kom daar graag en dan vooral in de zomer. Dan gooi ik een balletje of bezoek het Parkpaviljoen. Volgens mij is het park ook voor toeristen een hele leuke plek.”
  • “Ik bezoek graag het theater en het filmhuis. Vroeger woonde ik tegenover Odeon. Dan liep ik na een voorstelling de straat over en was ik weer thuis.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle