Jeroen is een Zwollenaar

Artikel

  • Leestijd 4
  • 3640 x Bekeken

Je komt Jeroen van Doornik tegen als nachtburgemeester van Zwolle - een vrijwillige functie als belangenbehartiger voor het nachtleven van Zwolle. Maar Jeroen is ook grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Onder de vlag van ‘Markantus’ is hij inmiddels tien jaar een creatieve ondernemer.

Foto: Frans Paalman

Van Middelburg naar Zwolle

42 jaar geleden verhuisde ik met mijn ouders mee, vanuit Middelburg naar Zwolle. Daar ben ik ze heel dankbaar voor, want wat is Zwolle een interessante stad. Zwolle-Zuid bestond nog maar amper, daar ben ik opgegroeid. Eigenlijk nog midden tussen de weilanden, vlakbij het Marsbos. ‘s Avonds kon je er de koeien horen loeien. Echt stedelijk was het natuurlijk niet, maar net als de metamorfose van Zuid heeft heel de stad de afgelopen decennia een schitterende metamorfose doorgemaakt. Je zult mij nooit horen zeggen: “Vroeger was alles beter.” Hooguit voor de grap.

Nachtburgemeester

Na wat omzwervingen bij verschillende organisaties als projectcoördinator, ben ik nu zeven jaar nachtburgemeester van Zwolle. Dat doe ik, omdat ik zo ontzettend veel van deze stad houd. What’s not to like? Onze mooie stad heeft een mooie harmonie tussen nieuw en oud. Juist dat contrast zorgt dat het visueel prikkelend is. Als beeldend kunstenaar ben ik altijd op zoek naar contrasten. Ik vind het heerlijk om veel zwart te gebruiken. Dat lijkt misschien wat deprimerend, maar dat doe ik juist om de kleuren en daarmee het schilderij te laten schitteren. Als je naar mijn oeuvre kijkt, dan knallen de kleuren er meestal wel vanaf.

Alles wat prikkelt, stimuleert je gedachten en creëert nieuwe ideeën. Zo werkt het met kunst, maar zo werkt het met alles. Nieuwe samenwerkingen bijvoorbeeld, daar zijn we in Zwolle ontzettend goed in. We weten elkaar te vinden, we weten elkaar te prikkelen. Het is vruchtbare grond in deze Hanzestad en de omliggende regio. Ondernemerschap zat er al vroeg in, misschien zit het wel in het DNA van Zwolle. Je kent ze wel, de clichés: “Zwolle is net ‘n dorp, maar óók een stad”, en “Iedereen kent elkaar”. In Zwolle is iedereen welkom en we helpen elkaar. Samen met die clichés is dat een succesformule gebleken.

Slimme innovaties

Maar daar blijft het niet bij. Hoewel we er genoeg water en grachten voor hebben, kabbelen we niet zomaar rustig voort op de successen uit het verleden. Hier leeft de wens om de toekomst voor te zijn. Slimme innovaties uit Zwolle halen met regelmaat de landelijke pers. De stip staat op de horizon en de reis ernaartoe is geweldig.

Ik probeer me altijd te verwonderen in de stad en alles vanuit een andere hoek te bekijken. Al fietsend door de stad kijk ik regelmatig naar het prachtige decor; bijzondere gevels, straatpatronen, hoe het groen door de binnenstad is gevlochten of kunstobjecten. Op die manier wordt het allemaal niet vanzelfsprekend, want vanzelfsprekendheid is zo ontzettend saai.

Bekijk Zwolle eens vanuit een andere hoek met deze 3 tips:

  • Ga eens wandelen bij de Oude Mars en het Zandhovebos. Het is letterlijk de rand van Zwolle met veel natuur.
  • Er zijn veel stadswandelingen te vinden in Zwolle, kies je favoriete wandeling uit en loop hem in het donker. Sommige dingen vallen weg, maar andere vallen juist weer op.
  • Een rondje Zwolle wandelen binnen de gracht, dus probeer langs de oevers van de stadsgracht te lopen over de paden. Dat lukt bijna helemaal, op sommige plekken na.

#ikbeneenzwollenaar

Zie jij jezelf nou ook als een echte Zwollenaar? Zie je het ECO-systeem in de stad? Ben je trots op Zwolle en wil je anderen meer vertellen over jouw stad door ook een blog te schrijven? Mail ons naar en misschien nemen wij wel contact met je op!

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle