Jan Briek is een Zwollenaar

‘Zwolle bruist, broeit en barst van het leven’

  • Leestijd 4
  • 2789 x Bekeken

“Zwolle bruist niet alleen, het broeit ook. Je hebt het gevoel dat er altijd wat in de lucht hangt. Zwolle barst van het leven”, zegt Jan Briek. De geboren Bosschenaar voelt zich al lang een echte Blauwvinger. Na dertig jaar horeca heeft hij recht van spreken. Met The Dublin House past hij helemaal in een stad die zich aan alle kanten ontwikkelt. En hij ontdekt hoe Zwolle ook buiten de stadsgrenzen in trek is. “Gek genoeg merk ik nu pas hoeveel bezoekers en toeristen naar Zwolle komen…”

“Sinds ik twee jaar The Dublin House aan het Bethlehemkerkplein opende ervaar ik hoe toeristisch Zwolle eigenlijk is. Veel mensen uit de regio komen genieten van ons aanbod, maar ook heel veel dagjesmensen en weekendtrippers. Zwolle is een echte trekpleister geworden. Toen ik vroeger eigenaar was van De Joffer, was dat voor mijn gevoel helemaal niet zo. Sinds we eind vorig jaar met The Dublin House de Entree Award voor beste nieuwe café ontvingen, komen bij ons nog meer bezoekers uit heel Nederland. Amsterdam zit hier nu ook aan de bar.

Boven verwachting

Die mensen zijn echt heel enthousiast over Zwolle. Ze krijgen hier veel meer dan ze verwachtten. Niet alleen omdat Zwolle een mooie stad is, maar ook door de geweldige dynamiek die ze ervaren. Hier gebeurt van alles. Bovendien zijn Zwollenaren zelf meer Bourgondisch geworden. ‘Koffie drink je thuis…’, was vroeger een bekend gezegde. Dat is al lang niet meer zo. Ook daardoor heeft de stad nu een heel gevarieerd horeca-aanbod. The Dublin House past ook in die ontwikkeling. Sinds de opening zitten we zeven dagen in de week stampvol.

Huiskamer van Zwolle

Dat heeft met de opzet te maken: we herbergen vier sferen onder één dak. The Dublin House is de huiskamer van Zwolle waar iedereen zich thuis voelt. Of je nou timmerman of advocaat bent. En vanwege onze internationale sfeer, komen hier ook veel buitenlanders over de vloer. Dat valt me ook elke keer op: hoeveel buitenlanders Zwolle bezoeken of hier werken. De voorzieningen van Zwolle passen daar heel goed bij. Kijk alleen al naar het culturele aanbod van de stad. Zelf kom ik graag in het Fraterhuis. Het zou een geweldige aanwinst voor Zwolle zijn als ze verhuizen naar een locatie met meer zalen.

Bourgondische stad

Zwolle lijkt steeds meer op mijn geboortestad Den Bosch. Ik ben hier op mijn twaalfde komen wonen. Dat was even wennen, maar al snel wilde ik nooit meer weg. Zeker niet nu Zwolle ook een Bourgondische stad is. En de binnenstad heeft zich fantastisch ontwikkeld. Toen ik hier kwam wonen, kon je zo ongeveer op alle pleinen parkeren. Nu zijn dat allemaal schitterende horecalocaties. Van het Grote Kerkplein en het Rode Torenplein tot bij ons het Bethlehemkerkplein en de Nieuwe Markt. Even serieus: veel beter vind je het toch niet in Nederland?

Bethlehemkerkplein

Wat ik prachtig vind, is dat we zoveel goede ondernemers in de stad hebben. De bijzondere zaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Kijk alleen al naar het aanbod op het Bethlehemkerkplein. Samen met Het Refter zijn we de grootste kroeg van Zwolle en aan de overkant zit in de oude Bethlehemkerk Blue Sakura. Jeetje mina, wat daar allemaal gebeurt…En dan heb je nog geweldige restaurants als d’Andreas en BistroBar Bodega. Wat ik vertel over ons plein, kan ik over de hele binnenstad zeggen. Overal zie je goede horecazaken, die de service en kwaliteit op orde hebben.

Hart voor Zwolle

Ik loop ondertussen zo lang mee in dit vak dat bij The Dublin House kinderen werken van mensen die vroeger bij De Joffer achter de bar stonden. Ook op die manier raak je verbonden met een gemeenschap. Mijn hart ligt in Zwolle. Ook mijn kinderen zijn echte Zwollenaren die nergens anders heen willen. Voor ondernemers zoals ik is Zwolle bovendien een stad waarin je heerlijk kunt bewegen. Je voelt aan alle kanten de dynamiek en daarvan wil je onderdeel zijn.”

De top 3 van Jan Briek

  • “Ik kom zeker drie tot vier keer in de week bij Peakz. Dat is de Zwolse locatie voor padel, wat ik een hele gave sport vind. Je kunt daar terecht op elf binnenbanen en vier outdoorbanen. Het is ook de locatie voor het NK Padel.”

  • “Praktisch elke dag haal ik een smoothie bij Smooth Fruit Therapy op de Melkmarkt. Alles is daar kakelvers. En ik combineer een bezoek met een stadswandeling door de Zwolse binnenstad. Zo heb ik een aangename break.”

  • “Heel blij ben ik met nieuwkomer BistroBar Bodega op het Bethlehemkerkplein. Dat is een klein restaurant dat wordt gerund door goede horecamensen. En dat merk je.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle