Ferdy en Alice Damman zijn Zwollenaren

‘Zwolle is een prachtige stad om jezelf te ontwikkelen’

  • Leestijd 5
  • 3443 x Bekeken

Alice Damman begeleidde als ambtenaar van de burgerlijke stand zeker vijfhonderd Zwolse stellen bij de stap in het huwelijksbootje. Echtgenoot Ferdy heeft een Zilveren Camera op de schoorsteenmantel staan en fotografeert in binnen- en buitenland. Hoewel ze allebei niet geboren zijn in Zwolle, denken ze geen moment na over het verlaten van de Hanzestad. “Mijn ouders verhuisden naar Zwolle toen ik twee jaar oud was. Helaas staat Zwolle niet als geboorteplaats in mijn paspoort, want ik voel me een echte Zwollenaar”, glimlacht Ferdy.

Foto: Jurian Meijntjes

Alice: “Ik ben geboren in Olst en groeide op in ’t Harde. Van daaruit ging ik naar de mbo-opleiding De Factoor aan de Fuchsiastraat. Bij de bushalte aan de Hortensiastraat zag ik altijd een knappe vent staan. Dat was Ferdy. Ik werd verliefd op hem en hij gelukkig ook op mij. Sinds 1998 zijn we een stel. Ik ben dus door de liefde en voor de studie aan Windesheim naar Zwolle verhuisd. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Zwolle is een superleuke stad en voor onze drie kinderen een geweldige plek om op te groeien.”

Ferdy: “Gelukkig hebben zij wel Zwolle in hun paspoort staan. Dat zijn ook echte Blauwvingers. We voelen ons nergens zo Zwollenaar als op de tribune bij PEC. Met onze seizoenkaart missen we geen wedstrijd. Voetbal speelt sowieso een belangrijke rol in ons leven. Onze middelste zoon zit bij PEC in de jeugd en de twee anderen voetballen bij SV Zwolle. Dat is uitgegroeid tot een fijne wijkvereniging hier in Assendorp. Zelf voetbalde ik vroeger bij WVF in Westenholte. Dat is de club die veel Zwollenaren vermoedelijk met de familie Damman associëren.”

Foto: Shaquille M Fotografie

Shaquille M Fotografie
Shaquille M Fotografie

Alice: “Bij de voetbal en in de stad word ik regelmatig herkend als ‘die trouwambtenaar’. Naast mijn werk als communicatieadviseur bij een woningcorporatie doe ik deze functie ondertussen dertien jaar. Buiten Zwolle verzorg ik met mijn eigen bedrijf ook trouwceremonies op bijzondere locaties in binnen- en buitenland. Ik vind het prachtig om de mooiste dag voor stellen nog wat mooier te maken met de trouwceremonie. Zwolle heeft ook veel prachtige trouwlocaties, al blijft de Schepenzaal misschien wel mijn favoriet. Die zaal straalt zoveel sfeer uit. En we zijn er zelf getrouwd. Bij elke ceremonie haal ik onbewust ook veel herinneringen op…”

Ferdy: “Ik ben het klassieke voorbeeld van iemand die niet goed wist wat hij wilde worden. Tot ik een open dag van de fotovakschool in Apeldoorn bezocht. Ik was meteen enthousiast. Dit is een creatief beroep met veel vrijheid, precies wat ik belangrijk vind. Ik werk vooral voor sportbladen en de evenementensector. Alice liep ooit stage bij de Heineken Music Hall in Amsterdam. Toen ze daar een fotograaf zochten, tipte ze mij. Tegenwoordig werk ik voor diverse opdrachtgevers in Zwolle, maar ook voor de Ziggo Dome, het ANP en onder andere het sportmagazine Helden. Mijn passie voor sport en muziek kan ik daardoor ook goed in mijn werk kwijt.” Alice: “Als je van sport en cultuur houdt, zit je goed in Zwolle. Het aanbod is hier prima. Van mooie sportwedstrijden tot bijzondere festivals. We bezoeken ook graag concerten in Hedon of gaan naar het theater. Het is leuk als mensen je herkennen als ‘ de trouwambtenaar’ en je aanspreken over een ceremonie waar ze bij zijn geweest. Dat gebeurt regelmatig.”

Foto: Andreas Terlaak
Foto: Andreas Terlaak

Ferdy: “Ik exposeerde een paar jaar geleden samen met Raymond van Olphen concertfoto’s in de oude Statenzaal in de Diezerstraat. Dat was eervol, maar het voelde tegelijkertijd heel onwerkelijk. Ik ben altijd kritisch op mijn werk. Foto’s vind ik niet snel goed genoeg. Toch vond ik het mooi dat ik in mijn eigen stad mocht exposeren. Ik vertel altijd met trots dat ik uit Zwolle kom. ‘Leuke stad’, hoor ik dan vaak. En dat is het ook. Zwolle is een middelgrote stad, met steeds meer de voordelen van een grote stad. Vergeleken bij mijn jeugd heeft Zwolle meer faciliteiten, voorzieningen en evenementen. Toch gaat dat niet ten koste van het gemoedelijke karakter. En dat is volgens mij wat veel mensen aanspreekt.”

Alice: “In de stad heb ik nog weer een speciaal gevoel bij onze eigen wijk. Assendorp ligt dichtbij het centrum en we kennen hier veel mensen. Buiten dat vind ik in Zwolle het brede aanbod aan scholen, sporten en andere voorzieningen heel fijn. Ook voor de kinderen is dat fantastisch. Zwolle is een heerlijke stad om op te groeien en jezelf te ontwikkelen.”

De Top 3 van Ferdy en Alice Damman:

  • Ferdy: “Als we met z’n tweeën uiteten gaan, kiezen we vaak voor ’t Pestengasthuys. Ons favoriete restaurant zit in een sfeervol gebouw uit de 15e eeuw. Koken we zelf uitgebreid, dan halen we Italiaanse delicatessen bij Piccolini in de Sassenstraat.”
  • Alice: “Onderweg naar de stad kiezen we voor de route door Park de Wezenlanden. Toen de kinderen klein waren, bezochten we daar vaak de dierenweide. Tegenwoordig is het terras van het Paviljoen in het park onze favoriete plek. In de binnenstad komen we ook graag bij Café de Hetebrij.”
  • Ferdy: “Ik zit veel op de wielrenfiets. Daarvoor zijn Zwolle en omgeving ook ideaal. Een rondje Kampen, de IJsselbrug over richting Hattem, de Lemelerberg…eigenlijk zijn alle routes hier mooi.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle