Emma Quilligan en Annemien Brugging zijn (deels) Zwollenaren

Bevrijdingsfestival past bij het karakter van de Hartstad

  • Leestijd 5
  • 3634 x Bekeken

Emma Quilligan en Annemien Brugging vormen sinds 2017 de festivaldirectie van Bevrijdingsfestival Overijssel. Tienduizenden mensen reizen daarvoor vanuit het hele land naar Zwolle. Buiten de muziek en die festivalsfeer ontdekken ze vermoedelijk ook de schoonheid én het karakter van de Hartstad. Zwollenaren zetten graag de schouders onder het evenement. “Aan het festival werken meer dan 2500 mensen mee, waaronder achthonderd vrijwilligers. Dit evenement wordt echt gedragen door de stad. En dat is volgens mij typisch Zwols…”, zegt Annemien.

Fotograaf: Veenstra Visueel

Emma: “Dit is echt een sector, sommige mensen onderschatten dat nog wel eens. Tien mensen werken een groot gedeelte van het jaar aan het festival. Daar komen in de laatste dagen honderden bij. Tijdens het festival moeten we een diner voor 2500 personen regelen, bijvoorbeeld voor de ruim 800 vrijwilligers, artiesten en samenwerkingspartners. Onze taak is om alle eindjes aan elkaar te verbinden. Dat is vooral vanaf het voorjaar zo intensief dat je soms een beetje een haat/liefdeverhouding met het festival ontwikkelt.”

Voor alle doelgroepen

Annemien: “Maar dat gevoel verdwijnt op de dag zelf helemaal. De sfeer op het festivalterrein en het enthousiasme van de mensen blijft geweldig. Je ziet dat alle doelgroepen zich hier thuis voelen. Daar richten we ons ook nadrukkelijk op, terwijl ik altijd heb geleerd dat het de slechts denkbare marketingstrategie is. Maar het werkt. De sfeer is bij ons gemoedelijk én een groot deel van het publiek groeit met ons mee. Kinderen komen eerst met papa en mama mee naar de Familieweide, daarna alleen als tiener en vervolgens komen ze zelf met hun eigen kinderen. En als ze dan naast een geweldige dag ook nog iets van de boodschap oppikken…”

De vrijheid vieren

Emma: “Die inhoud vinden we zelf heel belangrijk. Alleen ‘een feestje’ organiseren vinden wij minder interessant. Wij willen ook iets van betekenis neerzetten, waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je de vrijheid viert. Die boodschap kom je overal op het terrein tegen. Of dat nou de woorden van de presentator, de poëzie op de decobordjes of de verschillende thema’s zijn die we in de area’s van het festival hanteren. Daarmee passen we ook heel goed bij het karakter van Hartstad Zwolle. Ons festival is volgens mij mee ontwikkeld met de stad. We zijn de laatste twintig jaar allebei enorm gegroeid. En Park de Wezenlanden is een toplocatie: hoeveel steden zijn er nou waar je zo’n groot evenement aan de rand van de binnenstad kunt organiseren?”

Een grote familie

Annemien: “De medewerking van overheden, organisaties en bedrijven is in Zwolle heel groot. Daarover horen we van andere bevrijdingsfestivals wel eens andere geluiden en de medewerking van alle vrijwilligers is geweldig. Sommige mensen nemen al jarenlang twee weken vrij om ons te helpen. Zelf zijn we in 2008 en 2009 begonnen als stagiaires. Toen hoorden we al dat we tot een familie zouden toetreden. En dat is ook echt zo. De bereidwilligheid van Zwollenaren is heel groot. Samen met de toegankelijkheid van de inwoners en de prima faciliteiten maakt dat Zwolle voor mij een hele aantrekkelijke stad.”

Fotograaf: Veenstra Visueel

Een gek contrast

Emma: “Zelfs bij slecht nieuws of mindere tijden blijven de vrijwilligers achter ons staan. Dat is heel bijzonder. Bij het festival zie je wat dat betreft soms ook een gek contrast: in de jaren die financieel minder zijn, kan het publiek toch heel enthousiast zijn over een editie. Daarom is het voor ons heel moeilijk om te zeggen wanneer het festival geslaagd is. Dat is voor ons een combinatie van vele factoren. We willen niet commercieel denken, maar uiteindelijk kost een festival zoals dit natuurlijk heel veel geld.”

Weerwetenschap

Annemien: “Het weer speelt wat dat betreft natuurlijk een grote rol. We kijken al weken van tevoren naar de voorspellingen en ontwikkelden een complete wetenschap van het analyseren van alle weerapps. Terwijl je weet dat je er nul invloed op hebt. Vorig jaar werd ook matig weer voorspeld, maar uiteindelijk was het zonnig en mochten we een record aantal bezoekers ontvangen. Na twee coronajaren was iedereen toe aan het festival.”

Mark Rutte

Emma: “Ook dit jaar verwachten we weer veel mensen. We hebben een prachtig programma met veel bijzondere acts en activiteiten en daarnaast de grote namen op het hoofdpodium: Froukje, S10, Bökkers, Tabitha, Altin Gün, Son Mieux en DI-RECT. Bijzonder is dat de Nationale Viering van Bevrijding dit jaar in Zwolle is. Premier Rutte ontsteekt het Vrijheidsvuur bij ons.” Annemien: “Of we zelf tijdens het festival momenten hebben waarop we kunnen genieten? In ieder geval van de sfeer en het enthousiasme van de mensen. En soms weet je richting het einde van de middag dat de opkomst prima is en de organisatie goed loopt. Dan voel je een last van je schouders vallen en kun je zelf ook een beetje genieten .”

De top 3 van Emma en Annemien

  • “Zwolle is ontzettend mooi vanaf het water. Dat ontdekten we toen we voor het eerst het Stadsfestival organiseerden. We huurden toen bootjes uit Giethoorn. Die voelden voor ons als speelgoed. We hebben wat rondjes gevaren…tegenwoordig zijn er volop mogelijkheden om door de prachtige gracht te varen.”
  • “Als je houdt van lekkere taartjes of een heerlijke lunch zit je helemaal goed bij Jantje’s Lief aan de Mandjesstraat. Ook een tip voor jonge ouders: Jantje’s Lief is kidsproof!”
  • “We kunnen niet onder Park de Wezenlanden uit. Dat is niet alleen de perfecte locatie voor het Bevrijdingsfestival, maar ook de plek voor wandelen, skeeleren, sporten en de hond uitlaten. Of om te genieten in het Parkpaviljoen. Deze locatie is overigens op 5 mei onze Press&Guest ruimte en een fijne uitvalbasis om het festival op een rustige manier te beleven.

Meer info over Bevrijdingsfestival Overijssel

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle