Emi Stikkelman is een Zwollenaar

‘Zwolle heeft de ondernemer in mij losgemaakt’

  • Leestijd 5
  • 4705 x Bekeken

“Zet maar in de eerste zin dat ik geen Zwollenaar ben, dan hebben we dat meteen gehad…”, glimlacht Emi Stikkelman voordat ze bij Anne&Max aan de Sassenstraat een latte macchiato bestelt. Ze woont nog maar vier jaar in Zwolle, maar de stad voelt als haar thuis. En Zwolle gaf haar leven een volkomen nieuwe richting. “Ik was onderwijswetenschapper en run ondertussen zes bedrijven... Zwolle heeft het ondernemerschap in mij wakker gemaakt.”

Foto: Emi werkt graag samen met jong lokaal talent (vlnr Mees Rooy, Emi en Pelle Klappe)

“Voordat ik naar Zwolle kwam, woonde ik twaalf jaar in Utrecht. Daar werkte ik aan de universiteit en in het bedrijfsleven. Altijd op het kruisvlak van onderwijs en ICT. De liefde bracht mij naar Zwolle. Toen die relatie eindigde, kwam een vertrek niet in mij op. Onder meer omdat ik ondertussen verliefd was op Café Koos dat ik samen met mijn voormalig partner had gekocht. Ik voelde de verantwoordelijkheid voor het personeel en de gasten, maar genoot vooral enorm van het familiegevoel. De emotionele betrokkenheid bij een kroeg is heel groot.

Geen seconde wennen

Maar ook buiten dat wilde ik Zwolle niet verlaten. Ik heb geen seconde aan de stad hoeven wennen. Terwijl ik echt gek was op Utrecht en dacht dat ik hier veel zou missen. Maar het karakter van Zwolle vind ik heel prettig. De binnenstad heeft veel oude gebouwen, de sfeer is heel gemoedelijk en ik voel me hier veilig. En wat ik fijn vind: Zwolle is klein genoeg om snel mensen te leren kennen en groot genoeg voor het beginnen van nieuwe dingen. Je maakt hier heel makkelijk creatieve stappen. Dat heeft mijn ondernemerschap gestimuleerd.

Taboe Bar en Keuken

Voordat we Café Koos kochten, opende ik al vakantievilla Zwolle Centraal in een oude spoorwachterswoning aan de Willemsvaart. Ondertussen run ik nog twee vakantiehuizen en ben ik een van de initiatiefnemers van stadsstrand Blue Bayou. Dit voorjaar open ik, samen met Jabe Piter Faber, Taboe Bar en Keuken aan het Gasthuisplein. Daarmee introduceren wij een nieuw concept in Zwolle: we kiezen voor een beperkt aantal hoofdgerechten die we in een vlees- en vega(n) variant aanbieden. Daarmee laten we zien dat je van elk gerecht een volwaardig vega-alternatief kunt maken. Nu is de keuze voor mensen die geen vlees eten nog vrij beperkt.

Ruimte voor vernieuwing

Dat ik zes bedrijven heb, had ik vijf jaar terug niet kunnen bedenken. In Utrecht overwoog ik het ondernemerschap ook wel eens, maar verder dan denken kwam het nooit. Zwolle maakte mij ondernemer. We zijn blijkbaar een goede match. Dat heeft ook met de gemeente Zwolle te maken, vind ik. Die geeft ruimte aan ondernemers én mensen die willen vernieuwen. Dat zag ik ook bij vrienden die een hostel in het oude politiebureau aan de Luttekestraat begonnen. Zwolle is niet bang om dat soort jonge en onervaren ondernemers vertrouwen te geven. Daarmee voorkomt de gemeente dat de stad uit eenheidsworsten bestaat. Dat beleid is in andere steden echt anders.

Rauw

Zwollenaren staan zelf ook open voor vernieuwing. Maar ze houden niet van hippe poespas zonder sfeer en karakter. Het moet een beetje rauw blijven. Daar hou ik zelf ook van. Zwolle is ook een open stad. Ik heb mij in ieder geval nooit een buitenstaander gevoeld. Je bouwt hier heel snel een netwerk op. En laten we wel zijn: Zwolle is ook gewoon een hele mooie stad. Vrienden, familie en gasten in de vakantieverblijven zijn altijd verrast door de stad. Echt altijd. ‘Jeetje, wat is dit een leuke stad’, hoor ik zo vaak.

Toekomst

Emi Stikkelman
Emi Stikkelman

Of ik met zes ondernemingen wel even klaar ben? Voorlopig wel, haha. Maar samen met anderen blijf ik zoeken naar toevoegingen. Bij mijn bedrijven help ik niet mee in de dagelijkse praktijk, maar ik ben er wel heel nauw persoonlijk bij betrokken. En dat wil ik ook zo houden. Dat betekent dus dat ik een formule niet honderd keer wil vermenigvuldigen. Wat me wel een mooie uitdaging lijkt is het realiseren van een culturele hub voor kunstenaars, horeca en evenementen. Daarmee maak je Zwolle nog aantrekkelijker voor mensen die willen vernieuwen.”

De Top-3 van Emi Stikkelman

  • “Mijn eigen Café Koos ligt me ontzettend aan het hart. Ik word er ontzettend blij van als ik zaterdagavond binnenstap en mensen zie dansen. De gezelligheid spat er vaak vanaf. En we zitten natuurlijk aan het prachtige plein de Nieuwe Markt.”
  • “Tijd voor een shout out naar Poppe. Dat is een restaurant waarvan je niet zoveel hoort, maar ik vind de kwaliteit en de atmosfeer geweldig. Het authentieke karakter spreekt me aan: ze doen zich niet anders voor dan ze zijn.”
  • “Bijzondere tip misschien: het fietspad langs het Almelose Kanaal vind ik prachtig. Middenin de stad heb je het gevoel dat je dwars door de natuur rijdt. Ik hou van dat soort kleine paadjes.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle