Dennie Boxem is een Zwollenaar

‘Zwolle is in balans’

  • Leestijd 5
  • 2455 x Bekeken

Dennie Boxem werkt met zijn broertje Robbie en een aantal leerlingen aan een kunstwerk op het plein van Talentstad. Dat krijgt een groen en duurzaam karakter. Leerlingen kunnen bij het werk straks ook hun telefoons of laptops opladen. “Dit project staat symbool voor mijn werk. Ik maak kunst met een boodschap en het liefst maak ik dat samen met anderen”, vertelt de kunstenaar als hij zich even aan het project onttrekt. Op het schoolplein vertelt Boxem over zijn werk en zijn band met Zwolle.

“Ik denk dat iedereen wel ziet dat het niet supergoed gaat met de aarde. Of je moet oogkleppen op hebben. Ik maak me druk om het klimaat en dat is ook het hoofdthema van mijn werk. Bij het project bij Talentstad gebruiken we daarom circulaire materialen en besteden we aandacht aan biodiversiteit. Bekend is ook mijn werk ‘David Attenborough Let’s Rewild the World: iedereen die een stip zet op dat werk, kreeg een plant voor in de tuin. Binnen een paar weken waren vijfhonderd planten weg. Zo maken we samen de wereld groener.

Team-Artworks

Het mooie van zo’n project vind ik dat je mensen laat zien dat ze met iets kleins toch impact kunnen maken. Als we allemaal een kleine stap zetten, gaan we samen een grote stap vooruit. Ergens is dat de kern van mijn werk. Veel van mijn kunstwerken maak ik met groepen, of dat nou scholieren zijn of collega’s van een bedrijf. Team-Artsworks noem ik dat. Zo’n werk krijgt vervolgens een prominente plek op school of op kantoor. En daarbij ontstaan dan nog regelmatig mooie gesprekken.

Zwolle is in balans

Zwolle is mijn thuisstad. Dan is het altijd speciaal als je daarin mag werken, maar ik werk ook graag in andere steden. Het mooie van Teams-Artwork is dat je daarmee het karakter en de mentaliteit van een gebied ontdekt. Mensen in grote steden zijn in groepen altijd wat gereserveerd. Ze komen voor zichzelf op, zonder zich echt te laten zien, terwijl mensen uit dorpen veel opener zijn en meteen meedoen. Dat is best bijzonder om te merken. Zwollenaren zitten daar tussenin. De stad is blijkbaar in balans. Ik kan dat ook wel verklaren: Zwolle is net een groot dorp, maar in een prachtige ontwikkeling tot een echte grote mensen stad.

Veel jonge kunstenaars

Zwolle biedt op elk terrein heel veel mogelijkheden. Muziek, musea, theaters, restaurants, natuur, eigenlijk heb je hier alles. Ook zijn er veel goede, jonge kunstenaars. Die hebben alleen onvoldoende mogelijkheden om hun werk te tonen. Dat is jammer, want uiteindelijk trekken ze dan toch weg. Ik heb dat vroeger zelf ook wel gehad: dat ik dacht dat ik mijn ambities niet kwijt kon in Zwolle. Nu zet ik me juist in om het podium groter te maken. Er zijn wat dat betreft ook wel goede ontwikkelingen. Ik merk bijvoorbeeld dat De Fundatie ook een rol begint te pakken.

Eigen galerie

Twee jaar geleden opende ik mijn eigen galerie in de Roggenstraat. Daar ben ik natuurlijk supertrots op. Ook met de galerie wil ik bijdragen aan het toegankelijk maken van kunst. Daarom zit ik bewust in het centrum van Zwolle. Mensen lopen op deze locatie heel makkelijk even binnen. Zo komen ze op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst en tegelijkertijd kan ik positieve gesprekken voeren over de wereld en het klimaat. Momenteel werk ik in de galerie bijvoorbeeld aan het Team-Artworks-project waarvan de opbrengst naar de bescherming van Australische koraalriffen gaat.”

Historische binnenstad

Zwolle heeft natuurlijk een geweldige binnenstad. De geschiedenis en het ambacht spatten er aan alle kanten vanaf. Dat hoor ik ook van de toeristen die in de galerie komen. Duitsers, Belgen, Spanjaarden, Denen, Oekraïners én Russen. Uit alle windhoeken van de wereld komen mensen naar Zwolle. Die zijn altijd onder de indruk van de stad. Juist vanwege het karakter van Zwolle én omdat het hier nog niet zo druk is als in Amsterdam. Door die verhalen kijk jezelf ook weer met andere ogen: Zwolle is gewoon een hele fijne stad.”

De Top 3 van Dennie Boxem

  • Ik ben geboren in Berkum. Bijna mijn hele familie woont er. Het is een geweldige wijk om in op te groeien. Een beetje een dorp op zich en toch dichtbij de stad. Mijn broertje is de enige die niet in Berkum woont. Hij woont in het Duitse Stuttgart. Daarom vind ik het mooi dat ik het kunstwerk bij Talentstad samen met hem mocht maken.
  • Begraafplaats Kranenburg vind ik een hele bijzondere plek in Zwolle. Alles is daar oud. De plaats is ook prachtig aangelegd. Ook door het groen en die mooie, oude bomen mag ik er graag rond wandelen.
  • Mijn eigen galerie is natuurlijk ook een favoriete plek. Een droom die is uitgekomen. Het mooiste vind ik dat ik daar mensen kan laten zien dat ze met iets kleins toch het verschil kunnen maken.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle