Cor Wobma is een Zwollenaar

‘Zwolle heeft een hart voor vernieuwing en verbinding’

  • Leestijd 4
  • 2265 x Bekeken

Cor Wobma vierde onlangs het tienjarig bestaan van Binthout. Dat bedrijf richtte hij op met compagnon Karst Klein. Tegenwoordig runt Wobma de onderneming met een sociaal hart. Binthout redt stadshout van de versnipperaar en maakt daar onder meer design lampen van. Dat doet hij samen met een team medewerkers die hij helpt om een plek op de arbeidsmarkt te vinden. “Binthout past heel goed bij Zwolle. Dit is een stad met een hart voor vernieuwing en verbinding.”

“Ondanks mijn Fries klinkende achternaam, ben ik geboren in Botswana. Mijn ouders werkten daar in de Ontwikkelingshulp. Ze gaven les op technische scholen en zetten projecten voor werklozen op. Later woonden we ook nog een paar jaar in Zimbabwe. Op mijn tiende verhuisden we terug naar Nederland. Pas toen ik Industrieel Ontwerp ging studeren, kwam ik in Zwolle terecht. Die stad kende ik helemaal niet. Maar als je als kind zo vaak verhuist, kun je je makkelijk aanpassen aan andere leefwerelden. Zwolle bleek bovendien een hele leuke studentenstad.

Toegankelijke stad

Ik voelde me hier heel snel thuis. Na mijn studie heb ik eigenlijk nooit een verhuizing overwogen. Ook omdat je heel snel een netwerk opbouwt in deze stad. Zwollenaren zijn toegankelijke mensen. Als ik door de stad fiets, kom ik altijd mensen tegen die ik ken van mijn opleiding, van de VEZ-kerk of het sporten. Ook zakelijk bouw je snel iets op in Zwolle. Na mijn studie opende ik eerst een atelier in R10. Toen werkte ik als industrieel ontwerper voor veel bedrijven en organisaties.

Binthout

In die tijd ontmoette ik Karst. Samen ontwikkelden we een passie voor hout. We zagen de kansen voor het circulair gebruik van stadshout. Binthout voorkomt dat hout uit Zwolle en omgeving wordt versnipperd of verbrand. We maken er lampen, tafels of andere producten van. Sinds 2017 doen we dat vanuit Buitengoed de Herfte. Dat is een soort verzamelplaats van sociale en duurzame ondernemers. Eerder beschikten we hier over een eigen zagerij. Met de sluiting daarvan is de focus verschoven van hout naar mensen.

Officiële dagbesteding

Binthout is een officiële locatie voor dagbesteding. Bij ons werken mensen die we een beschermde plek bieden. We helpen ze op weg naar de arbeidsmarkt. Ondanks dat mensen bij ons voorop staan, willen we toch graag zoveel mogelijk omzet draaien. Met meer productie maken we ons impact nog groter. Wat dat betreft heb ik hoge verwachtingen van onze houten design lampen. We hebben een heel divers assortiment met lampen voor elk interieur. Daarmee geven we hout dat anders verbrand wordt, een prachtig tweede leven.

Kansen in Zwolle

Een bedrijf als Binthout past heel goed in Zwolle. In gesprekken met collega-ondernemers merk ik dat het elders moeilijker is om een plek op de markt te vinden. In Zwolle tref je relatief veel vooroplopers en verbinders. Zwollenaren staan open voor nieuwe ontwikkelingen. Samenwerkingen komen hier bovendien makkelijk tot stand. Ook de gemeente stimuleert vernieuwing en geeft ondernemers wat dat betreft kansen. Dat maakt Zwolle een prettige stad om in te werken en in te wonen.

Groenstad

Wat Zwolle ook aantrekkelijk maakt, is de mooie omgeving. Rondom de stad is de natuur prachtig. Zwolle zelf wordt ook steeds groener. Mooi vind ik dat Zwollenaren open staan voor initiatieven zoals het NK Tegelwippen en voor andere kleinere projecten die bewoners verbinden. In mijn eigen Wipstrik ontstaan op die manier ook waardevolle initiatieven. Het is sowieso een prettige wijk om te wonen: je fietst makkelijk naar de binnenstad of de natuur rond de stad. Dat compacte karakter van Zwolle spreekt me ook aan.”

De top 3 van Cor Wobma

  • “Ik hou van de parken in Zwolle. We wonen zelf vlakbij Park Wezenlanden. Dat is een fijne plek om met de kinderen naartoe te gaan of om lekker met ze te skeeleren. En als er ijs is, kun je schaatsen op de vijver.”
  • “Een mooie plas vind ik de Wijde Aa bij de Aa-landen. Daar is het ook op zomerse dagen minder druk dan bij andere plassen. Je kunt er mooi om heen wandelen. En heel af en toe neem ik een frisse duik.”
    • “Heel prettig aan Zwolle vind ik de centrale ligging. Het is een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Je bent zo in het Vechtdal of op de Veluwe. En de directe omgeving van Zwolle is ook prachtig.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle