Bas Tietema is een Zwollenaar

‘Zwolle denkt groot, zonder arrogant te worden’

  • Leestijd 5
  • 1037 x Bekeken

“Ik woon hier met veel plezier, maar een echte Zwollenaar ben ik niet. Wielrennen is zo’n internationale sport dat ik heel vaak buiten de stad ben…”, lijkt Bas Tietema zich bijna te verontschuldigen. De Zwollenaar stopte onlangs met wielrennen, maar werkt met zijn Tour de Tietema toe naar deelname aan de Tour de France. Die stevige ambitie past ergens wel bij het karakter van zijn woonplaats, denkt hij. “Zwollenaren durven groot te denken, zonder dat de bravoure doorslaat in arrogantie.”

“Ik ben opgegroeid in Zwolle-Zuid. In mijn jeugd was ik vooral met voetballen bezig. Bij ons in de buurt kon je kiezen tussen ZAC en Zwolsche Boys, die op hetzelfde sportpark spelen. Mijn vader stelde voor dat ik bij ZAC ging voetballen, maar toen we bij de ingang stonden besloot ik dat ik het groen-wit van de Boys mooier vond. Ik speelde in een heel goed team waarmee we alle wedstrijden wonnen. Toevallig bezocht ik onlangs een sponsoravond van de Zwolsche Boys. Toen viel het me op hoe weinig daar eigenlijk veranderd was. Dezelfde mensen als vroeger lopen daar nog rond. Mooi om te zien. Later kon ik naar PEC Zwolle. Daar ontdekte ik dat ik als voetballer best talent had, maar zeker geen fenomeen was. Een profcarrière zat er niet in. Toen ik later geblesseerd raakte, stapte ik op de wielrenfiets.

Fietsstad Zwolle

Voor fietsen is Zwolle een geweldige stad. De verbindingen zijn perfect. Ik geloof dat ik vanuit mijn huis in Stadshagen tot Zwolle-Zuid maar één verkeerslicht tegenkom. Het is dus niet voor niets dat Zwolle tot beste Fietsstad van de wereld is uitgeroepen. En je kunt vanuit de stad alle kanten op. Je fietst zo naar de Veluwe, de omgeving van Ommen of naar Weerribben-Wieden met Blokzijl en Giethoorn. Ik denk dat ik binnen een straal van vijftig kilometer rondom Zwolle alle wegen en straten ken. En de zaken waar je lekker koffie kunt drinken…

Ambities

Dat ik zo serieus met wielrennen bezig ging, kwam in eerste instantie door Rick Mensink met wie ik op het Carolus Clusius College zat. Die fietste op hoog niveau en ik zag wat hij daarvoor allemaal moest doen. Hij was mijn referentiekader. Veel topsporters hebben zo iemand in hun omgeving gehad. In Zwolle heb je sowieso een sportcultuur die motiverend werkt. Voor het ondernemerschap dat ik naast mijn wielercarrière ontwikkelde, had mijn vader die rol. Hij is eigenaar van Kaldi Koffie en heeft ondertussen dertig koffiewinkels door heel Nederland. Ondernemerschap hoort ook zeker bij Zwolle. De stad is ambitieus en vernieuwend, zonder de arrogantie die je misschien in andere steden voelt.

Tour de Tietema

Wat ik mooi vind aan Tour de Tietema is dat we met een jong team in korte tijd enorme stappen maken. Bij onze organisatie zijn ondertussen tachtig mensen betrokken. Met ons YouTube-kanaal bereiken we jongeren die eerder niet in wielrennen waren geïnteresseerd en met onze ploeg groeien we steeds verder door. Ondanks dat ik zelf stop met wielrennen, kijk ik erg uit naar het nieuwe seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat we mooie resultaten gaan boeken. Wat dat betreft is wielrennen een vreemde wereld: je ziet pas op de lange termijn het effect van verbeteringen die je doorvoert in de organisatie. Deze periode is dus een beetje stilte voor de storm.

Geen mainstream

In tegenstelling tot veel andere sportploegen kijken we bij Tour de Tietema verder dan de resultaten alleen. Wij zijn geen mainstream. Naast goede trainers en voedingsdeskundigen vinden wij mediaprofessionals ook belangrijk. Bij ons houden twintig mensen zich met content bezig. Wij maken niet alleen een verhaal als we winnen, maar laten ook zien wat verlies, valpartijen of andere ellende betekenen. Juist een koers waarin niemand van onze ploeg de finish haalde, leverde onze best bekeken video op. Die aanpak maakt ons voor sponsoren interessant. Ze weten dat de publicitaire aandacht niet alleen van onze resultaten afhangt. Maar geen misverstand hoor: we willen ook heel graag winnen.

Toch een Zwollenaar

Dit jaar rijden we de Ster van Zwolle weer. We zijn het niveau van die wedstrijd misschien wat ontstegen, maar ik vind het een mooie koers en je moet nooit vergeten waar je vandaan komt. Vooraf moeten de renners zich verzamelen bij het PEC-stadion en dan zelf naar de binnenstad rijden. Dan zie je veel jongens vertwijfeld naar de weg zoeken. Ik rij natuurlijk zo naar de start toe. En ik vertel rond die wedstrijd graag over de mooie plekken van de stad en waar renners onderweg op moeten letten. Ja inderdaad, misschien ben ik toch wel meer Zwollenaar dan ik zelf denk. Zwolle is een mooie stad en ik woon hier gewoon heel graag.”

De Top-3 van Bas Tietema

  • “Ik loop graag even binnen bij Brownies&Downies. Daar werkt mijn zusje én je kunt er heel lekker eten. Je vindt de zaak aan de Diezerstraat, de grootste winkelstraat van Zwolle. Lekkere koffie drink je ook bij Espressobar Maling in de Luttekestraat.”
  • “Zwolle is een echte muziekstad dankzij namen als Herman Brood, Typhoon en Sticks. Zelf kom ik regelmatig bij Hedon. Daar programmeren ze een mooi, breed programma.”
  • “Voor sport en bewegen is Zwolle een ideale stad. De fietsverbindingen zijn hier geweldig. En dat geldt ook voor de sportfaciliteiten. Ik sta regelmatig op de padelbanen bij de IJsselhallen en De Hoge Laar.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle