Arno de Boer is een Zwollenaar

'Zwolle is een stad met een eigen gezicht’

  • Leestijd 5
  • 2241 x Bekeken

Arno de Boer runt samen met partner Henk Schippers vijf bijzondere horecazaken in Zwolle. Dat zijn allemaal opvallende ondernemingen met een verhaal. Dat geldt zeker voor grand café Staatsman in het voormalige provinciehuis aan de Diezerstraat. “Dit is echt zo’n plek waar je meteen wat te vertellen hebt. En dat past heel goed bij het karakter van Zwolle. Deze stad heeft zoveel geschiedenis en die zie je overal in de stad terug. Zwolle is een stad vol verhalen”, zegt Arno de Boer. Hij vertelt over zijn band met Zwolle.

“Ik ben geboren in Emmeloord en opgegroeid in Wijhe. Ook daar waren we op Zwolle georiënteerd. Sinds ik hier in 1992 ben komen wonen, heb ik nooit overwogen om te verhuizen. Zwolle voelt vertrouwd: ik ken veel mensen, de stad is heel prettig en de ligging super centraal. Je bent vanuit Zwolle in een dik uur in Groningen en Amsterdam. En dan is de omgeving van de stad ook nog eens heel mooi. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen Zwolle uitkiezen voor een weekeindje weg. De stad is uitgegroeid tot een trekker.

Sfeer van vorige eeuwen

Wat ik heel interessant aan Zwolle vind, is de geschiedenis. Je voelt op veel plekken nog de sfeer van vorige eeuwen. ‘Als je gaat winkelen, kijk dan ook eens omhoog’, zeg ik vaak tegen onze gasten. Je ziet in Zwolle prachtige gevels en natuurlijk heel veel historische gebouwen. Daar hoort de oude Statenzaal waarin Staatsman is gevestigd zeker bij. Toen ik dit historische pand uit 1898 voor het eerst binnenliep, was ik meteen verliefd. Vroeger vergaderen hier de leden van Provinciale Staten. Elk detail in dit pand vertelt een verhaal. Van de brandschilderde ramen in het grand café tot de details in onze koffiekamer.

Persoonlijke touch

Een zaak als Staatsman past bij de ontwikkeling van Zwolle. Het is prachtig om te zien wat er alleen op horecagebied al is gebeurd. Er zijn zoveel mooie restaurants en bijzondere initiatieven bijgekomen. Wat ik heel mooi vind, is dat het vaak zaken met een persoonlijke touch zijn. Dat geldt ook voor de winkels. Voor de grote ketens kun je overal terecht, maar juist de kleinere ondernemingen geven een stad een eigen gezicht. En die vind je volop in Zwolle. Mijn advies is altijd: pak naast de grote winkelstraten ook eens de zijstraten en achterafstraatjes. Die zijn vaak verrassend mooi én je vind er bijzondere winkels. En sla de randen van de stad ook niet over. Ook daar vind je bijzondere locaties. Goed voorbeeld vind ik de beeldentuin op Landgoed Anningahof.

Hanzejaar

Het verrassende karakter van Zwolle is volgens mij de reden waarom mensen hier graag komen. Je gaat geen weekendje weg voor de geijkte dingen. In Zwolle ontstaan veel originele en vernieuwende initiatieven. Kijk alleen al naar de activiteiten in dit Hanzejaar. Heel bijzonder vind ik de tentoonstelling van internationale kunstenaars in de voormalige IJsselcentrale. Of de Hanze Expo in de Grote Kerk, waarbij je vanaf het dak een schitterend uitzicht over Zwolle hebt. Ook leuk: we zijn samen met onder meer Koninklijke Horeca Nederland Zwolle en brouwerij Bohemean betrokken betrokken bij ‘Hans z’n biertje’. En die kun je op veel plekken in de Zwolse horeca proeven. Dat biertje maakt onderdeel uit van een concept waartoe ook bijvoorbeeld Hans z’n lunch en Met Hans op Stap behoren. Hiermee leggen we als Zwolse horeca de verbinding met het Hanzejaar.

Makkelijk zaken doen

Dat soort samenwerkingen vind ik typisch Zwolle. Ondernemers gunnen elkaar iets, waardoor het heel makkelijk zaken doen is. Je hoeft niet alles zelf te doen. Zelf werken we vanuit onze Engel Winkelcafé bijvoorbeeld samen met De Meisjes van Plezier of Hiawatha. We bieden gasten een unieke Hanzebeleving met rondvaart, stadswandeling en smaakvol eten. Als Zwollenaar vergeet je soms bijna hoe prachtig locaties als het Bethlehemkerkplein, het Kerkplein of de stadsgracht zijn. Dat geldt zeker voor mij. We zijn het laatste half jaar niet uit geweest omdat we het zo druk hadden met de voorbereidingen voor Staatsman. Het is tijd dat we de stad gaan herontdekken…”

De Top-3 van Arno de Boer

  • “Voor persoonlijke winkels moet je in de Sassenstraat zijn. Dat vind ik een van de leukste winkelstraten van Zwolle. De Luttekestraat heeft een beetje hetzelfde karakter. Ook daar mag ik graag shoppen of gewoon lekker doorheen wandelen.”
  • “Mijn favoriete restaurant in Zwolle is misschien wel bistro Bonne Femme in de Samuel Hirschstraat. Je kunt er lekker zitten en heerlijk eten. En heel leuk: de medewerkers herkennen je altijd. Van die persoonlijke aandacht hou ik erg.”
  • “Tijdens de coronapandemie ontdekte ik hoe leuk een stadswandeling in Zwolle is. Een rondje langs de stadsgracht blijft top. Dan kom je langs zoveel mooie plekken en prachtige gebouwen. En onderweg haal je natuurlijk even een ijsje bij Salute.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle