Arend is een Zwollenaar

Artikel

  • Leestijd 4
  • 3447 x Bekeken

Arend Kisteman is voor vele Zwollenaren geen onbekende. Al op jonge leeftijd vestigde hij zich als Stadsbakker aan de Blijmarkt in Zwolle. Met zijn ‘Twitterbrood’ ging de creatieve ondernemer wereldwijd het nieuws over. In 2020 vierde Arend het tienjarig bestaan van zijn bakkerij en nog steeds barst hij van creativiteit en ideeën. Waarom Arend zo dol is op Zwolle, lees je in het onderstaande blog.

‘Zwolle is de mooiste stad van Nederland, met heel veel dorpse kenmerken.’ Als ik ergens ben en ik omschrijf Zwolle, dan kom ik altijd bij deze zin uit. Op mijn zesde kwam ik samen met mijn ouders, zussen en broer in Zwolle wonen. Geen echte Blauwvinger misschien, maar al mijn herinneringen liggen in deze stad. Opgegroeid in Zuid, antikraak in Holtenbroek en na een paar jaar binnenstad terecht gekomen in de Wipstrik, samen met mijn vrouw en twee dochters van inmiddels drie en vijf jaar oud. Voor studies en werkervaringen heb ik veel buiten Zwolle gewoond, maar altijd ben ik weer teruggekomen naar ‘mijn’ stad Zwolle.

Als kind had ik ooit de gedachte hier burgermeester te willen worden. Waarschijnlijk had ik toen geen idee wat dat precies inhield. Sinds ik voorzitter ben van de NBOV en meer buiten Zwolle werk, voelt het over de IJssel rijden ook echt als thuiskomen. Links de IJsseltoren, rechts de oude IJsselbrug en in de verte de Peperbus. Modern en historie vlak bij elkaar en dat past precies bij deze stad. Een oude binnenstad met veel mooie gebouwen, maar ook de moderne gebieden waar wonen, werken en ondernemen prima samengaan.

Het lekkere van Zwolle is dat je veel op de fiets kan doen. De stad ligt centraal en er zijn veel mogelijkheden om je fiets te parkeren. Onze kinderen vinden het heerlijk om in de stad te zijn. De lichtjesroute, het Stadsfestival of even shoppen. De afstanden zijn klein en dan ook prima lopend te doen. Ook de vele parken en kinderboerderijen maken Zwolle heel geschikt als stad voor kleine kinderen. Dan blijkt ook wel dat Zwolle soms net een dorp is. Waar je ook bent, je komt overal bekenden tegen.

Aan de rand van Zwolle is veel te beleven. Even met het pontje naar Hattem en voor de wat verdere fietsers het pontje tussen Zalk en ’s Heerenbroek. Een bezoek aan De Vreugdehoeve kan dan echt niet ontbreken. Je kan kijken hoe de schapen worden gemolken en ondertussen genieten van iets lekkers of naar de speeltuin. In de zomer naar de Wythemerplas of naar de Kas van Kaat.

Zwolle is daarnaast ook dé ideale stad om te ondernemen. Er wordt elkaar hier veel gegund. Als het kan dan wordt het lokaal ingevuld. Ook hier hebben de dorpse kenmerken veel voordeel. Ondernemers kennen elkaar en verwijzen snel naar elkaar door. De regionale aantrekkingskracht van Zwolle is enorm. Het centrum is makkelijk te bereiken, de snelweg af, even je auto parkeren en je bent er.

Ik hoor soms wel eens mensen zeggen dat ze spijt hebben dat ze uit Zwolle zijn weggegaan. Gezien alle ontwikkelingen die de stad heeft doorgemaakt dan snap ik dat zeker. Als je er eenmaal bent ga je niet meer weg!

In een top 3 is deze stad niet samen te vatten, maar dit zijn voor mij de leukste plekken:

  • Het Wezenlandenpark met de kinderboerderij en het Parkpaviljoen is de ideale combinatie. Bij de kinderboerderij kunnen de kinderen lekker spelen, de dieren eten geven en daarna via de grotere speeltuin of het skatepark naar het Parkpaviljoen waar je lekker wat kan eten en drinken
  • Een lidmaatschap bij het openluchtzwembad hoort er als Zwollenaar toch zeker wel bij. Zo wel voor groot als klein is het hier prima vertoeven in de zomer. Als het water toch iets te koud is kan je hier nog lekker in het gras liggen en gezellig picknicken
  • De binnenstad van Zwolle maakt de top 3 compleet. Of je er nu in de ochtend komt of avond, er is altijd wat te zien en doen. Het aanbod van winkels en culturele gebouwen is heel divers en ook voor lunch, diner of borrel is diversiteit genoeg. Vraag vooraf wel even of het brood van De Stadsbakker is.

Zie jij jezelf nou ook als een echte Zwollenaar? Zie je het ECO-systeem in de stad? Ben je trots op Zwolle en wil je anderen meer vertellen over jouw stad door ook een blog te schrijven? Mail ons naar en misschien nemen wij wel contact met je op!

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle