Anne is een Zwollenaar

Artikel

  • Leestijd 4
  • 3836 x Bekeken

Anne Exterkate is 7 jaar geleden voor zijn studie ‘Illustration Design’ aan ArtEZ Zwolle vanuit Hengelo naar Zwolle verhuisd. Tijdens zijn studie is hij in de horeca begonnen bij ‘De Vier Jaargetijden’ en nu werkt hij bij restaurant ‘Meneer Jan’. Naast de horeca werkt Anne als beeldend kunstenaar onder de naam Schavuit Artwork. Deze maand is er een expositie van zijn vrije werk te zien in de bovenzaal van ‘Café de Hete Brij’. Daarnaast zingt hij ook bij het Zwolse mannenkoor Koorbazen, waarmee zij landelijke shows geven en hun eigen theaterproducties ontwikkelen en uitvoeren. In deze blog lees je over zijn Zwolle.

Mooiste plekjes van Zwolle

De mooiste plek van Zwolle is voor mij het Westerveldse Bos en de uiterwaarden bij het Zwarte Water. Ik noem dit altijd mijn achtertuin, want als ik mijn flat aan de Palestrinalaan uitloop ben ik praktisch al op de dijk en in het bos. Daar ga ik een frisse neus halen of een rondje hardlopen en in de winter combineer ik deze twee activiteiten met een duik in het koude water van de uiterwaarde. In de zomer zit ik ook vaak met een schetsboekje op deze 'oude vuilnisbelt'. Ik hou van deze plekken, omdat ik dan even alleen en in rust met mijn eigen gedachten kan zijn. Ik hou van de stad, maar ik hou minstens net zoveel van de rust die een stuk natuur me kan brengen en gelukkig biedt Zwolle meer dan voldoende ruimte voor beide.

Binnen de stadsgracht is de Thorbeckegracht mijn favoriete plek. Het brengt je terug in de tijd, langs de oude grachtenpanden en schepen die aangemeerd zijn. De weg is nog gelegd met oude klinkers en de bruggetjes die deze verbinden met de binnenstad.

©Gijs Versteeg
©Gijs Versteeg

De stad Zwolle voelt als een dorp

Zwolle heeft de status van een grote stad met de gemoedelijkheid van een dorp. Er is genoeg reuring. Er zijn verschillende soorten winkels, horeca, allerlei activiteiten om te ondernemen en ondertussen zijn de mensen ook begaan met elkaar. Tevens is er ruimte voor creativiteit, wat de stad ook stimuleert, en dat is iets om trots op te zijn. Qua restaurants kan je van vegan tot barbecue-junk wel iets vinden en ook op uitgaansgebied is er genoeg te doen. 's Nachts naar de cafés in de Voorstraat voor het dans- en sjansvermaak of rustig een biertje doen in een van de vele bruine kroegjes die overal in de stad verstopt zitten.

Top 3 van Anne

  • Restaurant Meneer Jan, aan de Nieuwe Markt, waar ik als gastheer werk. Je vindt hier sinds 2019 een kleinschalig restaurant waar je voor prima prijzen een goede lunch, borrel of diner kunt hebben. De vega(n) bitterballen en kroketten van ‘Zwolsche Zwammen’ zijn een dikke aanrader en ook de soep die per dag wisselt, is ongelofelijk goed. In de vorm van de Pan van Jan vind je hier ook dagelijks een wisselend hoofdgerecht.
  • Jack’s Music Bar aan de Sassenstraat. Live muziek, rock 'n' roll, pilsjes uit de fles en zelfgebrouwen ‘Moonshine’. Deze meest gemêleerde kroeg van de binnenstad, met op het oog de gevaarlijkste gasten, heeft bij uitstek de meest relaxte sfeer van Zwolle.
  • Culture Training Club aan de Schoenerweg is een kleinschalige calisthenics gym met alles wat je nodig hebt. Eigenaar Joël is een toffe jonge gast die je met alles wil helpen en goed weet waar hij het over heeft.

#ikbeneenzwollenaar

Zie jij jezelf nou ook als een echte Zwollenaar? Zie je het ECO-systeem in de stad? Ben je trots op Zwolle en wil je anderen meer vertellen over jouw stad door ook een blog te schrijven? Mail ons naar en misschien nemen wij wel contact met je op!

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle