Top 10 Must do's in Zwolle

Zwolle is een vriendelijke en gastvrije Hanzestad. De Zwolse binnenstad heeft je veel te bieden en het historisch decor maakt van Zwolle een stad die een ontdekkingstocht meer dan waard is. Om je te helpen bij je keuze hebben wij een top 10 samengesteld met de must-do's van Zwolle!

 1. Bezoek een museum

  Zwolle heeft verschillende musea die een bezoek meer dan waard zijn. Wat dacht je van Museum de Fundatie of het Stedelijk Museum waar de rijke Zwolse Cultuurhistorie in verbinding wordt gebracht met het hier en nu.

 2. Vaar door de grachten

  Huur een sloep, kano, sup of waterfiets en vaar een rondje stadsgracht. Laat je je liever varen? Dan is een rondvaart in luxe sloep de Blauwvinger echt iets voor jou! De schipper vertelt leuke wetenswaardigheden over de stad.

 1. Beklim de Peperbus

  De 75 meter hoge Peperbus, de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek is al sinds de 14e eeuw een echte blikvanger. De toren dankt zijn bijnaam aan de vorm van de kap, die op de bovenkant van een peperbus lijkt. De toren hoort bij de Basiliek van Onze- Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming en staat op de Ossenmarkt in Zwolle. Beklim deze toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

 2. Bezoek de 14e eeuwse Sassenpoort

  Rond de 14e en 15e eeuw is een stadsmuur om het hele centrum van Zwolle gebouwd, in die tijd waren er 23 torens opgenomen in de muur, waarvan er nu slechts 3 over zijn gebleven. Op verscheidene plaatsen zijn poorten in de stadsmuur aangebracht. In totaal waren dit er 8, waarvan alleen de Sassenpoort in zijn geheel bewaard is gebleven.

 1. Verken de stad per fietstaxi

  Niet zo veel tijd? Maar je wilt toch wat zien van de stad? Kies dan voor de Fietsjoe fietstaxi. Een echte aanrader is de rondtour langs de mooiste plekjes in de binnenstad; dat is een uur lang genieten!

 2. Geniet van een sterren-diner

  Driesterrenrestaurant De Librije schittert op een prachtige locatie aan het Spinhuisplein. Jonnie en Thérèse zijn allebei opgegroeid in deze omgeving. Samen met een uitstekend team verkennen ze iedere dag de mogelijkheden van een liefdevolle relatie tussen wijn (of bier) en spijs.

 1. Maak een stadswandeling

  Je leert Zwolle pas echt kennen door het maken een stadswandeling. Zo kom je langs de vele mooie gebouwen en leer je ook veel over de geschiedenis van de stad. Eén van de populairste stadswandelingen is historische stadswandeling 'Tour de Hanze'. Tijdens de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van de Hanzestad en je bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar je de geur van het verleden kunt opsnuiven.

 2. Bewonder de mooiste boekhandel

  Waanders In de Broeren is gevestigd in de Broerenkerk, een monumentaal kerkgebouw met een rijke historie. De moderne inrichting is verweven met de traditionele stijlelementen van de oude kloosterkerk. Waanders blijft de bezoeker verrassen, niet alleen met een steeds wisselende boekencollectie, maar ook met het lekkere eten, het continu veranderend assortiment cadeauartikelen en de interessante lezingen.

 1. Proef de echte Zwolse Balletjes

  Wandel het Zwolse Balletjeshuis binnen en waan je in grootmoeders tijd met de zoete geur van traditioneel oud Hollands snoepgoed zoals polkabrokken en wijnballen. De echte Zwolse Balletjes worden op ambachtelijke wijze in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis gemaakt. Het recept is al eeuwenoud en nog steeds geheim.

 2. Onderzoek de inscripties

  In de Grote Kerk vind je de instripties van studenten van Johan Cele. Johan Cele stichtte het allereerste voortgezet onderwijs ter wereld. Van over de hele wereld kwamen studenten naar Zwolle om zich met kennis te verrijken.