Ruben Raidt over ‘Panorama Hanze’

Hanzejaar 2023

  • Leestijd 3
  • 981 x Bekeken

Academiehuis Grote Kerk is samen met 4 satellietlocaties in de binnenstad één van de drie hotspots in het programma van het Hanzejaar in Zwolle: Panorama Hanze. We gingen in gesprek met Ruben Raidt, onder andere verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Academiehuis én Panorama Hanze.

Foto: Max de Krijger

Wat is de link van Panorama Hanze met het Hanzejaar?

De experience Panorama Hanze in – en op - het Academiehuis is een interactieve presentatie over de geschiedenis van Zwolle en het ontstaan van de Hanze. Je beleeft het Zwolse verhaal vanuit een unieke invalshoek; je staat midden in een 360 graden-projectie en wordt volledig ondergedompeld in het verhaal van de Zwolse Hanze. Daarna vervolg je je route, langs de voormalige kerktoren, naar de zolderverdieping en uiteindelijk het dak van Academiehuis Grote Kerk. Het is dus zeker naast een adembenemend uitzicht, ook een leerzame, interactieve beleving. En het verhaal gaat verder dan alleen bij het Academiehuis. Bij de 4 satellietlocaties; Stadsmuseum ANNO, de oude Schepenzaal, de Peperbus en de Sassenpoort, gaat het verhaal verder en duik je dieper in de verhalen van de Zwolse Hanze.

Hoeveel bezoekers verwachten jullie en wat kunnen zij verwachten? Is het veilig?

We hopen dat zo’n 45.000 bezoekers het verhaal van de Zwolse Hanze komen beleven. Naast de bijzondere experience, klim je aan de buitenkant van de kerk tot ruim 30 meter hoogte. Hier kom je oog in oog te staan met de beschermengel Michaël, die hoog boven het historische centrum van Zwolle uitsteekt. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf ook last heb van trillende benen op grote hoogte. Maar ik vond dat me dat niet ervan mocht weerhouden om onze prachtige stad Zwolle vanaf dit unieke perspectief te zien. Gelukkig heeft het team van KPS Steigerbouw, die overigens deze hele steiger hebben gesponsord, de steiger vakkundig opgeleverd. Het is een erg comfortabele trap omhoog en het plateau is dichtgemaakt met een houten vloer. Je kunt dus, zonder enorm de diepte in te moeten kijken, onbezorgd genieten van een prachtig uitzicht. En gelukkig is beschermengel Michaël zeer dichtbij ;-). Natuurlijk is de veiligheid optimaal: laat dat maar aan deze steigerbouwers en het scala aan betrokken veiligheidsadviseurs over!

Foto: Max de Krijger
Foto: Max de Krijger

En wat zijn spectaculaire onderdelen? Kun je een tipje van de sluier oplichten?

De audiovisuele voorstelling van het gerenommeerde bureau Mr.Beam belooft ook echt spectaculair en erg indrukwekkend te worden. Zo worden er hologrammen gebruikt en zijn alle beelden en muziekstukken speciaal voor dit project geschreven en gecomponeerd. En dat met een deskundig inhoudelijk team op de achtergrond, dat de geschiedenis van Zwolle heeft weten te vatten in een indrukwekkende show.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle