Ronald Westerhuis over ENERGY

''De magie van de natuur, het gebouw, de techniek én de kunst maakt een prachtig geheel.''

  • Leestijd 2
  • 729 x Bekeken

Harculo en daarmee de Koelwaterhal is één van de drie hotspots in het programma van het Hanzejaar in Zwolle. De tentoonstelling ENERGY omvat werk van 19 kunstenaars van nu uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. We gingen in gesprek met initiatiefnemer Ronald Westerhuis:

Wat heeft de tentoonstelling ENERGY met het Hanzejaar te maken?

Tijdens de Hanze ging het vooral om ‘verbindingen’ te leggen, internationaal. Nu ook versterken we onze stad op cultureel gebied door internationaal te netwerken en om de fundatie te leggen voor Zwolle Culturele hoofdstad 2033. Het is een uitwisseling van culturen, gedachtes en daadkracht, kortom ENERGY. En met de Koelwaterhal als essentieel onderdeel versterkt het niet alleen de titel maar ook de visie: van oude naar nieuwe energie.

Wat kunnen we verwachten bij een bezoekje aan ENERGY en de Koelwaterhal?

We vertellen het verhaal van Harculo in foto’s en items uit de rijke geschiedenis, we laten je zien wat we met het pand gedaan hebben, met respect voor machines en installaties. Daartussen is de schoonheid van de kunst te bewonderen. Ik ben nu bezig met een installatie van 20 meter hoog: INSIDE MY HEAD, dat totaal nieuw voor mij is. We nodigen iedereen uit om dit unieke gebouw - met hoge raampartijen van 14 meter hoog en waterkelders van 10 meter diep - gewoon te ervaren en op het terrein te genieten van Coolwater Food & Drinks. Verder zijn er lezingen, muziekvoorstellingen en is de locatie te huur voor bijeenkomsten. De ultieme plek waar schoonheid van architectuur, wetenschap, techniek, cultuur en kunst samenkomen.

Wat voor plannen heb je verder nog in Harculo?

Ik benader de Koelwaterhal als mijn kunstwerk waar ik nog lang mee bezig hoop te zijn. De Koelwaterhal gaat ‘Off the Grid’, dus zelfvoorzienend in water, warmte, stroom en voedsel. Het gaat een plek worden van positieve energie, een persoonlijke visie op de toekomst. Een openbare plek van inspiratie voor Zwolle, Overijssel en daarbuiten.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle