Mieke Conijn over IJsselbiënnale en het Hanzejaar

Over netwerk, verbinding en (internationale) samenwerking

  • Leestijd 2
  • 644 x Bekeken

In het kleine gebouw van centrale Harculo exposeren niet alleen kunstenaars uit de regio maar ook vijf kunstenaars uit het Duitse Münster. Beide exposities zijn onderdeel van de IJsselbiënnale èn het Hanzejaar. “De link met de Hanze is de relatie met Münster. Dat gaat over netwerk, verbinding, samenwerking en internationale samenwerking”, zegt Mieke Conijn, directeur van Kunstenlab in Deventer en de IJsselbiënnale.

De IJsselbiënnale is een internationale kunstmanifestatie die deze zomer voor de derde keer langs de rivier plaatsvindt en zes Hanzesteden verbindt. Onder de titel ‘Grondtonen’ stelt deze editie de aarde, bodem en grond centraal. Het Hanzejaar staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland stil bij het eeuwenoude Hanzeverbond. Op het terrein van de voormalige IJsselcentrale in Zwolle komen beide manifestaties bij elkaar.

“De IJsselbiënnale heeft op het buitenterrein van de Harculo-centrale ook nog een kunstwerk staan als onderdeel van de 27 kunstwerken die langs de hele IJssel staan”, zegt Conijn. “Harculo is voor ons ook het startpunt omdat we daar een informatiebalie hebben en tentoonstellingen in het magazijngebouw. Er is een groepstentoonstelling van kunstenaars uit de regio. En we hebben daar ook nog een tentoonstelling met kunstenaars uit Münster.”

Gedachte daarachter is dat Zwolle de relatie met Münster belangrijk vindt. “De link met de Hanze is de relatie met Münster. Geïnspireerd door de ambitie van Zwolle voor de samenwerking met Münster hebben we gedacht: kunnen we een kleine tentoonstelling samenstellen met kunstenaars uit Münster die aansluit bij het thema van de IJsselbiënnale.”

Er zijn vijf kunstenaars geselecteerd. “Deels hebben we ze zelf gevonden en deels hebben we ons laten adviseren door de kunstacademie in Münster. Het criterium was dat hun werk een relatie legt tussen de mens en de natuur want dat is ook het thema van de IJsselbiënnale. En we streven naar artistieke kwaliteit, dat verwacht het publiek ook door wat we in de buitententoonstelling laten zien. Er zijn sculpturen bij, fotografie en installaties. We willen ook diversiteit aan soorten en invalshoeken laten zien, van poëtisch en humoristisch tot activistisch.”

IJsselbiënnale x Hanzejaar is te zien vanaf 17 juni.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle