Binnenstad

Activiteiten Hanzejaar

 • Leestijd 3
 • 6651 x Bekeken

De binnenstad is een vrolijk netwerk van events met het Academiehuis, het grootste rijksmonument van Zwolle, als kloppend hart. Hier vind je onder andere de interactieve beleving Panorama Hanze, waarin op spectaculaire wijze verleden, heden en toekomst wordt verbonden. Klim naar de zolderverdieping van het ruim 600 jaar oude gebouw en voor je het weet sta je oog in oog met het symbool van de stad: beschermengel Michaël. En vervolg jouw Hanze-ontdekkingstocht langs de Peperbus, Museum ANNO, de Sassenpoort en de Schepenzaal. Zo zag je Zwolle nog niet eerder.

Activiteiten Hanzejaar 2023

 • Kleur de Hanze
  Van 22 december tot en met 30 december vindt er een uniek event plaats in Zwolle. Kleur de Hanze. Negen dagen lang wordt één van de meest markante panden, het Drostenhuis, in het licht gezet. Projecties zijn te zien van 17.00-23.00 uur. Daarnaast is er een aanvullend programma, bekijk hier het totale programma.

 • Panorama Hanze - Hanze Experience
  In de experience Panorama Hanze maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Deze experience is nog t/m 30 juni 2024 te ontdekken.

 • Kristina Norman - Hanze Connecties
  In Hanze connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) samen met historica en curator Linda Kaljundi de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze. Deze tentoonstelling in Museum de Fundatie is t/m 28 januari 2024 te bezoeken.

 • Sense of Place
  Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun 'sense of place', hun gevoel bij hun stad. Een veelzijdige tentoonstelling, te bezoeken van 1 t/m 30 september in het Academiehuis tijdens het Hanzejaar 2023 maar ook blijvend als virtuele kunstroute.

 • ANNO
  ANNO haalt en brengt alle verhalen over Zwolle in het verleden, heden en de toekomst. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak te vinden zijn. ANNO is te vinden aan de Melkmarkt 41, in het monumentale Drostenhuis en de naastgelegen nieuwbouw. Een plek vol historie en verhalen, waarin je Zwolle op alle mogelijke manieren kunt ontdekken.
  Openingstijden elke dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

 • Sassenpoort
  De Sassenpoort bestaat uit vier verdiepingen. Iedere verdieping kent zijn eigen verhalen. Een rondleiding, woensdag t/m zondag, door de Sassenpoort bestaat uit historische informatie en spannende verhalen.

 • Peperbustoren
  Vanuit welke richting je de stad ook nadert, de Peperbus siert de skyline van Zwolle. In het Hanzejaar vertellen we daarom in dit bijzondere bouwwerk, het verhaal van Zwolle. Om dit verhaal te kunnen ervaren moet je eerst 236 treden in de Peperbus beklimmen. Je inspanning wordt beloond, want midden in de toren is een 360 graden beleving met een bijzondere animatie over Zwolle in de hanzetijd te zien. In 2023 geeft uitgeverij WBOOKS een atlas uit over de negen Hanzesteden, deze atlas in de input voor het verhaal van de film. Waarom is Zwolle zo anders dan andere Hanzesteden om ons heen? Je ontdekt het in de Peperbus. Je bezoek maak je af met een uitzicht over heel Zwolle, geniet van de skyline vanaf de andere kant en ontdek: Zwolle van Boven. Bekijk hier de openingstijden van de Peperbus

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle