Maak kennis met Zwolse kunstenaars

Doe een Zwols rondje kunst!

  • 4 minuten leestijd
  • 2746 x bekeken

De hele zomer bewonder je kunst van Art Flow Zwolle. Naast de internationale werken die verspreid staan in de stad, hebben een aantal binnenexpo’s het werk van Zwolse kunstenaars tentoongesteld. Neem gerust een kijkje!

Kunstroute in Zwolle

Art Flow Zwolle
Art Flow Zwolle

Van 21 mei tot 4 september 2022 heb je de kans om de unieke kunstroute van Art Flow Zwolle te ervaren. Deze route leidt je langs indrukwekkende kunstwerken van lokale en internationale kunstenaars. Sculpturen, schilderijen en installaties sieren de stad tijdens deze zomer. Het is ook zeker de moeite waard om de binnenexpo’s te bezoeken. Hier bewonder je werken van Zwolse kunstenaars.

De binnenlocaties laten kunstwerken zien van bijvoorbeeld Jeroen van Doornik, Jan Pieter Gootjes, Damian Kapojos, Anne Kreiter, Melle Mijnhardt, Marit Otto, Kim Versteegh en Lars van Wieren. De exposities zijn te bezoeken in het Academiehuis, Collectie Overijssel en het Stadhuis. Deze liggen allemaal in en rond het historische centrum en zijn dus ideaal te combineren.

Het Academiehuis

Het culturele Academiehuis is gevestigd in de prachtige ​​Grote of Sint-Michaëlskerk. Het doel ervan is om het creatieve en culturele aanbod in Zwolle een podium te bieden. Het is dan ook één van de plekken om Zwolse werken te kunnen aanschouwen. Zo vind je er unieke sculpturen van Damian Kapojos, zoals ‘Basilica Major’ en ‘Battle Arena Toshinden’, gemaakt van polystyreen, PUR, hout en textiel. Het Academiehuis is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 (zondag tot 16:00). Let op, wegens werkzaamheden is het gebouw van 11 juli tot 12 augustus gesloten.

‘Battle Arena Toshinden’ van Damian Kapojos
‘Battle Arena Toshinden’ van Damian Kapojos

Verder heeft Damian Kapojos recentelijk zijn beeld ‘De Wilde Deerne’ onthuld. Deze is te zien op de Ossenmarkt, onder de Peperbus. Het bronzen beeld heeft hier een permanente plek en is gemaakt in nagedachtenis van het enige ‘wolfsmeisje’ van Nederland. Zij werd geboren in 1717 op de Agnietenberg in Zwolle. Sla dit kunstwerk zeker niet over tijdens je culturele tripje naar de Hanzestad!

Collectie Overijssel

Ook in Collectie Overijssel zijn diverse werken van Zwolse kunstenaars te zien. Deze binnenexpo is gevestigd aan de Wevelinkhovenstraat, net buiten het Zwolse centrum. Hier vind je verschillende hedendaagse werken. Bewonder bijvoorbeeld ‘Room 2022’ van Marit Otto. Het acrylwerk laat de zogenaamde kamer 2022 zien met een olifant. Tegelijkertijd kun je als bezoeker van de kamer denken: “Wat je niet ziet, wat je niet ervaart, wat je niet voelt, bestaat niet”. Wist je dat dit kunstwerk voorheen in Kings Cross Station in Londen te zien was?

'Room 2022' van Marit Otto
'Room 2022' van Marit Otto

Lars van Wieren heeft zijn olieverfwerken eveneens tentoongesteld in Collectie Overijssel. Ze geven verschillende ontbijttafels met vele details weer. Beeldend kunstenaar Anne Kreiter heeft al jarenlang ervaring als kunstenaar. In Collectie Overijssel vind je de werken ‘Falling Apart II’ en ‘Falling Apart III’. Dit is een digitale collage met een gemengde techniek op canvas. Bezoek Collectie Overijssel van donderdag t/m zondag (13:00 - 17:00).

Het Stadhuis

Het Stadhuis bij de Grote Kerk kun je de hele week door bezoeken om Zwolse werken te bekijken. Maandag t/m woensdag kun je ze van 8:30 - 17:00 bewonderen en op zaterdag en zondag kun je er van 11:00 - 15:00 terecht. Op ditzelfde plein vind je ook de achteringang van het Academiehuis.

'Pool' van Kim Versteegh
'Pool' van Kim Versteegh

In het Stadhuis zie je bijvoorbeeld het werk “Pool” van Kim Versteegh. Deze foto laat een weerspiegeling van een wereld zien; een kleedkamer is een ruimte waar je transformeert in een andere vorm; en het zwembad zelf is een ogenschijnlijk sterrenstelsel. Het kunstwerk is gemaakt in 2016 en tegenwoordig te bewonderen in het Stadhuis.

Binnen- en buitenexpositie bekijken

Art Flow Zwolle
Art Flow Zwolle

VisitZwolle heeft een bijzondere fietsroute samengesteld voor Art Flow 2022, waarbij je de lokale en internationale werken kunt aanschouwen. Tijdens de fietstocht passeer je een prachtig rivierenlandschap en ontdek je de historische binnenstad. Deze fietstocht brengt je dan ook langs de binnenexpo’s Academiehuis, Stadhuis en Collectie Overijssel. De route is ongeveer 16,5 km en start bij Harculo, de voormalige IJsselcentrale. De laatste stop is het Beeldenpark Landgoed Anningahof aan de rand van Zwolle.

De kunstroute is te bezoeken van 21 mei t/m 4 september 2022. Ook voor gezinnen is deze cultuurroute zeker de moeite waard. Combineer je bezoek aan Zwolle bijvoorbeeld met een culinair diner in een historisch restaurant en een comfortabele overnachting. Wanneer ga jij de Zwolse kunst ontdekken?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?