Hanzerondje Kampen - Zwolle

Fiets langs de macht en pracht van de Hanzesteden. In Oost-Nederland zijn negen Hanzesteden door het water verbonden langs de IJssel en de voormalige Zuiderzee. Iedere stad heeft z’n eigen identiteit en een historisch decor. Fiets Hanzerondje Kampen-Zwolle en ontdek ze zelf! www.visithanzesteden.nl

 • type Fietsen
 • afstand 44,5 km
 • duur 2:58

Startpunt

Vanuit de haven fietst u naar het dichtstbijzijnde fietsknooppuntnummer. Vanaf dit punt volgt u de nummers die aangegeven zijn op de kaart. De routes zijn tweezijdig bewegwijzerd en u kunt de route dus links- of rechtsom fietsen. Voor de beschrijving hieronder is uitgegaan van start bij knooppunt 64 in Zwolle.

 1. Stedelijk Museum Kampen

  Stedelijk Museum Kampen

  Kampen leeft met het water. In het Stedelijk Museum is één zaal volledig gewijd aan de Hanzegeschiedenis van Kampen en het gevecht met het water. Het oude Hanzeverbond, de opgang en de neergang van de Hanzestad en de stijging van de zeespiegel in onze tijd.

 2. Fietsknooppunt 41

 3. De Kamperkogge

  Kogge op de IJssel

  Ga terug naar de tijd van de Hanze met een bezoek aan de Koggewerf en koggeschip De Kamper Kogge. Een prachtige plek met schepen in aanbouw, een expositieruimte, een verhalenruimte en een unieke schipperstaveerne.

 4. Fietsknooppunt 40

 5. Fietsknooppunt 44

 6. Fietsknooppunt 43

 7. Fietsknooppunt 76

 8. Zalk

  Zicht op Zalk

  Het dorp van kruidenvrouwtje ‘Klazien uut Zalk’ genoot tot haar dood in 1997 landelijke bekendheid. Wie het weggetje neemt dat naar het Zalkerveer loopt, komt langs een met bomen begroeid stukje uiterwaard dat bekend staat als het Zalkerbos. Het gebied herbergt veel bijzondere planten en kruiden.

 9. Fietsknooppunt 77

 10. Hattem

  schilderachtig Hattem

  Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

 11. Fietsknooppunt 94

 12. Fietsknooppunt 90

 13. Fietsknooppunt 92

 14. Fietsknooppunt 17

 15. Fietsknooppunt 65

 16. Museum De Fundatie

  Museum De Fundatie

  Museum de Fundatie is gevestigd in het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. De Fundatie is een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst en aansprekende tentoonstellingen. Het museum wil zijn passie voor de beeldende kunst overbrengen op een groot en breed publiek. Foto Pedro Sluiter

 17. Fietsknooppunt 64

 18. Fietsknooppunt 63

 19. Fietsknooppunt 02

 20. DeVreugdehoeve

  Zalkerveerweg 20

  De Vreugdehoeve is een biologische melkschapenboerderij met zo’n 500 schapen in de Vreugderijkerwaard. In de thee- en koffieschenkerij kunt u genieten van een kopje koffie of thee met eigen gemaakte producten. Ook is er een groot terras met speelweide.

 21. Maria Kapel 's Heerenbroek

  Maria Kapelletje

  Na ruim 1 kilometer ná knooppunt 2, kunt u bij de Veecaterweg, de dijk af (met een haakse bocht). Als u de Veecaterweg volgt, ziet u na ongeveer 280 meter bij huis nummer 3, het Maria Kapelletje.

 22. Fietsknooppunt 03

 23. Theehuis Zalkerveer

  Veecaterdijk 12a

  Lekker genieten van versgebakken appeltaart terwijl de boten langsvaren. De rivier maakt hier een draai van meer dan negentig graden en dat levert een spectaculair uitzicht op. Als u de fietstocht wilt verkorten, kunt u op de heenweg het veer gebruiken om de tocht te halveren.

 24. Fietsknooppunt 42

#Zwolle