Fietsen in Zwolle

Wil jij alle kanten van Zwolle ontdekken? Ga dan fietsen in Zwolle! Ontdek deze Hanzestad bijvoorbeeld tijdens het populaire “Rondje Zwolle” of kies uit tal van andere fietsroutes in en rondom Zwolle. Zwolle is in 2021 uitgeroepen tot de beste fietsstad van de wereld. Kies een van de fietsroutes in Zwolle uit en ontdek zelf waarom!

Ga fietsen in Zwolle

Peperbus
Peperbus

Wanneer je gaat fietsen in Zwolle, dan zul je versteld staan van de gevarieerde natuur en bezienswaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld een rondje door de historische binnenstad fietsen. Onderweg spot je De Sassenpoort, De Peperbus en de prachtige Thorbeckegracht. Het voordeel hiervan is dat je overal neer kunt ploffen op een gezellig terrasje. Weg uit de drukte? Vanuit het centrum ben je in no-time in de rustige natuur. Fiets bijvoorbeeld via Park het Engelse Werk naar de IJssel. Vanuit hier kun je letterlijk alle kanten op! Wordt het een fietstocht naar Wijhe, Kampen of toch richting de Veluwe?

Fietsen in Zwolle is ideaal vanwege de vele fietspaden, fietsenstallingen en fietsstraten. Daarnaast is er altijd wel een restaurant, winkel of terras dichtbij. Dus voor een tussenstop hoef je niet lang te zoeken! In de wijken Stadshagen en Holtenbroek fiets je langs Het Zwarte Water en De Vecht. Wanneer je deze rivier volgt kom je langs Berkum en fiets je zó naar Dalfsen. Nog een voordeel van fietsen in Zwolle is dat er diverse andere Hanzesteden om de hoek liggen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Kampen, Elburg of Hattem.

De leukste fietsroutes in en rondom Zwolle

Fietsroutes in Zwolle zijn er in overvloed! Of je nou houdt van water, bossen of historische bouwwerken, er is altijd wel een fietsroute te vinden. De IJssel en zijn uiterwaarden bewonder je door te fietsen van Zwolle richting Wijhe of Kampen. Deze unieke fietsroutes rondom Zwolle brengen je al slingerend via dijken, bossen en dorpjes naar omliggende steden.

Niet genoeg van al het water? In Zwolle zelf kun je eveneens fietsen langs het water, zoals De Overijsselse Vecht, Het Zwarte Water, De Wijde AA en De Westerveldse Kolk. Vervolg je je fietsroute langs de Vecht? Dan kom je vanzelf door het gezellige Dalfsen en Ommen. En wat is er nou bijzonderder dan Hanzestad Zwolle te ontdekken? Nou, meerdere Hanzesteden in één dag bewonderen! Vanuit Zwolle ben je namelijk zó in Hattem, Kampen en zelfs Elburg ligt op fietsafstand. Fietsroutes in en rondom Zwolle zijn er dus voldoende.

Populair: “Rondje Zwolle” fietsen

Een “Rondje Zwolle” fietsen is perfect als je het buitengebied van Zwolle wilt ontdekken. Deze route van ongeveer 40 km brengt je door diverse landschappen. Begin bij Park het Engelse Werk en fiets langs de IJssel naar Zwolle-Zuid. Vervolg je weg door weilanden en bossen richting De Wijthmenerplas. Slinger over Golfclub Zwolle en fiets langs de Vecht naar Holtenbroek en Stadshagen.

Het laatste stukje van het “Rondje Zwolle” brengt je eveneens langs de IJssel, maar ook het vogelrijke Vreugderijkerwaard. Fiets over een brug naar dit eiland in de IJssel en breng een bezoek aan de vogelkijkhut. Toe aan een versnapering aan het eind van deze fietsroute rondom Zwolle? Kom dan tot rust op het terras van Restaurant Het Engelse Werk of fiets in enkele minuten naar het centrum van Zwolle.

Vreugderijkerwaard in Zwolle
Vreugderijkerwaard in Zwolle

Fietsrondje Zwolle - Kampen

De fietsroute is te verkrijgen in een pocketformaat boekje. Dit boekje vind je bij de Toeristinformatiepunten in Zwolle en Kampen. In Kampen start de tocht bij het NS Station, knooppunt 41. In Zwolle spring je op de fiets bij Uitspanning Het Engelse werk (vooruit, na een bakje koffie), vlakbij knooppunt 16. Tussendoor kom je langs onder andere de IJssel, het dorpje Zalk, een Mariakapelletje.. en nog veel meer!

Download hier gratis het Hanzerondje

MTB routes in Zwolle

Liefhebbers van mountainbiken kiezen gemakkelijk een avontuurlijke MTB route in Zwolle uit. In Zwolle kun je bijvoorbeeld mountainbiken in het Westerveldse Bos. Dit aangelegde park biedt namelijk tal van singletracks met scherpe bochtjes, korte klimmetjes en afdalingen. De route kent hoogteverschillen dankzij het feit dat het een voormalige vuilstort was. Tegenwoordig is het een veelzijdig recreatiepark.

Ondanks dat Zwolle zelf niet heel heuvelachtig is, kun je in de directe omgeving prima mountainbiken. Kies bijvoorbeeld voor een MTB route over de Veluwe. Aan de andere kant van de IJssel begint dit grote natuurgebied namelijk al. In Hattem heb je een toffe MTB route langs de Vuursteenberg. Of fiets iets door richting De Dellen, waar je versteld zult staan van het aantal routes. Dus ook voor MTB routes in en rondom Zwolle ben je op de goede plek.

Mountainbiken op de Veluwe
Mountainbiken op de Veluwe

Fiets huren in Zwolle

Geen zin in het gesjouw met fietsen? Ga dan fietsen huren in Zwolle. Dit kan namelijk op verschillende plekken. Scholten Fietsgoed.nl in het centrum van Zwolle is een populaire plek voor fietsverhuur. Hier kun je diverse soorten fietsen huren: een stadsfiets, mountainbike, racefiets of E-bike. Zo is er voor iedereen wat!

Ook bij Gait Rigter kun je fietsen huren in Zwolle. Ga op pad met een snelle E-bike of cross door de natuur met een ATB. Gait Rigter heeft altijd voldoende huurfietsen op voorraad staan. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om NS fietsen te huren. Op het Stationsplein bij Station Zwolle kun je deze fietsen afhalen. Zo kun je voor een voordelige prijs gaan fietsen in Zwolle!

Tip: maak gebruik van onze routeplanner voor fietsen en wandelen!

#Zwolle