Hanzestadswandeling Zwolle

Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten in Zwolle via deze wandeling.

 • type Wandelen
 • afstand 2,4 km
 • duur 0:36

Startpunt

U kunt de route eigenlijk op elke plek, van de route, beginnen. Volg de schildjes met de rode pijl van het wandelnetwerk en het Hanzelogo.

 1. Grote Markt Sint Michaëlskerk

  Grote Markt

  De Grote Markt was het centrum van de levendige handel: hout en stokvis uit Scnadinavië, laken en doek uit Vlaanderen en natuursteen en traciet uit Duitsland. De Grote Kerk bevat een fraaie kansel, grafzerken, een 17e eeuws uurwerk en het beroemde Schnitgeorgel met 4.000 pijpen.

 2. Karel V huis

  Sassenstraat 33

  Bewoond door de adelijke familie 'Van Ittersum' en hotel voor hoge gasten als Karel V, echter bij oplevering was deze al overleden. Het medaillon op de gevel herinnert hier nog aan.

 3. Bethlemskerk en Refter

  Bethlehemkerkplein

  De Kloosterkerk en Refter (eetzaal) zijn het restant van gebouwen van het middeleeuwse klooster Bethlehem (Augustijner orde), één van de oudste monumenten van de stad.

 4. Wandelknooppunt K37

 5. Sassenpoort en kanon

  Sassenstraat

  Middeleeuwse poortgebouw uit 1407 herinnert aan de gouden tijden van de Hanze en de stadsrechten in 1230. Meezenkauw met werpgaten in de toren en gietijzeren kanon symboliseren de zware gevechten.

 6. Wandelknooppunt K36

 7. Witte Klavertje Vier

  pakhuizen en brouwerij

  "Het Witte Klavertje Vier" (Koestraat 33) aanvankelijk een smederij, later brouwerij, is een voorbeeld van de vele oude pakhuizen in deze steeg die herinneren aan de Hanzetijd.

 8. Huis met de Hoofden

  Goudsteeg 17

  Dit Gotische woonhuis van het 'Lübecker' geveltype, verwijst naar de contracten tijdens de Hanze. Voorbeeld van laat middeleeuwse stadskastelen of winterverblijf voor adelijke families.

 9. Fraterhuizen

  -

  Fraterhuizen van de Moderne Devotie, die zich bezig hielden met boekproductie en het in de kost hebben van leerlingen van de Zwolse School.

 10. Zwolse Balletjeshuis

  Grote Kerkplein 13

  Een echt Zwolse winkel in een historisch pand uit 1845 waar op ambachtelijke wijze heerlijke snoepjes gemaakt worden in de kelder onder de winkel.

 11. Museum de Fundatie

  Blijmarkt 20

  Dit neoclassicistische pand deed dienst als Paleis van Justitie. Nu is het een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst. Een eyecatcher is de ellipsvormige opbouw, de 'Art Cloud'.

 12. OLV Basiliek / 'Peperbus'

  Ossenmarkt

  De voor Zwolle zo karakteristieke toren van de basiliek wordt in de volksmond de 'Peperbus' genoemd. De resten van kanunnik Thomas à Kempis worden hier bewaard.

 13. Het Vrouwenhuis

  Voorstraat 46

  Vanuit dit fraaie pand werd gecontroleerd welke schepen de stad invoeren. Vanaf 1742 deed het dienst als hofje voor bejaarde dames. Het museum geeft rondleidingen aan groepen.

 14. Wandelknooppunt K26

 15. Wandelknooppunt K25

 16. Het Hopmanshuis

  'huis met de 99 vensters'

  Het Hopmanshuis staat op de vroegere handelskade van de stad en werd oorspronkelijk gebruikt als factoorspakhuis voor overslag van goederen van en naar Duitsland en Amsterdam.

 17. stadsmuur

  Watersteeg

  De stadsmuur beschermde de steeds rijker wordende stad en had bovendien een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee.

 18. Wandelknooppunt K28

 19. Wandelknooppunt K27

#Zwolle