Vechtdalroute

De Vechtdalroute neemt je mee door de prachtige natuur van het Vechtdal, de Grafschaft Bentheim en het Münsterland. Al fietsend volg je de loop van de Vecht.

 • type Fietsen
 • afstand 229 km
 • duur 15:14

Startpunt

Startpunt: Knooppunt 17 Schellerdijk, Zwolle

 1. Startpunt

 2. Fietsknooppunt 65

 3. Museum De Fundatie

  Museum De Fundatie

  In 2004/2005 is het Paleis a/d Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. Sinds juni 2005 vormt het Paleis samen met Kasteel Het Nijenhuis Museum de Fundatie.

 4. OLV Basiliek / 'Peperbus'

  Ossenmarkt

  De voor Zwolle zo karakteristieke toren van de basiliek wordt in de volksmond de 'Peperbus' genoemd. De resten van kanunnik Thomas à Kempis worden hier bewaard.

 5. Het Vrouwenhuis

  Het Vrouwenhuis

  Het (Oude) Vrouwenhuis aan de Melkmarkt is een hofje voor bejaarde dames, gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742).

 6. Het Hopmanshuis

  'huis met de 99 vensters'

  Het Hopmanshuis staat op de vroegere handelskade van de stad en werd oorspronkelijk gebruikt als factoorspakhuis voor overslag van goederen van en naar Duitsland en Amsterdam.

 7. stadsmuur

  Watersteeg

  De stadsmuur beschermde de steeds rijker wordende stad en had bovendien een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee.

 8. Fietsknooppunt 64

 9. Pelleboer Stadszicht

  Pelleboer Stadszicht

  Hasselterdijk 43a, Zwolle

 10. Fietsknooppunt 67

 11. Fietsknooppunt 47

 12. Fietsknooppunt 49

 13. Fietsknooppunt 45

 14. De Vechterweerd

  De Vechterweerd

  De Vechterweerd is het waterwingebied langs de Vecht. Waterwinning heeft in dit waterwingebied de hoogste prioriteit. In 1998 heeft men Galloway-runderen losgelaten in dit gebied. Daardoor ontstaat een afwisselende natuur.

 15. Fietsknooppunt 44

 16. Fietsknooppunt 58

 17. De Zwevende Steen

  Zwevende kei

  n de zwerfkei is een rond gat te zien met dezelfde diameter als het zuilelement waardoor het lijkt alsof deze eruit gezaagd is. Dit is gezichtsbedrog. Het geheel is een constructie van staal en beton. Bas Maters (de kunstenaar) heeft het werk geplaatst op een kunstmatig gecreëerde grasheuvel.

 18. Dalfsen

  Dalfsen

  Dalfsen is een schitterend dorp aan de oever van de Vecht met een vernieuwd waterfront. Dalfsen staat bekend om haar rijke historie met landgoederen en kastelen, archeologische vondsten en schitterende natuur.

 19. Fietsknooppunt 90

 20. Uitkijktoren De Stokte

  Uitkijktoren

  De twintig meter hoge uitkijktoren past goed in de omgeving van het platteland. De toren werd gebouwd met duurzame materialen. Bovenop de toren, op een hoogte van 18 meter, is een uitkijkplatform met een weids uitzicht.

 21. Fietsknooppunt 08

 22. Fietsknooppunt 69

 23. Fietsknooppunt 61

 24. Stuw/De Plaggenmars

  Stuw/De Plaggenmars

  Het natuurreservaat is een stiltegebier waar vooral weidevogels in alle rust kunnen broeden. Het is gelegen voor de stuw van Vilsteren die in 1908 aangelegd is toen de Vecht gekanaliseerd werd.

 25. Fietsknooppunt 63

 26. Landgoedcentrum Landgoed Vilsteren

  Landgoedcentrum Landgoed Vilsteren

  Het Landgoedcentrum van Landgoed Vilsteren is een combinatie van een informatiecentrum, een landgoedwinkel, een ontvangstruimte voor groepen en een vergaderlocatie.

 27. Vilsterse Molen

  Vilsterse Molen

  De Vilsterse Molen is een achtkantige stelling koren molen. Het is de hoogste molen van Overijssel en hij maakt niet alleen functioneel, maar ook landschappelijk deel uit van het bijna 1.000 hectare grote landgoed Vilsteren.

 28. Fietsknooppunt 63

 29. Landgoed Vilsteren

  Landgoed Vilsteren

  Vilsteren is een pareltje midden in het Vechtdal. Het dorpje, met restaurant de Klomp, is ontstaan rond het kasteel Vilsteren op het landgoed van 1.000 ha. Heerlijk om ook een wandeling te maken over de rivierduinen ten noorden van Vilsteren.

 30. Fietsknooppunt 48

 31. Fietsknooppunt 72

 32. Giethmerbrug

  Giethmerbrug

  De Giethemers gingen vroeger meestal op de fiets via het Giethemer kerkpad en het karakteristieke ophaalbrugje over de Regge naar de kerk.

 33. Fietsknooppunt 70

 34. Het Laer

  Het Laer

  Nadat Thomas Ernst Danckelman rond 1700 huize ‘t Laer met haar landerijen heeft gekocht, laat hij een nieuw vierkant huis bouwen. Eromheen wordt een eenvoudige geometrische tuin aangelegd, omringd door een gracht. Dit was het begin van het huidige landgoed Het Laer.

 35. Fietsknooppunt 49

 36. Fietsknooppunt 50

 37. Fietsknooppunt 51

 38. De Sahara

  De Sahara

  De Sahara (eigendom van Staatsbosbeheer) is een 20 hectare grote zandverstuiving die ontstaan is door overbegrazing. De Besthmenerberg is een 34 meter hoge stuwwal die ontstaan is in de laatste ijstijd. Boveop de Besthmenerberg staat een uitkijktoren met uitzicht over de wijde omgeving.

 39. Fietsknooppunt 53

 40. Fietsknooppunt 55

 41. Beerze

  Beerze

  Het esdorp Beerze is met zijn authentieke Saksische boerderijen een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de bebouwing niet ouder is dan 150 jaar, is het buurtschap waarschijn al in 900 ontstaan.

 42. Fietsknooppunt 66

 43. Distelbelt

  Distelbelt.

  De Distelbelt is ontstaan door zand wat is afgegraven en verwerkt is in een uitkijkheuvel. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de Vecht!

 44. Fietsknooppunt 57

 45. Fietsknooppunt 58

 46. Rheezer-Marke

  Rheezer-Marke

  Houdt u ook zo van de natuur met alles wat erin leeft? Dan mag u Natuurmuseum:"Rheezer-marke" niet missen, en bent u van harte welkom. Dat geldt voor recreanten, maar ook voor scholen, groepen, verenigingen enz.

 47. Fietsknooppunt 64

 48. Brinkdorp Rheeze

  Rheeze

  Het dorpje Rheeze is een esdorp, bestaat al sinds de vroege middeleeuwen en heeft een karakteristieke brink. In de jaren negentig is een deel van het brinkdorp aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

 49. Fietsknooppunt 31

 50. Fietsknooppunt 32

 51. De Koppel, Hardenberg

  De Koppel

  De Koppel is hèt natuuractiviteitencentrum van de gemeente Hardenberg. Tevens is De Koppel Anjerpunt voor Vechtdalbeleving thema water en natuur. Jong of oud, inwoner van Hardenberg of recreant, met of zonder kinderen: u bent van harte welkom.

 52. Fietsknooppunt 33

 53. Vechtdalmuseum Hardenberg 't Stadhuus

  Vechtdalmuseum Hardenberg 't Stadhuus

  Gevestigd in het oude gemeentehuis van Stad Hardenberg daterend uit 1805. En daarmee een van de oudste gebouwen in Hardenberg.

 54. Fietsknooppunt 19

 55. Historisch Cultureel Vechtdal Info Centrum Gramsbergen

  Historisch Cultureel Vechtdal Info Centrum Gramsbergen

  In de oude pittoreske binnenstad van Gramsbergen is het Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal gevestigd. Maak hier kennis met de cultuur en historie van het prachtige Nederlandse- en Duitse Vechtdal.

 56. Fietsknooppunt 24

 57. Fietsknooppunt 25

 58. De Haandrik

  De Haandrik

  Bij de Haandrik komen de Vecht, het Coevorden-Vecht-kanaal en het kanaal Almelo-De Haandrik samen. Hier ligt een ingenieus knooppunt van sluizen en stuwen die de waterhuishouding regelen.

 59. Laar/Duitsland

  Laar/Duitsland

  Zodra de grens wordt overgestoken is het duidelijk dat u in een ander gebied bent, maar ook hier is de Vechte zichtbaar. Aan de Vechte ligt ook het plaatsje Laar, een naam wat in de 13e eeuw voor het eerst opduikt.

 60. Oude Raadhuis Neuenhaus

  Oude Raadhuis

  Het oude raadhuis werd 200 jaar geleden gebouwd. Het gebouw met zijn Nederlandse architectuur heeft een prominente plaats tussen de historische gebouwen van de stad Neuenhaus. Het gebouw is in gebruik voor burgerlijke huwelijken, lezingen, concerten en tentoonstellingen.

  Op het dak is een achthoekig dakuitbouw. De klok daarin werd in 1693 gegoten. De vertaling van het Lateinse schrift: "omdat ik daar verslagen en gebroken lag, heeft Johann von Gessler ervoor gezorgd dat ik weer nieuw gegoten ben. Heinrich ter Horst heeft mij in Deventer gemaakt".

 61. Watermolen Neuenhaus

  Watermolen Neuenhaus

  Het door de grachten in de molenvijver stromende water dreef de raderen van de graanmolen aan. De molenvijver was vroeger een kleine haven. Hier legden rivierschuiten komend van de Dinkel en de Vechte aan en laadden hun lading uit. De molenbeek werd in 1995 en 1996 met veel vertoon gereconstrueerd.

 62. Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  De watermolen werd in 1270 voor het eerst genoemd in de geschriften. Het betreft hier een onderslagmolen met twee raderen die een graan- en oliemolen aandrijven.

 63. Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Het huis Lage was oorspronkelijk een burcht verdedigd door borgmannen die hun huizen op de voorburcht hadden staan. In 1183 blijkt Herimannus van Lage eigenaar van de burcht blijkt uit een oorkonde. Het kasteel werd in 1626 verwoest en daarna nooit meer opgebouwd.

 64. Lage Eichenalleee

  Lage Eichenallee

  De zes identieke huizen aan de Eichenallee zijn de ‘Kommiezenhuuzen’ uit omstreeks 1850. Aanvankelijk waren ze bestemd voor personeel van de heren van Lage, later woonden er tot aan de Eerste Wereldoorlog douaniers. Ze hielden de smokkelaars in de smiezen.

 65. Fietsknooppunt 1

 66. Fietsknooppunt 84

 67. Fietsknooppunt 85

#Zwolle