Expositie

Joyce Overheul - Let's get political

Het werk van Joyce Overheul (Den Bosch, 1989) gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Onderwerpen die ze uitwerkt in zachte kleuren, textiel en kralen.

+ 2 foto's

Handwerken is een bewuste keuze voor Joyce Overheul: juist omdat handwerk en textielbewerking zijn eeuwenlang afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Het gebruik van textiel, of het handwerken ziet ze dan ook als een daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

De humor en aaibaarheid van haar werk maken het gemakkelijk om je over te geven aan Joyce Overheul, tot je overvallen wordt door de scherpte van haar boodschap, haar priemende blik die dwars door naïviteit en machtswellust heen snijdt. Haar werk is een oproep aan het individu om zich uit te spreken, om conventies en onderdrukking van zich af te schudden. Let’s get political gaat voor Joyce Overheul niet per se om het bekennen van kleur, maar bovenal om wakkere, strijdbare mensen die de heersende macht kritisch bevragen en ondermijnen.

Deze nieuwe Future Factory tentoonstelling is de eerste museale solopresentatie van het werk van Joyce Overheul. In 2021 was haar wandkleed Utitlity Box on Enghelab Street (2019) al te zien in de tentoonstelling Van wie is de wereld? in Museum de Fundatie Zwolle.

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 14,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
gratis
CJP prijs
€ 6,00

Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart gratis.

Museum de Fundatie Zwolle is iedere zaterdagavond gratis open voor iedereen.