Een nieuwe smaak in de Barok

Zielroerend & bekoorlijk concert

  • 16 okt 2020
  • 20:00- 21:15
  • gratis - € 25,00
  • Zwolle

Een nieuwe smaak in de Barok was reden voor Markus Friemel (blokfluit), Martijn van Dongen (Traverso), Pauline Schenck (klavecimbel) en Inja Botden (cello) om een prachtig programma samen te stellen rond de componisten Quantz, Froberger, Händel en Telemann.

Een nieuwe smaak in de Barok In zijn Versuch einer Anweisung die Flöte traversière zu spielen (1752) roemt Johann Joachim Quantz het vermogen van zijn Duitse collega’s om de Italiaanse en Franse smaak over te nemen. De ideale muzikale stijl bestaat uit de beste elementen van alle volken, meent deze hofmusicus van Frederik de Grote. Als eerste die de werken van deftige uitheemsche Componisten’ tot voorbeeld neemt, noemt hij Johann Jakob Froberger. Deze maakte reizen naar vrijwel alle belangrijke muziekcentra in Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland, en nam alle componeerstijlen in zich op, om ze weer door te geven aan latere Duitse componisten, onder wie Händel. Georg Friedrich Händel, die eveneens op jonge leeftijd naar Italië reisde en daarvan de invloed onderging, kan met recht een kosmopolitisch componist genoemd worden: hij verenigt Duits contrapunt met Franse dansvormen en Italiaanse vocale lijnen. In 1701 maakte hij, 16 jaar, kennis met de niet veel oudere Georg Philipp Telemann. Ook Telemann wordt door Quantz genoemd als een van die componisten die de Duitse muzikale smaak heeft weten tebeschaaven’: haar met Italiaanse en Franse karakteristieken gemengeld’ heeft, en daardoor getransformeerd vanvrij plat, droog en mager’ tot `zielroerend en bekoorlijk’. Dit was reden voor Markus Friemel (blokfluit), Martijn van Dongen (Traverso), Pauline Schenck (klavecimbel) en Inja Botden (cello) om een prachtig programma samen te stellen rond de componisten Quantz, Froberger, Händel en Telemann. Kom luisteren op vrijdagavond 16 oktober om 20:00 uur in de Theodorakapel te Zwolle. Bestel wel van tevoren uw kaarten; in verband met de Corona-maatregelen is er beperkt plaats en het vorige concert was uitverkocht. Bestel je kaarten op zielroerend.ingoedehanden.management

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 25,00
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
gratis
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 15,00
Voorverkoop
€ 22,50

In de voorverkoop via de website betaalt u voor dit concert € 22,50 en aan de kassa op locatie is dat € 25,-. U kunt bij de kassa pinnen of contant afrekenen. Voor Studenten/CJP geldt een korting en betaalt u € 15,- Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Bestel je kaarten op zielroerend.ingoedehanden.management

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle