Harm Hoeve: Orgelconcert op Prinsjesdag

prijs
€ 15,00
locatie
Academiehuis - Grote Kerk Zwolle, Zwolle

Dinsdag is het Prinsjesdag! En wat de troonrede ook brengt, in de Grote Kerk sluiten we de dag feestelijk af met organist Harm Hoeve. Koninklijke titels in zijn muzikale bespiegeling op de troonrede.

Op 15 september aanstaande is het Prinsjesdag. Op die dag geeft organist Harm Hoeve een concert in Academiehuis de Grote Kerk. Hij brengt om half acht een muzikale bespiegeling op de troonrede op het Leeuwenbergh orgel. Harm Hoeve is een organist die er iedere keer weer in slaagt een toegankelijk en verrassend programma samen te stellen. Ditmaal met veel koninklijke titels.

Voor Harm Hoeve is Zwolle niet vreemd. Hij studeerde aan het Zwolse conservatorium. Naast zijn werkzaamheden als organist is hij zeer gewaardeerd concertorganist in binnen in buitenland. Op de avond van Prinsjesdag brengt hij een gevarieerd programma. Het programma opent met de ‘Marche Triomphale’ van Jan Nieland en vervolgd met het beroemde ‘Arrival of the Queen of Sheba’ van Georg Friedrich Händel. Hierdoor krijgt het concert een koninklijke start. De avond vervolgt met een bonte verzameling van muziek. Zo klinkt er muziek van de barokke Bach, maar horen we ook variaties op “O dierbaar plekje grond, waar eens mijn wiegje stond”, ook bekend als het Engelse volkslied in een bijzondere bewerking van de modernistische componist Charles Ives. Uiteindelijk vinden we titels als ‘Variaties op het Wilhelmus’ en ‘In holland staat een huis’. Wat de boodschap van de troonrede ook is, het gevarieerde programma van Harm Hoeve biedt alle mogelijkheid tot reflectie. Zeker het bijzondere ‘Litanies’ van de Franse componist Jehan Alain waarmee het concert besluit. Alain zocht bij het componeren van dit stuk naar ‘magische’ muziek die betovert.