Winnaar Zilveren Camera met zijn serie Het Laatste Bolwerk, Syrië

Stadsgesprek met Eddy van Wessel, winnaar Zilveren Camera

  • 24 sep 2020
  • 19:30- 22:00
  • € 12,50
  • Zwolle

Zilveren Camera winnaar Eddy van Wessel staat bekend om zijn journalistieke en documentaire fotografie uit oorlogsgebieden. In 2019 maakte hij de fotoserie Het Laatste Bolwerk in Syrië, Baghuz.

De Stad Verbeeldt organiseert de expositie Zilveren Camera 2019 van 11 september t/m 11 oktober 2020 in Zwolle. In dat kader komt Eddy van Wessel, winnaar Zilveren Camera 2019 naar Zwolle. Het Laatste Bolwerk is een fotoserie met beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad. Tijdens het stadsgesprek vertelt van Wessel over zijn werk. Moderator is Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim en voorzitter artistiek team De Stad Verbeeldt. Het stadsgesprek is inclusief een bezoek aan de expositie Zilveren Camera.

De vakjury Zilveren Camera kwam op 10 januari bijeen in Museum Hilversum om de winnaars van de negen verschillende categorieën en de Canon Zilveren Camera aan te wijzen. Het werd net als andere jaren een intensieve dag met veel discussie over fotografie, de media, en dat wat ‘journalistiek relevant’ was geweest in het afgelopen jaar, 2019.

Dit jaar resulteerde de stemming in een overtuigende keuze voor de serie uit het oorlogsgebied in Syrië waar Eddy van Wessel in maart de val van de laatste nederzetting van Islamitische Staat, Baghuz, vastlegde. Een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad. De serie is ook bijzonder sterk ge-edit: elk beeld draagt iets bij aan het geheel, en neemt de kijker mee naar een wereld die ver afstaat van de gemiddelde burger in Nederland.

De serie raakt aan de discussie in de Nederlandse samenleving over het al dan niet terughalen van Nederlandse IS-kinderen. Bovendien kreeg het verhaal van Islamitische Staat hernieuwde urgentie met de oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten in de weken voor de jurydag.

Wanneer

-
-

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 12,50

Entreerprijs: € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor studenten.
Digitale inschrijving is verplicht in verband met coronamaatregelen via www.destadverbeeldt.nl/stadsgesprekken. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle