Over praktische zaken en geloofskwestie in kunst en architectuur

Anders kijken in de kerk

  • 05 - 26 feb 2020
  • 10:00- 12:00
  • € 121,00
  • Zwolle

Waarom staan er hekken in een kerk? Wat doen die gekke wezentjes in die uithoek?
Waarom gaan alle pelgrims naar die ene kerk? Het zijn vragen waardoor je anders gaat kijken in een kerkgebouw. In 5 thema's met zeer uiteenlopende voorbeelden uit kerken en kerkelijke kunst krijgt u veel nieuwe kijkmogelijkheden aangeboden over eucharistische motieven, bewegen in de kerk, moreel appel, de bijbel in een notendop en krachtige kerkheiligen: botten en graven.

Waarom staan er hekken in een kerk? Wat doen die gekke wezentjes in die uithoek? Waarom gaan alle pelgrims naar die ene kerk? Waarom zit er een gat in de muur? Het zijn vragen waardoor je anders gaat kijken in een kerkgebouw. Ogenschijnlijk onbelangrijke details kunnen veel vertellen over de functie van het gebouw en de leer van de kerk. In 5 thema's met zeer uiteenlopende voorbeelden uit kerken en kerkelijke kunst krijgt u veel nieuwe kijkmogelijkheden aangeboden. Na het college over eucharistische motieven zult u vaker letten op opvallende witte elementen in de kunst en ziet u veel meer druiven-trossen.

In de tweede bijeenkomst wordt duidelijk dat een kerkgebouw u automatisch de goede kant op stuurt, u voelt meestal wel aan waar u wel en niet heen mag en wat de juiste richting is. Heeft u zichzelf wel eens afgevraagd hoe dat eigenlijk kan?

De derde en vierde colleges gaan over de betekenis van voorstellingen in de kerk. De zichtbaarheid en plaats in de kerk zijn dan natuurlijk ook van belang om de voorstelling juist te kunnen interpreteren.

De laatste bijeenkomst laat zien dat een kerk niet zonder heilige beenderen kan. Cruyffs 'je gaat het pas zien als je het doorhebt’ geldt zeker in de kerk: eenmaal gewezen op details en telkens terugkerende thema's zult u de kerk met andere ogen bezien.

  1. eucharistische motieven: cirkels en druiventrossen, lichaam en bloed
  2. bewegen in de kerk: hekken, hokken, doorkijkjes en een verkeersplan
  3. moreel appèl: grappen en grollen met een serieuze boodschap
  4. de bijbel in een notendop
  5. krachtige kerkheiligen: botten en graven

Docent: drs. Saskia van Lier Contact: saskiavanlier@gmail.com

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 121,00

€ 121,- voor 5 lessen van 2 uur

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle