Belangrijkste thema's en citaten

Thomas Mann: De Toverberg

  • 03 - 24 mrt 2020
  • 10:45- 12:45
  • € 100,43
  • Zwolle

De titel van één van Thomas Manns beroemdste werken spreekt meteen tot de verbeelding: 4 lessen door Trixie Höltgens MA www.U3L.nl

De titel van één van Thomas Manns beroemdste werken spreekt meteen tot de verbeelding. In Duitsland staat het werk in bijna elke boekenkast én op nummer 1 in het lijstje 'boeken die ik zou willen lezen'. Maar het is niet vanzelfsprekend dat het meteen lukt om dit meesterwerk uit te lezen. Het is echter wel de moeite waard! Tijdens de cursus bespreken we de belangrijkste thema's en sprekende citaten. De cursist kan de roman vóór, tijdens of na afloop van de cursus lezen.

De jonge, onbevooroordeelde Hans Castorp, afkomstig uit Hamburg, bezoekt op een mooie dag zijn neef die noodgedwongen in een sanatorium verblijft. Al gauw raakt Castorp, door onze ironische verteller als 'tabula rasa' betiteld, gefascineerd en bedwelmd door de sfeer van geestelijke verhevenheid die heerst in dit frisse bergoord? Castorp lijkt te concluderen dat juist ziekte en de aanwezigheid van de dood deze verheffing met zich mee brengen. Castorp maakt tijdens zijn verblijf kennis met de humanist Settembrini, die hem voor deze 'lebensfeindliche' sentimenten probeert te beschermen. Als echter de Russische Madame Chauchat ten tonele wordt gevoerd, lijkt Castorp het gezonde leven, waar hij in de Hanzestad toch mee is opgegroeid, definitief achter zich te willen laten. De roman ontplooit zich verder wanneer de Jezuïet en scherpe geest Naphta verschijnt en, met Castorp als getuige, het (intellectuele) duel aangaat met Settembrini.

Aanbevolen literatuur: De Toverberg, origineel of in Nederlandse vertaling. De cursist ontvangt de powerpoint-presentaties als pdf per e-mail.

Docent: Trixie Hölsgens MA Contact : trixieholsgens@outlook.com

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 100,43

€ 100,43 voor 4 lessen van 2 uur

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle