Contact maken met mensen uit andere culturen

Onbekend maakt onbemind

  • 27 november - 11 dec 2019
  • 10:00- 12:00
  • € 79,86
  • Zwolle

Door prof. dr. Frank Kortmann wordt in 3 lessen van 2 uur uitleg gegeven over onze multiculturele samenleving en de opgave om met mensen uit andere culturen om te gaan in allerlei beroepsgroepen en in samenlevingsvormen, waardoor mensen minder makkelijk in contact komen met elkaar.Hoe overbruggen we deze cultuurkloven?
Informatie en aanmelding: www.U3L.nl

Contact maken met mensen uit andere culturen Wanneer men in contact komt met mensen uit andere culturen, dan verloopt dat contact niet altijd even gemakkelijk. Verschillende volkswijsheden getuigen hiervan. 'Soort zoekt soort.' 'Eigen is eigen, en de rest moet zwijgen'. 'Onbekend maakt onbemind'. In onze multiculturele samenleving wordt de opgave om met mensen uit andere culturen om te gaan steeds voelbaarder, en wel in allerlei beroepsgroepen, zoals onder leraren, verpleegkundigen, leidinggevenden in bedrijven, politieagenten, artsen, ziekenverzorgenden, verkopers en rechters.

Hoeveel mensen uit andere culturen heeft ú in uw kennissenkring? Bij deze vraag denkt u wellicht aan migranten, vluchtelingen uit verre landen. Maar ook binnen onze autochtone Nederlandse samenleving bestaan mensen uit talloze culturen die minder makkelijk in contact komen met elkaar. Denk aan de groeiende kloof tussen jong en oud, rijk en arm, hoog- en laag opgeleiden, stad en platteland, gelovig en niet-gelovig, liberaal en socialist.

Vroeger leverden cultuurverschillen in de onderlinge communicatie in onze samenleving minder problemen op. De verzuiling hield de culturen, elk met hun eigen tradities, vrij goed uit elkaar. In onze huidige snel veranderende maatschappij geldt dat niet meer. Onze wereld is een grote multiculturele samenleving geworden waarin mensen uit verschillende culturen met elkaar te maken krijgen. En dat levert spanningen op.

In deze collegereeks gaan we hier nader op in. We staan stil bij de begrippen cultuur en cultuurverschillen. Wat zijn de positieve en negatieven effecten van cultuurverschillen in onze huidige samenleving? Hoe overbruggen we cultuurkloven? Een centraal begrip bij dat laatste is ‘cognitieve empathie’. Als casus ter illustratie wordt de problematiek besproken waar hulpverleners in de gezondheidszorg tegenaan lopen in hun contacten met cliënten uit niet-westerse culturen.

Docent: prof. dr. Frank Kortmann Contact : Frank.Kortmann@radboudumc.nl Informatie en aanmelding: www.U3L.nl

Wanneer

-

Prijzen

Deelnameprijs
€ 79,86

€ 79,86 voor 3 lessen van 2 uur

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle