Economie, technologie, maatschappelijke ontwikkelingen

Pensioenen, een onzekere toekomst

  • 08 - 15 nov 2019
  • 13:00- 15:00
  • € 59,29
  • Zwolle

Door Hemmo Plas, econoom, wordt college gegeven over het pensioensysteem en de rol van verzekeraars.

Op tal van fronten wordt thans gesproken over de (on)mogelijkheden van ons huidig pensioenstelsel. Zowel in de politiek, bij de sociale partners maar ook in de Sociaal Economische Raad (SER) staat het pensioenstelsel hoog op de agenda. De demografische ontwikkelingen in de Westerse wereld nopen veel landen om omvangrijke maatregelen te nemen voor de zich steeds "negatievere" ontwikkeling van de ratio tussen actieven en de niet-actieven de komende decennia. In Nederland is de "pensioenpot" inmiddels gestegen tot circa € 1500 miljard, bijna twee keer de omvang van ons BBP. Tevens blijft de levensverwachting stijgen en de geboortecijfers niet. Economie, technologie en maatschappelijke ontwikkelingen veranderen drastisch en daarmee stijgen de toekomstige risico's. Erop vertrouwen dat het vanzelf goed komt is niet aan de orde.

In de colleges komen de volgende onderwerpen aan de orde: College 1 * De rol van pensioenfondsen - nationaal en international * Hoe ziet de pensioenmarkt eruit? * Pensioenen vanuit macro-economisch perspectief * De drie pijlers van het pensioensysteem * Voor- en nadelen van kapitaaldekkingsstelsel en het omslagstelstel * Zijn we op weg naar een nieuw pensioenstelsel?

College 2 * Wie is de baas in pensioenland? * Dekkingsgraden: beleidsdekkingsgraad en actuele dekkingsgraad * Wat is de rekenrente en wie bepaalt de hoogte daarvan? * Is aanpassing AOW-leeftijd een oplossing of onbetaalbaar? * Kunnen pensioenfondsen vliegwiel zijn voor duurzame ontwikkeling? * Wat is de rol van verzekeraars in pensioenland

Docent: Hemmo B. Plas Contact : hbplas@planet.nl

Wanneer

-

Prijzen

Deelnameprijs
€ 59,29

€ 59,29

Meer leuke evenementen

#Zwolle