Water in mondiaal perspectief

Waterbeheer in een dynamische wereld

  • 11 - 25 nov 2019
  • 13:30- 15:30
  • € 79,86
  • Zwolle

In 3 lessen van 2 uur wordt door dr. Wim Corfino waterbeheer, klimaatverandering en watergebruik toegelicht.
Informatie en aanmelding: www.U3L.nl

Een rapport van de VN uit 2003 had de titel: Water for People, Water for Life. Deze titel geeft het belang van voldoende schoon water aan: het is een basisvoorwaarde voor leven op aarde. De mens gebruik veel water voor tal van activiteiten, bijvoorbeeld voor dagelijkse levensbehoeften thuis, voor landbouw, industrie, recreatie en transport. Ecosystemen hebben voldoende goed water nodig om te kunnen functioneren. De natuur uit soms haar enorme kracht via water, zoals door overstromingen. Waterbeheer staat voor de taak om voldoende schoon water beschikbaar te maken en houden voor mens, dier en plant, en de maatschappij te beschermen tegen het geweld dat water kan ontketenen.

In het eerste blok wordt ingegaan op de wijze waarop water zich over de aarde verspreidt en voorraden vormt, daar kennis hiervan onontbeerlijk is voor een begrip van de waterproblematiek. Aandacht wordt besteed aan de invloed van klimaatverandering op de watercyclus.

In het tweede blok wordt vanuit een mondiaal perspectief ingegaan op de relatie tussen waterbeheer, klimaatverandering en het gebruik van water en de daarmee gepaard gaande uitdagingen. Voorbeelden van waterproblematiek en van oplossingen worden gegeven vanuit de hele wereld.

In het derde blok wordt het waterbeheer in Nederland behandeld. Het ontstaan van waterschappen, de ontwikkeling van waterbeheer door waterschappen en Rijkswaterstaat, internationale samenwerking, bijvoorbeeld middels de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn, en de Europese Kaderrichtlijn Water komen aan bod.

Contact : wimcofin0@gmail .com

Wanneer

-
-

Prijzen

Deelnameprijs
€ 79,86

€ 79,86 voor 3 lessen van 2 uur

Meer leuke evenementen

#Zwolle