Struikelstenen Expositie

Van 14 november tot en met 8 december in de Stadkamer

locatie
Stadkamer, Zwolle

Foto: Gunter Demnig legt twee Stolpersteine in Zwolle op 6 april 2014

De tentoonstelling presenteert de vaak onbekende fundamenten en diverse facetten van dit Europese kunst- en herinneringsproject.

‘Om de steen te kunnen lezen, moet men buigen voor het slachtoffer’

(Gunter Demnig).

Het project Struikelstenen (Stolpersteine) is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Demnig noemt ze Stolpersteine, omdat je er, in figuurlijke zin, over 'struikelt' met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen.

'Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten' (Talmud)

De expositie Struikelstenen is een samenwerkingsproject van de Gemeente Zwolle, Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Stichting Zwolse Stolpersteine, Muziek uit de Joodse traditie, de Joodse Gemeente van Zwolle en Stadkamer.

Tussen 14 november en 8 december geopend tijdens de openingstijden van de Stadkamer

Extra:
In het kader van deze tentoonstelling is het mogelijk om op zondag 18 november of donderdag 22 november mee te lopen met een stadswandeling op inschrijving rond de geschiedenis van Joods Zwolle. Zie hiervoor de betreffende data in de agenda, of neem contact op met Stadsrondleidingen Zwolle (06 53918139)