Museum de Fundatie - Giacometti-Chadwick

Facing Fear

locatie
Museum de Fundatie, Zwolle

Museum de Fundatie toont vanaf 22 september 2018 tot en met 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear, gewijd aan het oeuvre van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003). Een ambitieus project: niet eerder is het werk van deze twee kunstenaars zo uitgebreid gecombineerd. Samen droegen zij maatgevend bij aan het moderne gezicht van de beeldhouwkunst in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Hoewel Giacometti ouder was en al een hele ontwikkeling achter de rug had voordat Chadwick ten tonele verscheen, maakten beiden in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een parallelle ontwikkeling door. Beiden voelden ze de dreigende Apocalyps van de Koude Oorlog na de euforie van de bevrijding en beiden verbeeldden ze deze doodsangst in hun werk. Interessant is dat ze daarin een sterke verwantschap toonden. Ook wordt deze periode bij hen beiden gezien als hun artistiek meest belangwekkende.

Omdat de problematiek van Facing Fear hoogst actueel is met de huidige internationale instabiliteit, de crises in het wereldleiderschap en vraagstukken van Europese identiteit en de naderende Brexit ontstijgt Giacometti-Chadwick, Facing Fear de pure schoonheid van de getoonde kunstwerken. De tentoonstelling raakt op een diep spiritueel niveau onze actualiteit en zal bijdragen tot discussie en meningsvorming.

Van Alberto Giacometti zijn 28 beelden en 37 werken op papier te zien. Van Lynn Chadwick zijn 40 beelden en 20 tot 40 werken op papier te zien.

Plan hier je bezoek.