Volksfilosoof over kunstmatige intelligentie (AI)

Bas Haring

Is het logisch om professor filosofie Bas Haring een theatercollege over kunstmatige intelligentie te laten verzorgen? Reken maar! Bas Haring was de allereerste in Nederland die kunstmatige intelligentie studeerde. In 1988 om precies te zijn. Omdat het vakgebied toen onder de vakgroep filosofie viel, is men hem ‘filosoof’ gaan noemen. Zelf noemt hij zich liever ‘professor in de snap-kunde’ en hij vindt ‘volksfilosoof’ een mooie geuzennaam. Later promoveerde hij zelfs in de kunstmatige intelligentie.

In dit college legt hij in heldere taal uit wat kunstmatige intelligentie precies is. Hij laat u meedenken over de mogelijkheden en bedreigingen van kunstmatige intelligentie. Wat staat ons allemaal te wachten? Bepalen algoritmes in de toekomst ons leven? Zijn computers straks slimmer dan mensen? Kunnen computers creatief zijn? Waarin zijn computers (veel) beter dan mensen. Kan kunstmatige intelligentie de mensheid bedreigen? Bas Haring geeft op al deze – en uw! -  vragen een helder antwoord.

Bas Haring is een uitlegger, hij houdt ervan om ingewikkelde dingen simpel en rustig uit te leggen. Hij won de Duidelijke Taalprijs als Nederland’s meest duidelijke denker. De jury zei het zo:

Als Bas Haring iets heeft uitgelegd, dan begrijp je het.

Kunstmatige intelligentie is typisch zo’n onderwerp waarvan mensen niet weten hoe het precies zit. Al heeft iedereen er een mening over en vindt men er van alles van.

Prof. dr. Bas Haring is geknipt voor dit theatercollege. Op een frisse en toegankelijke manier legt hij wetenschap en filosofie zo uit, dat het begrijpbaar wordt voor Jan en alleman. Hij laat mensen op andere manieren tegen zaken aankijken zet ze aan het denken. Dat doet hij al via boeken, columns, lezingen en tv (hij zat o.a. in het panel van _Proefkonijnen. In dit programma gaf hij mini-colleges van maximaal drie minuten)_. En nu ook in dit bijzondere theatercollege, dat allerminst standaard is.

Hij is schrijver van een aantal populair-wetenschappelijke boeken en vele columns, onder andere in Intermediair en de Volkskrant. In 2001 kwam zijn (kinder)boek Kaas en de evolutietheorie uit waarvoor hij een Gouden Uil ontving. Daarna volgden o.a. De ijzeren wil, Voor een echt succesvol leven, Plastic Pinda’s, _Doe dit vooral thuis en Waarom cola duurder is dan melk. _Zijn laatste boek _Kunstmatige intelligentie is niet eng _schreef hij voor kinderen en (jong)volwassenen.

 

Na afloop van het theatercollege is er een Meet & Greet met Bas Haring.

 

Wanneer

-

Op de kaart

Meer leuke evenementen