actief

Publiekelijke restauratie in het nieuwe museum ANNO

  • 14 mei 2022
  • Zwolle

Publiekelijke restauratie in het nieuwe museum ANNO

ANNO, het nieuwe stadsmuseum van Zwolle, opent op 12 mei. ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen hier samen op één plek onder één naam. Van 13 mei tot en met 12 juni is het feest bij ANNO; in deze periode is het hele museum gratis toegankelijk. In het openingsweekend, op zaterdag 14 mei, kunnen bezoekers een live restauratie mee maken in het museum.

In samenwerking met een aantal Zwolse organisaties organiseerde museum ANNO vorig jaar diverse activiteiten rondom de 550e sterfdag van Thomas a Kempis. Thomas a Kempis schreef het boek ´De Navolging van Christus´; volgens kenners wereldwijd het meest gelezen boek, op de bijbel na. Zijn boek inspireerde vele gelovigen, van katholiek tot protestants. Thomas kunnen we daarmee oprecht één van de grootste influencers noemen uit onze geschiedenis. ANNO vindt het belangrijk om aandacht te blijven geven aan zijn verhaal en zijn invloed op ons hedendaagse leven.

2022 is wederom een bijzonder jaar rondom het verhaal van Thomas a Kempis. Het is precies 350 jaar geleden dat het zogeheten Rampjaar in Nederland plaatsvond. Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en Keulen vielen in 1672 de Republiek binnen. In deze periode werd Zwolle bezet door troepen van de bisschoppen van Keulen en Munster, de gereformeerden moesten een stap opzij doen en de rooms-katholieken kregen het enige jaren voor het zeggen. In die tijd werd op verzoek van bisschop aartspriester Arnoldus Waeijer het graf van Thomas op het Bergklooster geopend. De opgegraven beenderen werden in een doek gewikkeld en in een plechtige processie naar Zwolle overgebracht. Zijn (reliek)schrijn is nog altijd te bewonderen in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

Parochie Thomas a Kempis, Collectie Overijssel en ANNO maken samen mogelijk dat drie schilderijen worden gerestaureerd in het kader van de herdenking van het Rampjaar. Het gaat om drie schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Op twee schilderijen is Thomas a Kempis te zien en het derde schilderij vertoont pastoor Waeijer onder wiens leiding de opgraving heeft plaatsgevonden. Hij heeft ook zorg gedragen voor het behoud van de reliekschrijn in één van de schuilkerken in Zwolle.

Deze restauratie start aanstaande zaterdag 14 mei om 10:30 uur en is gratis live mee te maken bij museum ANNO aan de Melkmarkt 41 in Zwolle. Op deze dag vinden er o.a. enkele toelichtende lezingen door de restaurateurs plaats in het museum in de maak.

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle