muziek

DE STAAT

  • 24 nov 2022
  • 20:00
  • Zwolle

Met hun spectaculaire virale video Witch Doctor en support slots voor Muse and the Rolling Stones, blijft de Nederlandse band De Staat een klasse apart. Onder de vleugels van frontman Torre …

Met hun spectaculaire virale video Witch Doctor en support slots voor Muse and the Rolling Stones, blijft de Nederlandse band De Staat een klasse apart. Onder de vleugels van frontman Torre Florim, flirten ze met funk en tribale ritmes, introspectie en wilde humor, meer dan welke gewone rockband dan ook. Veertien jaar na hun carrière staan ze op het punt hun nieuwe project te lanceren: Red, Yellow, Blue en komen ze eindelijk weer naar Hedon voor een optreden!

Er komt geen studioalbum - in plaats daarvan wordt een  verzameling nieuwe nummers op digitale platforms uitgerold vanaf 4 november en in de loop van 2022. Florim heeft het beroemde eclecticisme van zijn band omarmd om het eerste auditieve kunstproject van rock and roll te produceren, en schreef tientallen nummers die de kleuren rood, geel en blauw. Red, Yellow, Blue is een experiment in songwriting dat twee vingers opsteekt voor het begrip genre. Er zijn zoveel manieren waarop mensen de muziek van De Staat proberen te beschrijven en geen van hen past ... maar rood, geel en blauw zijn hun alternatieve categorieën voor de verschillende stemmingen van nummers die ze al die tijd hebben geschreven.

Voor het eerst bedacht door Torre in 2006 als een uitdaging voor zichzelf; voordat er een groep was, was er een eenmansproject in Nijmegen, Nederland. "Ik maakte zoveel muziek, allemaal verschillende soorten", grijnst Torre. "Ik wilde gewoon zien of ik iets kon maken dat als één ding klonk!" Nadat ze die klanken met elkaar hadden gemixt, zou dat 'één ding' al snel bekend worden als De Staat en hun debuut uit 2009, Wait For Evolution. Met een line-up gecompleteerd door leadgitarist Vedran Mircetic, bassist Jop van Summeren, multi-instrumentalist Rocco Hueting en drummer Tim van Delft, is wat De Staat sinds die prille beginjaren heeft bereikt gerust indrukwekkend te noemen..

In 2017 landde De Staat een aantal felbegeerde support slots, waaronder The Rolling Stones in Amsterdam en een run met Muse door heel Europa tijdens hun blockbusting 2016 Drones tour. In 2019 toerde de band door de EU en het VK en speelde ze op grote festivals als Rock Werchter (BE), Amsterdam Dance Event (NL) en Deichbrand Festival (DE). Ze vervingen The Prodigy als headliner op het Lowlands Festival in augustus 2019.

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle