muziek

MARBLE SOUNDS

  • 24 nov 2022
  • 20:30
  • Zwolle

Marble Sounds, de band rond frontman en bezieler Pieter Van Dessel, draait al meer dan 10 jaar mee aan de top van de Belgische muziekscene. Een straffe prestatie, zeker als je bedenkt dat Van …

Marble Sounds, de band rond frontman en bezieler Pieter Van Dessel, draait al meer dan 10 jaar mee aan de top van de Belgische muziekscene. Een straffe prestatie, zeker als je bedenkt dat Van Dessel zelden de gemakkelijke weg kiest en zichzelf muzikaal wil blijven uitdagen. Zo gooit hij het na de eerste twee platen en het overdonderende succes van single ‘Leave a Light on’ over een andere boeg: de gitaar zet een stapje achteruit, terwijl piano en strijkers meer op de voorgrond treden. Marble Sounds slaat een brug tussen postrock en keurig georkestreerde pop, al baden de songs en platen nog steeds in een gezonde dosis melancholie, een constante in het werk van Van Dessel.

Anno 2021 wordt het roer opnieuw omgegooid: met de frisse wind van een nieuw team (label, boeker) in de zeilen, stuurt Van Dessel zijn Marble Sounds andermaal naar nieuwe horizonten. Eerste single ‘Quiet’ zet de toon en is een schot in de roos: de bedwelmende piano, strijkers en vocale harmonieën voeren je mee naar een zinnenprikkelend universum, waar ook Sufjan Stevens, Damien Jurado en Ólafur Arnalds je verwelkomen.

Het publiek drukt de band nog wat steviger aan de borst, de pers schuwt de superlatieven niet en de grote radiozenders in België, Nederland en Frankrijk draaien de song grijs, nochtans een kleur die je niét aantreft in de warme poëzie van Marble Sounds. ‘Quiet’ krijgt zelfs een prominente plek op de soundtrack van het laatste seizoen van de prestigieuze tv-serie ‘Undercover’.

Opvolger ‘Never Leave My Heart’ licht de sluier over de sound van het langverwachte nieuwe album nog wat verder op. Vanuit een bezwerende piano en Van Dessels fluweelzachte stem ontvouwt de song zich tot een weelderig georkestreerde indiepopparel. Dit is het nieuwe Marble Sounds: meesterlijk opgebouwde songs die betoveren met virtuoze melodieën en klanken. En uiteraard is de vertrouwde melancholie nooit ver weg.

Met zoveel schoonheid duiken wij heel graag 2022 in, het jaar van het vijfde album van Marble Sounds. Dat wordt niet zomaar een sterke plaat van een topband, maar een nieuw ijkpunt, in eigen land én daarbuiten. Van Dessel kiest opnieuw niet voor de gemakkelijke weg – hij neemt ook de productie voor zijn rekening – maar doet waar hij goed in is: muzikaal blijven evolueren naar een steeds meer uitgepuurde doch grootse, internationale sound, en zo een steeds breder en groter muziekminnend publiek aanspreken. En wij gaan met heel veel plezier nog eens meer dan 10 jaar mee.

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle