navigatie overslaan
Muziek

SAXON

Saxon waren de leiders van de nieuwe golf van Britse heavy metal (NWOBHM), ze hadden acht UK Top 40-albums in de jaren tachtig, waaronder vier UK Top 10-albums en twee Top 5-albums. Ze hadden …

+ 1 foto's

Saxon waren de leiders van de nieuwe golf van Britse heavy metal (NWOBHM), ze hadden acht UK Top 40-albums in de jaren tachtig, waaronder vier UK Top 10-albums en twee Top 5-albums. Ze hadden talloze singles in de UK Singles Chart en hitlijsten in heel Europa en Japan, evenals succes in de Verenigde Staten. In de jaren 80 behoorde Saxon tot de meest succesvolle metalacts van Europa. De band toert regelmatig en heeft wereldwijd meer dan 13 miljoen albums verkocht.

De band werd in 1977 in Barnsley opgericht door Peter "Biff" Byford op zang, Paul Quinn en Graham Oliver op gitaar, Steve "Dobby" Dawson op bas, Pete Gill op drums en heette oorspronkelijk "Son of a Bitch". In 1979 veranderde de band hun naam in Saxon en tekende ze bij het Franse platenlabel Carrere, dat vervolgens hun gelijknamige debuutalbum uitbracht.

Net toen de band aan een lange tournee zou beginnen om het succes van 'Denim And Leather' te volgen, vertrok drummer Pete Gill, nadat hij zijn hand had geblesseerd. De band verving hem snel door Nigel Glockler, voorheen van Toyah, die de hele set binnen anderhalve dag moest leren. Glockler is nog steeds bij de band.

Power & the Glory uit 1983 werd het bestverkochte album van de band wereldwijd tot nu toe met de hoes van het album door Hollywood-filmregisseur Ridley Scott.

Op 2 februari 2018 verscheen hun laatste studioalbum, ‘Thunderbolt’.

In 2019 was het 40-jarig jubileum van de band en de release van het vierde live-album "The Eagle Has Landed" - toepasselijk getiteld "The Eagle Has Landed 40" en bevatte headline-festivaldata met de enorme "Castles & Eagles"-podiumset.

In 2020 werkt de band aan een nieuw studioalbum en ook aan speciale covers met de titel "Influences", en dat is precies dat - nummers die de band in hun vroegere dagen beïnvloedden.

Op 19 maart 2021 wordt "Inspirations" uitgebracht, een verzameling covers die Saxon hebben beïnvloed.

Wanneer