Fietstocht Art Flow 2022

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  17,3 km
 • Duur
  1:09
 • Verbrande calorieen
  864 kcal
 • Locaties
  4

Welkom bij Art Flow Zwolle!

We hebben een prachtige fietsroute voor je samengesteld. Je fietst van locatie naar locatie van de binnen- en buitenexpositie van Art Flow Zwolle 2022. Tijdens de fietstocht passeer je een prachtig rivierenlandschap (onderdeel van het populaire “Rondje Zwolle”) en word je door de aantrekkelijke historische binnenstad geleid. De fietstocht vervolgt aan de oostzijde van de stad langs de locatie waar Thomas á Kempis zijn ‘In navolging van Christus’ schreef, en de Zwolse kunstenaar ‘De straatkabouter’ in de buurt zijn reflectie op een bunker heeft gerealiseerd. Tenslotte eindigt de fietstocht bij de vermaarde beeldentuin landgoed Anningahof. Heel veel plezier gewenst!

 1. Start fietsroute

  De fietsroute start bij Harculo aan de IJsselcentraleweg 6. Bekijk hier het project “Coolwater” van Ronald A. Westerhuis, fiets daarna verder voor nog meer prachtige kunstwerken. Doordat het gebied rondom Harculo ontwikkeld wordt, zijn de openingstijden niet gegarandeerd. De enorme kunstwerken en sculpturen zijn echter ook heel goed door het gesloten hek heen te bewonderen.

  Bekijk tijdens deze fietsroute kunstwerken van Zwolse- en internationale kunstenaars. De werken van de internationale kunstenaars bevinden zich op buitenlocaties langs de route. De kunstwerken van de Zwolse kunstenaars bevinden zich bij Collectie Overijssel, het Academiehuis en het Stadhuis/Grote Kerk.

 2. RAW Space

  Naast werk van Ronald A. Westerhuis is hier werk te zien van de internationaal befaamde kunstenaars Dr. Gindi, Els Dietforst, Guillaume Bijl, Yves Velter, Agnes Duijves, Alexandra Leyre Mein, Koen Vanmechelen en Ria Pacquée.

 3. Stief Desmet

  Het werk van Stief DeSmet wordt getypeerd door herkenbare symbolen, al dan niet iconografisch beladen; hij leidt ons binnen in het rijk van zowel oude als hedendaagse mythen, iconen en idolen, de wereld van het sprookje of de fabel, de droom of de hallucinatie.

 4. Guillaume Bijl

  Zijn werk gaat over de publieke perceptie. Guillaume Bijl creëert in zijn installaties een fictionele realiteit. Het sociale aspect van zijn werk is het tonen van de archeologie van onze tijd, maar dan nu al, ironisch, met humor en op tragikomische wijze.

 5. Yves Velter

  Zijn werken zijn aan elkaar geregen door een thematische rode draad. Existentiële vragen en de psychische problematiek die daarmee samenhangt vormen de kerninhoud van zijn artistieke productie. De verstilde personages in zijn werk zijn gebaseerd op bestaande mensen die anoniem zijn gemaakt door ze gedeeltelijk te abstraheren in een tijdloze omgeving.

 6. Agnes Duijves

  In haar werk spiegelt het schone en kwetsbare zich aan de heftigheid van het sublieme. Agnes Duijves ontleent veel symboliek aan de rijke Japanse cultuur en aan de grote eerbied van Japanners voor de natuur.

 7. Koen Vanmechelen

  Bioculturele diversiteit en de daaruit volgende interactie tussen kunst en wetenschap vormen het hoofdthema van zijn oeuvre. Koen Vanmechelen werkt vaak samen met wetenschappers en experts uit allerlei disciplines en gebruikt innovatieve technologie, zoals 3D-scanning, morfometrie, 3D-printen en interactieve visualisatie-technieken.

 8. Ria Pacquée

  Als toeschouwer van het openbare leven en als deelnemer probeert Ria Pacquée antwoorden te vinden op de meest elementaire vragen van het bestaan. In dit opzicht is de straat haar studieterrein, een levend decor.

 9. Maen Florin

  De beelden van Maen Florin maken het ongrijpbare zichtbaar. Wat diep in ons zit en onzichtbaar is, maakt ze tot tastbare, herkenbare materie. Haar beelden kan je letterlijk en figuurlijk voelen. Ze zijn bevreemdend en nodigen de kijker uit om ze te plaatsen in een imaginair verhaal.

 10. Philip Aguirre y Otegui

  Engagement en poëzie gaan hand in hand bij kunstenaar Philip Aguirre y Otegui. Sculpturen, tekeningen, assemblages of collages, in alles wat hij doet, gaat hij op zoek naar schoonheid.

 11. Ronald A. Westerhuis

  Metershoge stalen objecten in diverse geometrische vormen. Kunstenaar Ronald Westerhuis weet hoe hij een indruk moet nalaten. Met zijn expertise in abstracte kunst en landschapskunst tovert hij zijn visies om in tastbare beelden van formaat. Bekend van onder meer het Nationaal Monument MH17.

 12. Eudald de Juana

  Kenmerkend voor Eudald de Juana’s sculpturen is zijn passie voor de menselijke vormen in naturalistische stijl. Volgens hem hebben deze abstracte vormen, in combinatie met de plasticiteit van het materiaal, de potentie om emoties uit te drukken aan de toeschouwers.

  Zowel aan de voor- als de achterzijde van het Museum de Fundatie als binnen (direct bij de ingang) zijn sculpturen van Art Flow te bezichtigen.

 13. Arne Quinze

  De sculpturen van Arne Quinze ontstaan na talrijke persoonlijke ontmoetingen met de ongebreidelde schoonheid van de natuur. Ze symboliseren zijn reflectie over de groeiende verschillen tussen de diversiteit van de natuur en de voortdurende expansie van monotone steden.

  Naast het werk van Arne Quinze dat je De Fundatie ziet staan, is binnen werk te bewonderen van Eudald De Juana en Maen Florin.

 14. Damian Kapojos

  Damian Kapojos is een van de Zwolse kunstenaars die werk exposeert (zie Academiehuis). Op de Ossenmarkt kun je het net onthulde beeld De Wilde Deerne van hem bewonderen.

 15. Het Academiehuis

  Hier exposeren Alexandra Leyre Mein en de Zwolse kunstenaar Damian Kapojos hun werk. Alexandra Leyre Mein creëert beweging vanuit de stilte van haar krachtige, maar kwetsbare sculpturen. Haar werken zijn meestal figuratief of abstract en beelden de eeuwige strijd uit tussen onbewuste menselijke verlangens en het intellectuele zelf. Het sculptuur van Alexandra Leyre Mein is binnen bij de ingang van het Academiehuis te zien. Ook het werk van de Zwolse kunstenaar Damian Kapojos is hier te zien.

  Let op: het Academiehuis is gesloten van 11 juli tot en met 12 augustus in verband met grootscheepse renovatie.

 16. Jason Myers

  Gavin’ is het onderwerp van een reeks sculpturen van gerecycled materiaal, variërend van levensgroot tot monumentaal van schaal. Het onderwerp is een eenzame figuur, verweerd en versleten, maar nog steeds sterk overeind.

 17. Stadhuis / Grote Kerk

  In het Stadhuis hangt werk van de Zwolse kunstenaars Jan Bouwman, Jan Pieter Gootjes, Stephanie Jansen, Isa Mateman en Kim Versteegh.

  Kijk voor de openingstijden op www.artflowzwolle.nl. Op dit plein vind je ook de achteringang van Het Academiehuis, waar sculpturen worden geëxposeerd vanuit Art Flow. Tenslotte is het Zwolse Balletjes Huis aan dit plein gevestigd. Dit is een tourist office, waar je je kunt oriënteren op andere activiteiten die je in Zwolle kunt ondernemen.

 18. Caroline Coolen

  Voor de Belgische beeldhouwster Caroline Coolen is het gebruik van collage, montage, assemblage en vrije associatie een manier om grip te krijgen op de werkelijkheid. Ze vat de veelheid aan indrukken uit de realiteit samen in haar beelden.

 19. Els Dietvorst

  Ze vervaardigt haar sculpturen uit vergankenlijke materialen zoals hout en leem en verwijst daarmee naar maatschappelijke situaties zoals oorlog, hongersnood en vluchtelingenproblematiek. Haar ‘Skulls’ serie verwijst naar oorlogsgeweld, maar ook naar de existentiële ervaring van het sterven.

 20. Stefaan van Biesen

  Multidisciplinair kunstenaar met een in situ gerichte praktijk. In zijn werk is er een associatieve soliditeit ontstaan tussen denken, handelen en welzijn: ‘Hoe manifesteren onze gedachten zich via handelingen in onze omgeving.

  Dit kunstwerk zit goed verstopt. Heb jij het al gespot?

 21. Nicolas Lavarenne

  Wanneer je de sculpturen van Nicolas Lavarenne bezichtigt, trekken de gedetailleerde menselijke anatomische details de aandacht. Hij speelt met de zwaartekracht doordat hij deze figuren in gewaagde houdingen creëert. De bewegingen van de sculpturen geven een zekere dynamische schijn weer.

 22. Collectie Overijssel

  Voor de expositie werden 25 Zwolse kunstenaars geselecteerd. Een groot aantal van hen is hier te bewonderen met onder meer schilderkunst en fotografie: Ferdi Çelik, Dick Dekker, Jeroen van Doornik, Ludie Gootjes-Klamer, Erica Hyatt, Jan Peter Janssen, Jeffry Koopman, Anne Kreiter, Koos Kroon, Melle Mijnhardt, Ilse Nijland, Marit Otto, Helma Ruitenberg, Pieta van Twist, Kim Versteegh, Lars van Wieren en Bob Wierenga.

 23. De Straatkabouter

  Wanneer je bent aangekomen bij het pontje bij de Vecht zie je aan je rechterzijde 'De Straatkabouter'. Een pseudoniem voor een Zwolse kunstenaar die op verschillende manieren aandacht vraagt voor maatschappelijke vraagstukken; door streetart, door projecten en onder andere door de kabouterkrant.

 24. Einde fietsroute

  Je kan ervoor kiezen om met het pontje over te steken en zelf te navigeren naar beeldentuin Anningahof aan de Hessenweg 9. In deze route fietsen wij dezelfde weg terug. Ter hoogte van het theehuis sla je rechtsaf (volg nummer 47).

  Je komt nu aan op de plaats waar Thomas á Kempis leefde en zijn In navolging van Christus schreef. Aan de rechterzijde zie je een monument ter nagedachtenis aan Thomas á Kempis. Dit is de hoogste plaats van Zwolle op een rivierduin

  Blijf de Bergkloosterweg volgen, onder de tunnel van de A28 door en ga bij de rotonde linksaf richting Meppel. Je fietst over de Vechtbrug. Volg rechtsaf de route richting de Anningahof. Dit is het eindpunt.

 25. Anningahof

  We bevelen je van harte aan de jubileum expositie te bezoeken van Anningahof. 20 jaar geleden is Hib Anninga van start gegaan. Beeldenpark Landgoed Anningahof ligt aan de rand van Zwolle. Na de transformatie van weiland tot officieel landgoed worden er sinds 2004 jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd.De filosofie van het park is het tonen van de ontwikkeling van de Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst; werk van 1960 tot nu. Naast enkele ‘oude’ meesters zoals André Volten, Shinkichi Tajiri en Cornelius Rogge tonen kunstenaars met gevestigde namen zowel binnen- als buitenbeelden. Jaarlijks terugkerende namen zijn onder andere Hans van Bentem, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Rob Voerman en Henk Visch. Ook is er ruimte voor jong talent; denk hierbij aan Levi van Veluw en Maartje Korstanje. Het park zelf, met wilde bloemen, vijvers, graslanden en prachtige bomen, is een bijzonder mooie plek voor eigentijdse beeldhouwkunst.

 26. We hopen dat je hebt genoten van Zwolle en de kunstroute Art Flow. We nodigen je van harte uit Zwolle nog verder te ontdekken of om nog eens terug te komen. Graag tot ziens!

  Meer informatie over Art Flow Zwolle? Kijk op www.artflowzwolle.nl