Hans Stroeve is een Zwollenaar

‘Zwolle is een ontzettend leuke stad geworden’

  • Leestijd 5
  • 2486 x Bekeken

Weinig Zwollenaren hebben nog nooit gedanst op een plaat die Hans Stroeve heeft uitgezocht. Hij draait al veertig jaar lang singles, elpees, cd’s en Spotify-lijsten op alle gelegenheden in zijn geboortestad. “Welke plaat in me opkomt als ik aan Zwolle denk, pfoeh…”, steunt de deejay. In dertig seconden struint hij de platenkasten in zijn hoofd af, maar hij diept geen passende titel op. “Old Town van Phil Lynott misschien, maar geen idee of de tekst passend is”, zegt de ‘rasechte Assendorper’ uiteindelijk. In die wijk begint zijn muzikale verhaal.

Foto: Special Pixels

“Eind jaren zeventig vroeg ik met wat vrienden aan de burgemeester of we een disco in de muziektent op het Assendorperplein mochten houden. Er was in die tijd heel weinig te doen in Zwolle. Het mocht niet, maar hij bracht ons wel in contact met De Enk. Met landbouwplastic voor het raam probeerden we die ruimte te verduisteren, zodat het op een echte discotheek leek. We zijn ondertussen meer dan veertig jaar verder en nog steeds draai ik regelmatig in De Enk. Bizar eigenlijk. Vroeger dacht ik dat je na je dertigste geen deejay meer kon zijn…

Geen geld verdienen

‘Daar kun je toch geen geld mee verdienen…’, zei mijn vader altijd. Zelf was hij stoffeerder. Op een zaterdagavond verdiende ik meer dan hij op een werkdag. Toen ik dat een keer vertelde, is hij er nooit meer over begonnen. Ik weet nog dat ik een keer het Bevrijdingsfestival in de binnenstad moest presenteren. Dat was de eerste keer dat ik voor tienduizend man stond. Ik was stiknerveus, maar ik herinner me nog heel goed dat ik tussen al die mensen mijn vader met zijn fiets zag staan. Die wilde toch even kijken wat zijn zoon aan het doen was. Een prachtige herinnering.

Opgeleid schilder

Zelf ben ik opgeleid schilder. Dat ik zo lang als deejay zou werken, had ik zelf natuurlijk ook niet gedacht. Maar het groeide steeds groter en blijkbaar doe ik toch iets goed. Ik draaide lang in De Docter in de Voorstraat en later bij Sally o’ Briens. Ondertussen werk ik in het hele land en soms in het buitenland. Onlangs verzorgde ik de muziek op een bruiloft in Italië. Dat zijn natuurlijke geweldige ervaringen. Een paar jaar geleden heb ik ook een boekingsbureau voor deejays gestart. Ook zoek ik de muziek uit voor toprestaurants, waaronder De Librije en Jaffa Jaffa in Zwolle. Bij elke locatie past andere muziek. Mijn voordeel dat ik thuis ben in alles tussen klassiek en jazz en AC/DC.

Net zoals voetballen

Voor deejays geldt het zelfde als voetballers: je bent net zo goed als je laatste wedstrijd. Je moet mensen een fijne of bijzondere avond bezorgen. Daarvoor bereid ik me altijd goed voor. Ik zoek dagen van tevoren al de muziek uit. Als ik op een openbare locatie draai, vraag ik op social media ook wat ik moet draaien. Bijvoorbeeld als ik bij Milligers sta, of zoals op 13 november op Ondeugend Café bij Meneer Jan. Dat is een middag waarop mensen weer leren flirten. Dat zijn we in dit digitale tijdperk blijkbaar een beetje verleerd. Op Facebook heb ik al 126 verzoekjes binnen gekregen. Die connectie is heel leuk, maar het mooiste blijft toch het feest zelf. Niks kan ook op tegen het geroezemoes van een volle zaal. Dat is het mooiste geluid dat er is.

Diverse horeca

Zwolle kun je niet meer vergelijken met de jaren zeventig. Het is nu een ontzettend leuke stad waar van alles te beleven valt. Mooie aanwinsten zijn de Dublin House en Jaffa Jaffa. Dat vind ik zaken met Randstedelijke allure. Heel prettig vind ik dat de horeca ook heel divers is. Je kunt in Zwolle voor alle soorten restaurants en kroegen terecht. Zelf kom ik daar eigenlijk te weinig, omdat ik in het weekeinde altijd voor mijn werk op pad ben. Op maandag en dinsdag mag ik wel graag in een café de wereldproblemen oplossen. Bijvoorbeeld bij Café Zuydt in Zwolle-Zuid.

Zwolse muziek

Zwolle staat altijd open voor goede muziek. Vroeger met Herman Brood en de mannen van Sweet d’ Buster en later The Rumble Cats, waarvan ik de eerste manager was. En nog weer later die jongens van Opgezwolle en Typhoon, die echt geëxplodeerd zijn. Ook had je vroeger deejays als Rens Pols en Bert Vaatstra. Dat waren de grondleggers in Zwolle. Net zoals jeugdhelden als Ben Liebrand en Jeroen van Inkel waren dat voorbeelden voor mij. Ook nu heb je weer veel jonge Zwolse deejays, waarvan ik voor een aantal de boekingen verzorg. Die draaien ook in het hele land. Zwolle is echt een stad waar je jezelf muzikaal, maar eigenlijk op alle fronten, kunt ontwikkelen. Nou we het over muziek hebben, schiet me toch dé plaat binnen die me aan Zwolle doet denken. Verre Oosten van Opgezwolle natuurlijk!”

De Top 3 van Hans Stroeve

  • “Ik blijf een bijzonder gevoel houden voor de muziektent op het Assendorperplein. Daar is mijn bestaan als deejay eigenlijk begonnen. Nog steeds treden daar elke maand bandjes of muzikanten op.”
  • “Het Marsbos in Zwolle-Zuid is een favoriete wandelplek. Daar loop ik graag met de hond. Je kunt daar een prachtige routes wandelen.”
  • “Om de een of andere reden heb ik een fascinatie voor vleermuizen ontwikkeld. Samen met vriend Pauluz ga ik vaak met mijn detector op pad in de buurt van het Kerkbrugje. Dat is echt het Schiphol van de vleermuizen….”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle