Ivo is een Zwollenaar

'Zwolle is de laatste 25 jaar wakker geworden'

  • Leestijd 5
  • 4048 x Bekeken

“Zwolle ontwikkelde zich de afgelopen 25 jaar van een wat ingeslapen provincieplaatsje tot een fantastische stad”, zegt Ivo de Lange. De initiator van het Herman Brood Museum aan de Blijmarkt kan het weten. Hij woonde in Düsseldorf, Milaan en Stockholm en reisde voor zijn werk de hele wereld over, maar keerde altijd terug naar de boorden van de IJssel en het Zwarte Water. Hij ziet zijn Zwolle alleen maar mooier worden.

“Begin jaren zeventig woonde ik voor mijn werk in het buitenland. Ik zat in de wereld van de exclusieve schoenen. Daarna keerde ik, een beetje uit vanzelfsprekendheid, terug naar Zwolle. Ik ben er geboren en familie en vrienden woonden er. Ik voel me ook echt een Zwollenaar. Al moet ik zeggen dat mijn vrouw honkvaster was. Zelf had ik in die tijd best ergens anders kunnen wonen. Na mijn terugkeer begon ik in 1973 samen met Leen Ripke van de band Blues Dimension aan de Voorstraat café The Old Inn en later bouwde ik met IQ Kunstuitleen een mooi bedrijf op. Dat verkocht ik vijf jaar geleden aan mijn zoon en dochter.”

Herman Brood Museum

Maar ik voel me superfit en ben geen man voor de geraniums. Als je daar achter gaat zitten, ga je volgens mij snel dood. ‘Je moet een Herman Brood Museum beginnen’, adviseerde de onlangs overleden Gaston Sporre mij. Een geweldig idee. Herman woonde als kind een paar straten bij me vandaan in de Pierik en later werkte ik als eigenaar van IQ veel met hem samen. Hij logeerde soms een week bij me en dan schilderde hij ongelooflijk veel werken.

Aandachtsuchtig

Herman was een rustige, vriendelijke en vooral intelligente man. Hij was alleen aandachtsuchtig, zoals hij dat zelf noemde. We zouden hier nu een prachtig gesprek met hem kunnen voeren, maar als je er een camera opzette, ging hij onmiddellijk op zijn kop staan. In het museum zie je veel van zijn werk en jeugdherinneringen aan Zwolle. Daar komen per jaar tachtig- tot honderdduizend bezoekers op af, uit binnen- en buitenland. Ook onze wisselexposities zijn populair, zoals tot eind april de unieke Beatles-foto’s van Robert Whitaker. Later dit jaar besteden we aandacht aan The Police, The Rolling Stones en Cuby and The Blizzards, waarin Herman Brood, zijn jeugdvriend Hans La Faille, Helmig van der Vegte en Herman Deinum zaten. Die jongens lopen regelmatig even binnen.

Zwolle is wakker

Wij profiteren mee van de populariteit van De Fundatie. Wat mij betreft een goed voorbeeld van de ontwikkeling van de stad, net zoals De Librije, Van der Velde in de Broeren en alle vernieuwingen in de binnenstad. Moet je kijken wat hier allemaal kan en gebeurt. Zwolle is mooier, toegankelijker en gastvrijer geworden. Het wemelt van de festivals en evenementen, uitstekende restaurants en leuke kroegen. Zwolle is wakker geworden. Ik ben nu echt gek op de stad.

Vergeven van de gevels

In het museum verkopen we de Herman Brood Stadswandeling. Dan ontdek je de Zwolse jaren van Herman en de mooiste plekken van de stad. Kijk vooral, ook in de winkelstraten, eens naar boven. Zwolle is vergeven van de mooie gevels. Als je daarnaar kijkt, proef je de sfeer van de stad. Achter die oude muren gaat zoveel geschiedenis schuil. Neem alleen al het pand van het Herman Brood Museum. Dat stamt uit 1400 en was onderdeel van het complex van de Gebroeders van het Gemene Leven. Joan Cele gaf even verderop les aan honderden studenten uit binnen- en buitenland. Zwolle was toen al een trekpleister.

Bier als water

Het museum fungeerde in die periode als bierbrouwerij. Omdat het bier nauwelijks alcohol bevatte, was dat een veilig alternatief voor het drinkwater dat vaak vol bacteriën zat. Dat soort verhalen vind ik prachtig. Al krijg je daarvoor pas oog na je vijftigste. Jongeren zijn met heel andere dingen bezig. Gelijk hebben ze. Toen ik jong was, dacht ik ook alleen maar aan de meiden. Later ontdek je de imposante historie van Zwolle en steden in de buurt zoals Deventer, Kampen en Hasselt. Hier is in het verleden ongelooflijk veel gebeurd. Dat voel je als je door stad loopt.”

De Top 3 van Ivo de Lange

  • “Zwolle is de stad van de pleinen. Ik vind ze allemaal mooi, maar de Nieuwe Markt met de restaurants en kroegen is misschien wel het meest gezellige. Via de Herman Broodsteeg loop je door naar het Bethlehemkerkplein.”
  • “Elk jaar lopen 450.000 mensen over de Blijmarkt. Museum de Fundatie is een geweldige trekker: ‘Als het daar regent, druppelt het ook in het Herman Brood Museum’, zeg ik altijd. "Ook vind je verrassende winkels en veel prachtige gevels in onze straat."
  • “Het is fantastisch wat Jonnie en Thérèse nou al zoveel jaren doen met De Librije. Eerst aan het Broerenkerkplein en tegenwoordig aan het Spinhuisplein. De klasse druipt er nog steeds vanaf.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle