Rico is een Zwollenaar

‘Je kunt niet meer om Zwolle heen’

  • Leestijd 6
  • 2911 x Bekeken

“Een jubileum ja…”, realiseert Rico (Ricardo McDougal) zich ineens. Precies een kwarteeuw geleden verhuisde hij van Harderwijk naar Zwolle. Hij zou er nooit meer weg willen. In die 25 jaar zag hij de stad op alle fronten groeien. Met Opgezwolle, Fakkelbrigade en veel andere projecten droeg hij daar onbewust een flinke berg stenen aan bij. Dat leverde hem het ereburgerschap van Zwolle op. Zelf relativeert hij zijn rol. “Bizar toch: je houdt een dagboek bij, zorgt dat het rijmt en niet veel later komen mensen naar Zwolle om te bekijken waar je over rapt.” Op 1 oktober is de première van zijn hiphop familieshow Frenk de Slak in Hedon.

Foto: Marinca Esselink

Harderwijk

“Ik ben opgegroeid in Harderwijk. Op mijn 17e verruilde ik school voor een fabriek. Na een jaar had ik daar zoveel spijt van dat ik weer een opleiding wilde volgen. Toen kon ik kiezen tussen Utrecht en Zwolle. Omdat ik niet hou van veel drukte om me heen, koos ik voor de laatste. Zwolle klonk rustig. Ik begon in een kamer in de Kamperpoort. Die was zo klein dat ik beide muren kon aanraken als ik mijn armen spreidde. Na een jaar verhuisde ik naar de Veerallee. Toen wist ik al dat Zwolle mijn stad is…

IJsselbrug

Ik hou echt van Zwolle. Ook ik ben zo iemand die zich thuis voelt als hij de IJsselbrug ziet. Dan weet ik dat ik binnen vijf minuten thuis ben. Zwolle is vertrouwd. Omdat veel mensen elkaar kennen voelt de stad als een groot dorp. Toch is Zwolle heel levendig. Dat is precies waarvan ik hou. Ik vertrek hier nooit meer. Dat heeft te maken met de sfeer en de mensen. Zwollenaren gunnen je iets. Met Opgezwolle hadden we het gevoel dat de stad trots op ons was.

Leven van muziek

Opgezwolle begon min of meer bij Hedon. Die plek is zo belangrijk voor me geweest. Daar ontmoette ik Sticks en Delic. Zij studeerden Journalistiek op Windesheim, ik deed CMV. Na een jaar stopten we met de studie en kozen we voor Opgezwolle. Onze moeders verklaarden ons voor gek, maar twintig jaar later kan ik nog steeds leven van de muziek. Daar ben ik dankbaar voor. Het is vooral tof dat je mensen raakt met iets dat van jezelf is. Je schrijft een tekst waar anderen kracht en sterkte uithalen. Bizar eigenlijk.

Zwolle inspireert

Wij rapten gewoon over wat we elke dag meemaakten: kapper Joseph bezoeken, chillen in Park de Wezenlanden, vette hap halen bij Snackbar Norp, noem maar op. Zwolle zorgde voor inspiratie. Nog steeds trouwens. Omdat we in Zwolle woonden, ontwikkelden we een eigen stijl. Als we in Amsterdam waren opgegroeid, zouden we putten uit dezelfde inspiratie als anderen. Nu deden we iets heel eigens. En dat sloeg aan. In onze hoogtijdagen kwamen mensen naar Zwolle om de locaties te bekijken waarover we rapten. Apart toch?

omschrijving
omschrijving

Visitekaartje

Onbewust groeiden we daardoor uit tot een visitekaartje van Zwolle. In het westen hadden ze toen nog een heel vreemd beeld van de stad. Mensen dachten dat we op trekkers reden en de hele dag op klompen liepen, haha. Of ze kenden de stad gewoon niet. Hoe vaak we wel niet moesten uitleggen waarvoor de naam Opgezwolle stond. Nou, Zwolle misschien…Tegenwoordig kan niemand meer om Zwolle heen. Twintig jaar terug gebeurde hier misschien weinig, maar die atmosfeer is echt veranderd.

Mooie binnenstad

De binnenstad is ook veel mooier geworden, al moet ik zeggen dat ik daar maar weinig kom. Past niet meer in mijn leven of bij mijn levensstijl. Als vader van twee jongens ben ik veel thuis. Ik kom meer in speeltuinen dan in kroegen. Een goede ontwikkeling vind ik dat het oude V&D-pand verdwijnt. Dat was het enige lelijke gebouw in de binnenstad. Mooi vind ik ook de woningen die op het voormalige terrein van Ziekenhuis de Wezenlanden zijn gekomen. Die passen perfect bij het karakter van Assendorp. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken…

Hedon

Hedon vind ik heel belangrijk voor Zwolle. Daar ontmoet je elkaar, of je nou van hiphop, rock of techno houdt. Anne Riemersma, de vroegere directeur van Hedon, vroeg me ooit of ik iets voor jongeren kon betekenen. Daaruit is Fakkelteit ontstaan. Al negen jaar lang houden we op maandag en woensdag een inloop voor jongeren. Vroeger in Hedon, nu bij Docks24. Samen gaan we daar met raps en beats aan de slag. Sommige jongens komen omdat ze beter willen worden, anderen voor een steuntje in de rug. Pas zei iemand dat hij dankzij Fakkelteit vrienden had gemaakt en uit een depressie was komen. We hebben hem uit de duisternis gekregen. Dat is heel dankbaar werk.

Fotograaf: Marinca Esselink
Fotograaf: Marinca Esselink

Familierapshow

Mijn vriendin komt uit de theaterwereld. We denken al jaren na over een gezamenlijk project. Daaruit is het idee voor de eerste familierapshow van Nederland ontstaan. Die voer ik op met Dries Bijlsma. De voorstelling gaat over Frenk de Slak. Dat is een beetje een autobiografisch figuur. Ik heb moeilijke tijden gekend met een drugsverslaving, schulden en een huis dat ik met veel verlies moest verkopen. Toen was ik een soort naaktslak. Frenk dus. Die laat ik allerlei avonturen beleven. Het lijkt me tof dat veertigplussers met hun kinderen naar Hedon komen. ‘Hier ging ik vroeger op los, zoon’. En dat die zoon tegelijkertijd voor het eerst een popzaal ontdekt.

Thuiskomen

Heel tof dat we die show ook in Hedon doen. Dat voelt altijd als thuiskomen, hoewel een concert in Zwolle ook extra spannend is. Je moet hard werken om Zwollenaren in beweging te krijgen. Van oudsher zijn ze een beetje gereserveerd. Maar het is een mooie uitdaging om ze los te krijgen. Als dat lukt, is de voldoening uiteindelijk des te groter.”

De Top 3 van Rico

  • “Vroeger verzorgde ik samen met Sticks het interieur van het Conservatorium. Na dat werk zaten we daar in de buurt vaak op een bankje langs de Thorbeckegracht. Dat is de mooiste plek van Zwolle. Op dat bankje kregen we veel inspiratie voor nieuwe raps.`
  • “Ik ken ondertussen alle speeltuinen van Zwolle wel…De grote speeltuin in Assendorp en die van Holtenbroek zijn het mooist. Ik heb ontzettend veel respect voor alle vrijwilligers die dit soort voorzieningen in stand houden.”
  • “Na 25 jaar ontdek ik nog wel eens nieuwe dingen in Zwolle, zoals een paar jaar terug landgoed Zandhove in Zuid. Dat lijkt wel een sprookjesbos. In welke tijd van het jaar je daar ook wandelt.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle